Postren nadzor na štajerski avtocesti: Policisti najprej zmerili, nato ustavljali

Gordana Possnig
16.12.2020 20:04
Prekratka varnostna razdalja je bila na štajerski avtocesti letos vzrok 11 odstotkov vseh prometnih nesreč
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Policisti med postopkom z romunskim voznikom tovornjaka Foto: Gordana Possnig
Gordana Possnig

Policisti celjske postaje prometne policije so danes med 9. in 14. uro na štajerski avtocesti med Šempetrom in Lopato izvajali poostren nadzor s poudarkom na vožnji na prekratki varnostni razdalji. Pri tem so bili tudi posebno pozorni na spoštovanje predpisov za vožnjo pozimi in v zimskih voznih razmerah.

Poostreni nadzor je potekal tako, da sta policista, usposobljena za delo z laserskim merilnikom TrueCam, z nadvoza nad avtocesto ugotavljala prekrške vožnje na prekratki varnostni razdalji. Nato sta te kršitve sporočala policistom, ki so nato med vožnjo s službenimi vozili policije na avtocestnem počivališču Lopata kršitelje zaustavljali in ukrepali. V nadzoru je sodelovalo dvanajst policistov. Po besedah Jadrana Žerjala, pomočnika komandirja Postaje prometne policije Celje, so pri svojem delu v petih urah zaznali številne kršitelje.

Jadran Žerjav: "V kratkem nadzoru smo ugotovili veliko kršitev." Foto: Gordana Possnig
Gordana Possnig

"V tokratnem nadzoru smo ugotovili 45 kršitev; 25 voznikov je vozilo na prekratki varnostni razdalji, med njimi je bilo sedem voznikov tovornih vozil in 18 voznikov osebnih avtomobilov. V dveh primerih smo zaznali napačno naložen tovor, dva voznika nista uporabljala varnostnega pasu. V petih primerih so vozniki vozili prehitro, štirje so med vožnjo uporabljali telefon. Dva voznika tovornih vozil sta prehitevala na območju, kjer je to s prometnim znakom prepovedano. V preostalih primerih pa je šlo za druge kršitve. Med kršitelji smo ustavili tudi voznika kombiniranega vozila z največjo dovoljeno maso vozila 3,5 tone, pri tehtanju vozila pa smo ugotovili, da je bila masa vozila 8,5 tone."

Prekratka varnostna razdalja med vožnjo v cestnem prometu je tudi sicer na Celjskem pogost vzrok prometnih nesreč. Statistični podatki kažejo, da se je dobrih 11 odstotkov vseh prometnih nesreč na avtocesti letos pripetilo prav zaradi prekratke varnostne razdalje med vožnjo. Dodati velja, da je bilo kršitve vožnje na prekratki varnostni razdalji skoraj nemogoče dokazati, dokler policija ni nabavila laserskega merilnika hitrosti TrueCam. To je naprava, ki je odobrena in homologirana za merjenje razdalje med vozili. V letošnjem letu so policisti na štajerski avtocesti (A1) zaznali 494 prekrškov vožnje na prekratki varnostni razdalji. Izdali so 430 plačilnih nalogov, 50 odločb v hitrem postopku, en obdolžilni predlog, tri kazenske ovadbe, dve poročili na okrožno državno tožilstvo in osem opozoril.

Nepravilno naložene pnevmatike Foto: PU Celje
Trbulin Milena
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta