Nov morilski pohod v ZDA: S polavtomatsko puško streljal vsepovprek

Elizabeta Planinšič
26.10.2023 18:58

V ameriški zvezni državi Maine so policisti še na lovu za 40-letnikom, ki so ga med morilskim pohodom ujele tudi kamere. Žrtev je vsaj 18, še 13 naj bi bilo ranjenih

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na stotine policistov ZDA na lovu za množičnim morilcem
Cj Gunther

Policija je v ameriški zvezni državi Maine še zemraj na lovu za 40-letnim moškim, ki je osumljen strelskih napadov s polavtomatsko puško na kegljišču in v baru mesta Lewiston, v katerih je po poročanju ameriških medijev umrlo 18 ljudi, ranjenih pa naj bi bilo še 13 tamkajšnjih prebivalcev.

V vse obsežnejšem lovu na človeka se je policija razpršila po južnem Mainu z nalogom za aretacijo glavnega osumljenca, Roberta R. Carda, rezervista ameriške vojske, ki je bil po navedbah organov pregona poleti zaprt v ustanovi za duševno zdravje. V javnost so dali posnetke bradatega moškega v rjavi jopici s kapuco in kavbojkah, oboroženega s polavtomatsko puško, na enem od prizorišč zločina. Okrožja javnih šol na tem območju danes odpovedala pouk in policija je prebivalce pozvala, naj ostanejo doma.

"To je temen dan za Maine," je na popoldanski tiskovni konferenci dejala guvernerka Janet Mills. Card velja za oboroženega in nevarnega in policija svetuje, naj se mu prebivalci Maina v nobenem primeru ne približajo.

V današnjih popoldanskih urah je bilo tako v Lewistownu, drugem največjem mestu v državi Maine, in v bližnjem mestu Lizbon, kjer naj bi policisti našli vozilo, s katerim je strelec pobegnil, srhljivo tiho. Predstavnik policije je opisal 40-letnega Carda kot usposobljenega inštruktorja strelnega orožja v rezervni bazi ameriške vojske v Sacu v Mainu. Card je pred kratkim povedal, da je slišal glasove in imel druge duševne težave, zato je bil poleti za dva tedna hospitaliziran. Sicer pa nikoli ni bil na bojišču.

Streljanje se je začelo včeraj okoli 19. ure po lokalnem času. Oborožen moški je vstopil v kegljišče ter tam ustrelil žensko in šest moških. Kmalu zatem so policisti pričeli sprejemati sporočila o streljanju v restavraciji, od kegljišča oddaljeni vsega pet kilometrov. Tam je strelec ubil sedem ljudi, štiri žrtve, ki so jih prepeljali v bolnišnico, so umrle kmalu zatem. Ameriški mediji so kmalu po streljanju sicer poročali o več kot 20 žrtvah in okoli 60 ranjenih, na današnji popoldanski tiskovni konferenci so število žrtev znižali, ranjenih pa je še 13 ljudi.

"V delčku sekunde se vaš svet obrne na glavo brez dobrega razloga," je predstavnik lokala Schemengees, torej prizorišča drugega streljanja, objavil na svoji facebook strani. "Kako naj to razumemo?"

Kaj naj bi bil motiv za strelski pohod 40-letnika, policija za zdaj še ne ve. V Mainu, večinoma podeželski zvezni državi blizu severovzhodne meje s Kanado, kjer približno polovica vseh odraslih živi v gospodinjstvih z orožjem, je glede na študijo družbe RAND iz leta 2020 posest orožja slabo regulirana. V Mainu posameznik ne potrebuje dovoljenja za nakup ali nošenje orožja in nimajo tako imenovanih zakonov o rdeči zastavi, kakršni so v nekaterih drugih državah, ki organom pregona dovoljujejo, da začasno razorožijo ljudi, za katere menijo, da so nevarni. A je vsaj eden od ameriških zveznih sodnikov ta zakon opredelil kot neustaven v luči prelomne odločitve vrhovnega sodišča ZDA iz leta 2022, ki pravi, da ustava posamezniku podeljuje pravico do nošenja orožja v javnosti.

Policisti so objavili posnetek nadzorne kamere, ki je posnela eno od streljanj.
Androscoggin County Sheriff's

Ameriški predsednik Joe Biden se je že pogovoril z lokalnimi oblastmi in ponudil podporo zvezne vlade po tragediji. Ukazal je, naj bodo zastave do ponedeljka spuščene v čast žrtvam, so sporočili iz njegovega urada. Ocenjeno število smrtnih žrtev sredinega pohoda bi bilo enako letnemu številu umorov, ki se običajno zgodijo v Mainu, ki je po podatkih državne policije Maine od leta 2012 nihalo med 16 in 29.

Število strelskih napadov v ZDA, v katerih so bili ustreljeni štirje ljudje ali več, je naraslo od začetka pandemije covida-19 leta 2020, pri čemer se jih je leta 2022 zgodilo 647, leta 2023 pa naj bi se jih 679, glede na trende iz julija, glede na podatke, ki jih zbira Arhiv za nasilje, povzročeno z orožjem. Najbolj smrtonosno sodobno množično streljanje v ZDA, ki je bilo zabeleženo, je pomor 58 ljudi, ko je leta 2017 strelec na festivalu country glasbe v Las Vegasu streljal iz visoke hotelske stolpnice.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta