Policist ni kriv, da je Celjan ostal brez noge

Gordana Possnig
22.07.2021 17:00
Na žalskem okrajnem sodišču se je z oprostilno sodbo končalo sojenje celjskemu policistu Janezu Piklu, ki ga je zasebno preganjal Andraž Žabota, češ da mu je med postopkom huje poškodoval nogo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Policist Janez Pikl je krivdo ves čas zanikal. Foto: Gordana POSSNIG
Gordana Possnig

Žalska okrajna sodnica Lidia Kralj je nedavno z oprostilno sodbo zaključila sojenje celjskemu policistu Janezu Piklu, ki ga je zaradi povzročitve hude telesne poškodbe zasebno tožil Celjan Andraž Žabota. Policistu je očital, da je bil zaradi njega ob nogo, in zatrjeval, da je poškodba - zlom goleni -, zaradi katere so mu kasneje morali amputirati levo nogo, nastala v policijskem postopku.

Policisti so Žaboto pridržali 12. septembra 2016 v poznih popoldanskih urah na Ljubljanski cesti v bližini lokala Vrtnica v Celju, ko se je s skuterjem zaletel v kovinski stebriček. Obdolženi policist, ki je bil s kolegom v bližini, je hotel Žaboto legitimirati, saj je ta kazal znake vinjenosti. A se je ta postopku uprl, češ da ni storil nič nezakonitega. Sledila je uporaba sile, pri tem sta policista na pomoč poklicala tudi druge policiste, Žabota pa je vztrajal, da je bila zanj usodna prav Piklova uporaba prisilnih sredstev. Zaradi tega ga je kazensko prijavil, vendar je posebni oddelek za preiskovanje in pregon oseb s posebnimi pooblastili na specializiranem državnem tožilstvu prijavo zavrnil kot neutemeljeno, z obrazložitvijo, da v tej zgodbi ni znakov za kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti. Žabota se je zato odločil, da bo sam prevzel kazenski pregon.

Ni hotel ostati v bolnišnici

Preko svojega pooblaščenca Gregorja Bakije je kot zasebni tožilec zoper policista vložil obtožni predlog. Ni mu očital, da mu je ta hudo poškodbo povzročil naklepno, pač pa, da je kaznivo dejanje storil iz malomarnosti, za kar je predpisana kazen do dveh let zapora. O policistu je v obtožnem predlogu zapisal, da mu je ta 12. septembra 2016 med uporabo prisilnih ukrepov nogo zvil s tako silo, da so mu jo morali zaradi tega kasneje amputirati. Žabota je na sojenju vztrajal, da mu je uniformiranec pri uporabi prisilnih sredstev nogo zvil tako, da je trikrat "poknilo" v njej.

Policist Pikl je krivdo vseskozi zanikal in zatrjeval, da se je oškodovanec sam poškodoval, ko se je zaletel v steber ob cesti. Povedal je še, da se je oškodovanec upiral aretaciji, da je žalil policiste, odklonil je tudi ponovni alkotest. Da ga boli noga, pa je Žabota po zatrjevanju policista Pikla povedal šele, ko so ga s policijskim vozilom pripeljali na celjsko policijsko postajo.

Andraž Žabota je ob izreku oprostilne sodbe za policista izgubil živce, njegov odvetnika Gregor Bakija pa je že napovedal pritožbo. Foto: Gordana POSSNIG
Gordana Possnig

Kasneje so ga zaradi bolečin odpeljali v bolnišnico, kjer je Žabota tudi povzročal težave, saj ni hotel ostati na zdravljenju. Kasneje se je z njegovim zdravjem začelo zapletati in sledila je amputacija noge, zato zdaj pri hoji uporablja protezo.

Medicinska izvedenka pritrdila policistu

Trditvam policista, da se je Žabota poškodoval v nesreči in ne med policijskim postopkom, je na sojenju pritrdila tudi sodna izvedenka medicinske stroke Simona Šramek Zatler, ki je dejala, da se je Žabota poškodoval ob trčenju s pokrčenim kolenom v kovinsko ograjo ali pri sestopanju. Z morebitnim zvijanjem noge bi po oceni izvedenke nastale le poškodbe mehkih tkiv v kolenskem sklepu ali gležnju, nikakor pa ne prelom kosti. Dejstva, da je žalsko okrajno sodišče policista Pikla oprostilo obtožbe, Žabota ni dobro sprejel. Med izrekom oprostilne sodbe so mu popustili živci. Kričal je na sodnico in ji rekel, da ji privošči enako izkušnjo, kot jo je imel s policisti on sam. Žalil jo je, da je nesposobna in da je bilo tako tudi takrat, ko je delala na celjskem sodišču. Glede na njegov protest v sodni dvorani je bilo pričakovati, da se bo zoper oprostilno sodbo pritožil, kar se bo tudi uresničilo. Žabotov pooblaščenec Gregor Baki ni namreč čakal na osemdnevni rok za morebitno napoved pritožbe, ampak jo je napovedal takoj, že v sodni dvorani.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta