Obtoženi poskusa uboja je imel nož vedno s seboj

Ker David Batič poskusa uboja na parkirišču za Bežigradom ni priznal, mu bodo sodili. Pravi, da Evrisa R. ni nameraval ubiti, je pa slednji dobil dve rani, v hrbet in ledveni predel.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
David Batič do nadaljnjega ostaja v priporu. 
Luka Cjuha

Ne priznam krivde, je sodnici Vesni Podjed dejal komaj 20-letni Kamničan David Batič, ki se zagovarja zaradi obtožbe, da je novembra lani na parkirišču v Hubadovi ulici za ljubljanskim Bežigradom poskušal ubiti Evrisa R. Zabodel ga je v hrbet in ledveni predel ter mu zadal pet in deset centimetrov globoko rano. K sreči življenjsko pomembni organi niso bili poškodovani.

Spor zaradi dolga

Tožilstvo trdi, da je Batič 8. novembra okoli 17. ure po telefonu poklical znanca Dina D., naj pride v Hubadovo ulico. Bila naj bi v sporu zaradi nekega dolga ali motorja. Dino je prišel z Evrisom, glede tega, kaj natanko se je potem zgodilo, pa je več variant. Ob toženi je v preiskavi dejal, da sta se Dino in Evris spravila nanj in ga podrla na tla. Ni opazil, da bi takrat Evrisa porezal, čeprav je potrdil, da je, odkar je prišel iz zapora, iz varnostnih razlogov s seboj vedno nosil nož in solzivec. Po drugi strani je omenjal tudi zamah z nožem v stoječem položaju, nakar je zanikal, da bi oškodovanca zabodel, in se vprašal, ali se ni morda ranil sam. Zagovornik Milan Vajda je sodnici Podjedovi razložil, da je bil njegov varovanec ob zaslišanju v slabem psihičnem stanju in da bo o dogodku na Hubadovi več povedal na glavni obravnavi.

Težave v priporu

Kakorkoli, za iskanje resnice bo čas na sojenju. Zagovornik Vajda je že predlagal ogled kraja kaznivega dejanja; obtoženi bi pokazal, kje je bil on in kako daleč so bili njegova mama in druge priče. Predlagal je tudi soočenje obtoženca in oškodovanca, da bi ugotovili, kje in kako je prišlo do vbodnih ran oziroma ali se je Batič morda le branil. Sojenje se bo začelo 29. marca, do takrat pa Batič zaradi ponovitvene nevarnosti ostaja v priporu. Zaradi nasilja (v družini) je bil že dvakrat obsojen. Enkrat je dobil pogojno kazen (sedem mesecev zapora s triletno preizkusno dobo), drugič pa osem mesecev zapora. Tudi ko je prišel izza zapahov, nasilja ni prenehal, oktobra lani so mu odredili prepoved približevanja mami, na domžalskem okrajnem sodišču pa ga obravnavajo zaradi nasilništva nad nekdanjim dekletom. In še zdaj, ko je v priporu, so z njim očitno težave. Pravosodnim policistom, ki so ga pripeljali v enoto za forenzično psihiatrijo UKC Maribor, je poskušal pobegniti, tam je bil tudi nasilen do sopripornika. Po mnenju psihiatričnega izvedenca je impulziven, manj empatičen, težje se prilagaja socialnemu okolju in družbenim normam, ki jih tudi težje spoštuje. Uživa psihoaktivne snovi, vendar te v času kaznivega dejanja na njegovo sposobnost razumeti pomen svojih ravnanj ali obvladovanja niso vplivale bistveno, meni izvedenec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta