Po uničenju prve bombe še druga. Policija zapira ceste, zadnje priprave tečejo

V četrtek se je pri odstranjevanju bombe za Europarkom razpletlo na najboljši možen način. Če pri železniškem mostu tega ne bo mogoče ponoviti, bodo bombo nevtralizirali z nadzorovanim postopnim sežiganjem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Štab pred okrožnim sodiščem v Sodni ulici. Zadnji sestanek pred začetkom akcije.
Sašo Bizjak

Strokovnjake, ki jim je v četrtek v Mariboru uspel najbolj idealen scenarij onesposobitve 250 kilogramov težke letalske bombe na gradbišču za Europarkom, v nedeljo čaka še ena operacija. Na železniškem nasipu v Melju je vse nared za nevtralizacijo 500-kilogramske bombe, v kateri je 254 kilogramov eksploziva. Če bo pirotehnikom uspelo to, kar jim je v četrtek, bo bomba onesposobljena hitro, če bodo morali ubrati plan b, pa se utegne intervencija zavleči. Vse je odvisno od tega, kako trdno se mehanski vžigalnik drži bombe.

V bližini druge bombe je cesta od 8. ure zjutraj zaprta.
Sašo Bizjak
Sašo Bizjak

Služila bo testiranju

V četrtek je sirena za splošno nevarnost zatulila minuto čez dvanajsto. V osemmetrsko jamo, kamor so položili 250 kilogramov težko bombo, sta odšla prostovoljca, pirotehnika Sašo Turnšek in Aljaž Leban. Uspešno sta odstranila oba mehanska vžigalnika na bombi in uporabila majhno količino eksploziva. Ob 13.38 se je zaslišal pok, iz jame se je pokadilo, malo pred 14. uro se je oglasila sirena za preklic nevarnosti. Notranjost vžigalnika na bombi iz obdobja druge svetovne vojne je ostala skoraj nedotaknjena. "To ni tako nedolžna stvar," je po intervenciji komentiral Turnšek. "Vzdušje je bilo seveda napeto, srečni smo, da se je izteklo tako, kot smo si zadali." V bombi je še vedno eksploziv, ki pa zdaj ni več nevaren. "Zadevo bomo odpeljali v začasno skladišče v Gorici, v roku treh mesecev bo uničena oziroma jo bomo uporabili za testiranje, za uničevanje v težjih pogojih," sta pojasnila Darko Zonjič in Bojan Kopač iz državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi. Če ne bi uspelo po prvem scenariju, bi pirotehniki v jamo odložili večjo količino eksploziva, jo zasuli in razstrelili na licu mesta.

Glavna atrakcija v dvorani Tabor so bili Puhek, Tobi in Rambi, štirinožni prebivalci Maribora, brez katerih stanovalci Masarykove ne bi zapustili stanovanj.
Sašo Bizjak

Zadek ima poškodovan   

Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta