Poskus uboja: Napada na hčer ne prizna

Damijana Žišt
18.02.2021 20:02
Sodišče mora razčistiti, ali so grosupeljski policisti Ivana Sebanca, obtoženega poskusa uboja hčere, ob prijetju seznanili z njegovimi pravicami. Če se pokaže, da ne, bo moralo kar nekaj dokazov kot nezakonitih iz spisa.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ivanu Sebancu zaradi poskusa uboja preti do 15 let zapora. Foto: Tomaž SKALE/DNEVNIK
Tomaž SKALE/Dnevnik

Pred ljubljansko okrožno sodnico Ireno Škulj Gradišar bi se danes moral nadaljevati predobravnavni narok zoper 74-letnega Ivana Sebanca s Peči pri Grosupljem. Na zatožni klopi je pristal zaradi očitka tožilstva, da je poskusil ubiti lastno hčer. Predobravnavni narok se je zanj opravil sicer že septembra lani, a ker ni priznal krivde po obtožnici, se bo zanj pričelo običajno sojenje. Vendar je treba prej še razčistiti, ali so ga policisti, ki so prišli na kraj dogodka, pravočasno seznanili z njegovimi pravicami, da mu kot osumljenemu poskusa uboja ni treba govoriti s policisti in da ima pravico do odvetnika. Njegov odvetnik Benjamin Peternel namreč meni, da policisti PP Grosuplje Sebancu ob prijetju sploh niso podali pravnega pouka, torej da so ga pričeli zasliševati, ne da bi mu razložili, kakšne so njegove pravice. Zato naj bi bilo vrsto dokazov zoper obtoženega treba izločiti iz kazenskega spisa. Sodišče naroka  sicer ni opravilo, ker sta od treh vabljenih policistov prišla samo dva. Odvetnik Peternel pa zahteva, da sodišče vabljene policiste zasliši na isti dan. Iz tega razloga je sodišče narok preložilo na naslednji teden. Mimogrede omenimo, da je eden od vabljenih policistov Rok Majer, znan iz zadeve z ljubljansko sodnico Ano Testen.

Z rokami in sekiro nad oškodovanko

Obtožnica zoper Sebanca je kratka, za njo pa se skriva precej zapletena družinska zgodba. Po trditvah tožilstva je obtoženi 28. maja lani okoli 8. ure zjutraj v garaži napadel svojo 47-letno hčerko Marinko V., ko se je odpravljala v službo. Pretepal jo je z rokami in nogami, najhujše poškodbe, predvsem po obrazu in glavi, pa ji je povzročil s sekiro, s katero jo je najmanj petkrat močno udaril po glavi. Napadeni ženski je uspelo očetu izpuliti sekiro iz rok in jo vreči pod avtomobil, njeno vpitje na pomoč pa je slišala soseda. Pritekla je pogledat, kaj se dogaja, in je poklicala policiste. Obtoženi je po prihodu sosede prenehal pretepati hčerko in nato počakal na prihod reševalcev in policistov. Po zaslišanju pred preiskovalnim sodnikom je bil zanj odrejen pripor.

Policijska preiskava je pokazala, da je obtoženi napadel hčerko, pri kateri je živel od ločitve od žene in njene mame. Njun odnos naj bi se bil poslabšal konec minulega leta, ko sta se sprla zaradi ženske, ki je prihajala k njemu in naj bi bila že v preteklosti njihovi družini prinesla veliko težav. Obtoženi je na hčerko lani prepisal svoj BMW X5, vozilu je marca letos poteklo zavarovanje, zato je Marinka večkrat prosila očeta, naj registracijo podaljša, a tega ni storil, zato je avto 27. maja odjavila iz prometa. Sokrajani so Sebanca po napadu na hčer opisovali kot neprijetnega človeka, ki naj bi bil že v preteklosti nasilen do članov svoje družine, za kar pa ni bil nikoli kaznovan.

Krivdo vali na hčer

Policistom, ki so prispeli na prizorišče zločina, tudi policistu Roku Majerju, je obtoženi menda rekel, da je hčerko premalo poškodoval. "Žal mi je, ker dejanja nisem dokončal, saj si je to zaslužila," je povedal policijski patrulji. In ravno to naj bi bil osumljeni dejal policistom, preden so mu povedali, da je osumljen kaznivega dejanja in da mu ni treba ničesar povedati. Izjavo so potem policisti zapisali v uradnem zaznamku in kasneje v kazenski ovadbi. In prav to je mnenju odvetnika Peternela zelo sporno.

Obtoženi je sicer v sodni preiskavi svoj zagovor popolnoma spremenil in se izmotaval, da se je le branil pred hčerko, češ da je ona njega napadla s sekiro. Zatrjeval je še, da je tistega jutra stopil do hčere in ji rekel, naj njegov avtomobil prepiše nazaj nanj, ker ga ne potrebuje, ona pa da mu je dejala, da tega ne bo storila in da mu avta tudi ne bo plačala. Hči je v preiskavi obremenil, da je skočila vanj in mu zabrusila: "Beži, prasec, iz garaže!" Napletel je še, da ga je v trenutku, ko jo je odrinil, s sekiro udarila po roki, zato ji jo je iztrgal iz rok in jo šele takrat s topim delom dvakrat udaril. Oškodovanka je očetove besede v sodni preiskavi označila za čisto laž in opisala, da je že sedela v vozilu in odprla vrata avta, ko je oče prihajal proti njej, saj je menila, da želi govoriti z njo. V tistem jo je poklical in pričel udrihati po njej. Ko je poskušala zbežati, jo je zgrabil in pričel vleči sem ter tja, s sekiro pa jo udaril direktno v čelo, zato se je bala, da prihaja njen konec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta