Po požaru v Višnji Gori: Ogenj trem družinam vzel dom

Vesna Lečnik, Dnevnik
30.01.2021 06:00
Zaradi obsežnega požara, ki je v četrtek pozno popoldne zajel ostrešja štirih stanovanjskih hiš v starem mestnem jedru Višnje Gore, so tri družine ostale brez doma. Škoda je ogromna, vzrok požara pa še ni znan.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Domačini se tako obsežnega požara, kakršen je bil v četrtek, ne spomnijo. 
Jaka Gasar/dnevnik

Šele jutro po neprespani noči je prebivalcem Višnje Gore pokazalo razsežnosti četrtkovega požara, ki se je v starem mestnem jedru zgodil malo pred 18. uro. Po zadnjih podatkih je zagorelo ostrešje srednjeveške stanovanjske hiše, požar pa se je hitro razširil še na sosednji ostrešji. Z ognjem se je borilo kar 110 gasilcev, prva pa je na kraj požara že po štirih minutah od klica prišla ekipa gasilcev iz PGD Višnja Gora.

Intervencija ob močnem vetru

Prebivalci mesta tako obsežnega požara ne pomnijo. Da je intervencija bila izredno zahtevna, je potrdil tudi vodja intervencije Slavko Zaletelj. Po njegovih besedah imajo v mestu staro, zelo strnjeno gradnjo brez ustreznih požarnih zidov. Oteževalna okoliščina, s katero so se morali soočiti gasilci, je bila tudi težja dostopnost požarišča, prav tako tudi dejstvo, da je intervencija potekala ponoči in ob močnejšem vetru. "Ogenj smo pogasili okoli 22. ure, ko smo na pogorišču nadaljevali požarno stražo. Vmes so se občasno še pojavljala manjša žarišča," je povedal Benjamin Šturbaj, vodja enote PGD Višnja Gora, ki je z manjšo ekipo gasilcev prevzel stražo.

Z ognjem se je borilo kar 110 gasilcev. 
Občina Ivančna Gorica

Da je pogorelo celotno ostrešje vseh treh hiš, je bilo videti že od daleč. "Ko smo prišli na kraj požara, so se stanovalci iz hiš že rešili sami, kar je bilo nujnega, smo mi odnesli ven. Lastniku, ki je hud diabetik, smo rešili tudi potrebna zdravila," je še povedal sogovornik in še dodal, da se je treba zahvaliti predvsem Zaletelju. Odlično je vodil delo in komunikacijo z vsemi devetimi lokalnimi gasilskimi ekipami, ki so se klicu na pomoč odzvale.

Pograbil ženo in stekel ven

Sosedje, ki so zjutraj vsak s svojimi mislimi in groznimi scenariji v glavi spremljali dogajanje na glavni ulici skozi staro mestno jedro, so povedali, da je bilo ponoči zelo hudo, da se tako obsežnega požara ne spomnijo, s solzami v očeh pa so pripovedovali tudi o treh majhnih otrocih, starših in starih ljudeh, ki so ostali brez vsega. "Ob 17.40 mi je žena rekla, da je slišala nenavaden zvok nekje na podstrešju," pa je zgodbo, ki jo zagotovo ne bo nikoli pozabil, začel vidno pretresen pripovedovati Jože Novak, lastnik hiše, ki jo je kupil že njegov oče. "Odprl sem loputo podstrešja, ki je bilo že v ognju. Pograbil sem ženo in stekla sva ven," je povedal Novak, ki ne ve, kaj je povzročilo požar. "Pogovarjal sem se s forenziki, ki so danes tukaj že od 8. ure zjutraj, a ne vedo nič, še vedno iščejo dokaze. Bo pa treba obnoviti praktično vso hišo, sanacija bo zaradi lesenih tramov zahtevna," je povedal in še dodal, da so hišo urejali počasi, dolga leta, sobo za sobo.

Kot je povedal župan občine Ivančna Gorica Dušan Strnad, ki je na pogorišče prišel že zgodaj zjutraj, je škoda ogromna. "Že zjutraj sem se sestal z ožjo ekipo štaba civilne zaščite občine Ivančna Gorica, člani krajevne skupnosti Višnja Gora in stanovalci treh uničenih stanovanj. Skušamo najti trajnejšo rešitev glede njihove nastanitve. Za prvo silo in za prvo noč se je pokazala solidarnost sosedov in sorodnikov, tako da imajo te družine zagotovljeno prenočišče. Na daljši rok pa bomo poiskali že ponujeno pomoč lokalnih turističnih ponudnikov nastanitev. Prav tako bomo pomagali pri obnovi njihovih domov," je povedal Strnad in tudi sam izpostavil, da bi lahko bile posledice četrtkovega požara še veliko hujše. "Požar se je zgodil v starem mestnem jedru, ki je lani praznovalo 540 let mestnih pravic in kjer je požarna varnost zelo slaba. Tudi zaradi starih lesenih streh in podstrešij, ki so brez požarnih zidov in se držijo eden zraven drugega." Okvirna škoda še ni znana.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta