Po eksploziji v Melaminu kriminalisti zvečer odkrili 5 umrlih oseb, Počivalšek danes v Kočevje

Gr.G., STA
13.05.2022 07:48

Njihova identiteta še ni potrjena, ogled kraja se bo nadaljeval tekom današnjega dne, sporočajo s PU Ljubljana. Poškodovana, ki se zdravita v UKC Ljubljana, sta živa, je pa eden v zelo slabem stanju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bojan Velikonja/dnevnik

Po eksploziji v kočevskem Melaminu, kjer je v četrtek prišlo do eksplozije in požara, so kriminalisti sinoči skupaj s preiskovalno sodnico ter državnim tožilcem zaključili prvi del ogleda mesta eksplozije. Pri tem so odkrili 5 pokojnih oseb, so sporočili s PU Ljubljana, njihova identiteta pa še ni potrjena. Ogled kraja se bo nadaljeval tekom današnjega dne.

Po eksploziji v Melaminu življenje izgubil eden od hudo poškodovanih, še pet pogrešanih je verjetno umrlo

Kot je danes za STA povedal poveljnik Gasilske zveze Kočevje Leon Behin, se jim je do petih pogrešanih uspelo prebiti v četrtek okoli 17. ure, vendar eksplozije in požara niso preživeli. Ponoči so kraj eksplozije in požara nadzorovali gasilci.

Skupaj je tako v nesreči umrlo šest ljudi, ena oseba se še bori za življenje. Poškodovana, ki se zdravita v UKC Ljubljana, sta živa, je pa eden v zelo slabem stanju.

NIJZ po požaru v Melaminu: Previdno pri uživanju vrtnin, trava naj se pokosi in zavrže, v peskovnikih menja mivka

Četrtkova delovna nesreča je močno zarezala v delovanje podjetja. Po besedah direktorja Srečka Štefaniča iščejo rešitve, kako naprej, upajo tudi na pomoč države. Danes jih bo v Kočevju obiskal tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek

Srečko Štefanič
Bojan Velikonja/dnevnik

Kot pravi Štefanič, so v podjetju dobavitelje in kupce že obvestili, v kakšnem položaju so se znašli, zdaj pa iščejo rešitve, kako naprej. "Položaj rešujemo tako s partnerji kot s konkurenco. V takih časih si namreč tudi pomagamo," je dejal. Ker gre za visoko tehnologijo, proizvodnje ne bodo mogli preseliti drugam. "Tu ni čarobne paličice," je dodal.

Eksplozija v Melaminu po številu žrtev najbolj tragična industrijska nesreča pri nas

Eksplozija v tovarni Melamin, ki je po dosedanjih podatkih terjala pet življenj, poškodovanih pa je več ljudi, je po številu žrtev doslej najbolj tragična industrijska nesreča v Sloveniji. Večje industrijske nesreče so redke, a ko se zgodijo, so posledice zelo težke, opozarja Marko Gerbec z Instituta Jožef Stefan (IJS). 

Podatki iz baze večjih industrijskih nesreč v Evropski uniji kažejo, da je v 26 državah članicah letno v povprečju 35 večjih industrijskih nesreč. Med večjimi nesrečami s smrtnimi žrtvami pri nas v preteklosti je Gerbec izpostavil nesrečo, ki se je julija 2005 zgodila v tovarni Pinus v Račah pri Mariboru. Nesrečo je povzročila eksplozija v prostoru za nevtralizacijo odpadnih tekočin, življenje pa je izgubil delavec. Spomnil je tudi na nesrečo v Petrolovem skladišču v Framu julija 2015. Tam je prišlo do eksplozije, medtem ko so v skladišču potekala vzdrževalna dela. Eden od delavcev je izgubil življenje.

Delavec je umrl tudi v nesreči v Mercatorjevem skladišču maja 2015. V enem največjih industrijskih požarov v Sloveniji, ki je zajel 10.000 kvadratnih metrov površin, je takrat pogorelo skladišče v ljubljanskem Zalogu. Umrl je vzdrževalni delavec, še en je bil ranjen. Do požara je prišlo, ker pri varjenju niso upoštevali varnostnih ukrepov, zato se je vžgala izolacija.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta