Pipan v zadevi Etra 33: Petrič je bil dober in zvit pogajalec

Stojanu Petriču specializirano tožilstvo očita, da je zlorabil položaj predsednika uprave Kolektor Groupe pri prevzemu Etre 33, ko naj bi bil dvema članoma poslovodstva pridobil 1,8 milijona evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Etra 33 je bila vredna bistveno več, kot za kolikor je bila tedaj prodana, zato smo se tudi sprli z lastniki," je pojasnil Boris Pipan, pogajalec pri prodaji Etre 33 leta 2009.  
Robert Balen

Sojenje v zadevi Etra 33 se preveša v drugo polovico. V številkah bi ga lahko povzeli takole: na tisoče listin v zajetnih mapah sodnega spisa, šest odvetnikov, pet obtoženih, trije člani senata novogoriškega okrožnega sodišča in dva tožilca specializiranega državnega tožilstva.

Petrič kot dober in zvit pogajalec

To trdi, da je Stojan Petrič, predsednik sosveta koncerna Kolektor in lastnik časopisne hiše Delo, storil kaznivo dejanje zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Pri Kolektorjevem prevzemu družbe Etra 33, ki se ukvarja z izdelavo energetskih transformatorjev, naj bi bil Petru Novaku in Tomažu Kmeclu leta 2010 pridobil protipravno premoženjsko korist, vsakemu v višini približno 900.000 evrov. Po obtožbi so Idrijčanu soobtoženi Ljubljančani Peter Novak, prokurist v Kolektor Etri in lastnik podjetja Energotrans, Tomaž Kmecl, direktor Kolektor Etre in lastnik podjetja Torion, Metod Smrekar, nekdanji lastnik podjetja Transing, ter Uroš Stabej, nekdanji direktor podjetja Transing, pri tem pomagali. Vsi očitke odločno zavračajo. Danes je senat zaslišal zadnjo od predlaganih prič, preden se s sodno dokumentacijo seznani še sodni izvedenec za poslovne finance Tomo Soklič.

"Etra 33 je bila bistveno več vredna, kot za kolikor je bila tedaj prodana, zato smo se tudi sprli z lastniki," je povedal Boris Pipan, pogajalec pri prodaji Etre 33 leta 2009. "Petrič je očitno izvedel za ta notranja nesoglasja. Bil je dober in zvit pogajalec, 51 odstotkov lastniškega deleža bi mu bilo dovolj," je še dodal.

Kmecl in Novak vstopila pod ugodnejšimi pogoji

Kot je še razmišljal na glas, je bil temeljni razlog prodaje Etre 33 ta, da lastniki čim prej pridejo do denarja oziroma kapitalizacije. Po njegovih besedah sta bila Peter Novak in Tomaž Kmecl vedno zainteresirana za vstop v Etro 33. "Dogovor je bil, da onadva vstopita v Etro 33 pod ugodnejšimi pogoji. Za petodstotni delež bi odštela prevzemno ceno (okoli 540.000 evrov) in odštela dividende," se je skušal spomniti zneskov.

"Škoda, ki se dogaja vsem nam že šest let s pretakanjem po sodiščih, je večja od te, ki jo skušate vi dokazati," je še dejal tožilcu Tomažu Baumanu. Tega je zanimalo, kako so finančno načrtovali izgradnjo tovarne 400 kilovatnih transformatorjev. "Projekt je bil vrednostno ocenjen na 20 milijonov evrov. Etra bi to lahko zagotovila s svojim denarjem, nepovratnimi sredstvi projekta Spirit in dolgoročnim posojilom. Zmožnosti financiranja tega projekta so bile. Dvomim, da kdo, še posebej država, razmišlja za dve leti vnaprej," je pojasnil in dodal, da je sodeloval pri položitvi temeljnega kamna za ta projekt novembra 2009, naslednje leto pa ga ni bilo več v tej strukturi.

Kot mu je pojasnil tožilec, je Alan Marc, direktor Sarinija, po navodilih Petriča Pipana zamenjal kot pogajalca. Da ga je Energo zamenjal kot pogajalca, Pipan ni vedel. "Temeljni kamen sem postavljal, na otvoritev pa me niso povabili. Počutil sem se grozno, a jaz ne funkcioniram tako," je sklenil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta