Preiskava okrog 30-milijonskega oškodovanja Engrotuša dozorela v ovadbo

Preiskovalci so prepričani, da sta zakonca Tuš načrtno izčrpavala Engrotuš z namenom, da bi nezakonito pridobila 30 milijonsko korist Celjskim mesninam in Radgonskim goricam ter prevzela lastniški nadzor podjetij.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

V podjetju Tuš so lani potrdili, da so pri njih potekale hišne preiskave, a drugega, kot to, da sta zakonca Tuš brezplačno in za nedoločen čas podjetju Engrotuš podala v uporabo vse blagovne znamke Tuš, niso komentirali.

Marko Vanovšek

Slabo leto je od tega, ko so preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) in kriminalisti ljubljanske in mariborske policijske uprave preplavili Ljubljano, Celje, Kranj in Mursko Soboto zaradi preiskovanja gospodarskega kriminala. Opravili so hišne preiskave na osmih lokacijah in zbirali dokaze zoper tri osebe, osumljene, da so pripomogle k 30 milijonskemu oškodovanju gospodarske družbe Engrotuš.

Kriminalistična preiskava je v kazensko ovadbo dozorela lanskega decembra, so danes sporočili z Generalne policijske uprave. "Preiskovalci NPU so podali kazensko ovadbo na specializirano državno tožilstvo zoper tri fizične osebe zaradi zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti," je razkrila tiskovna predstavnica GPU Maja Ciperle Adlešič in razložila, da je trojica utemeljeno osumljena, da je pri opravljanju gospodarske dejavnosti zlorabile svoj položaj. "V letu 2010 so osumljeni dvema gospodarskima družbama pridobili protipravno premoženjsko korist v višini več kot 30 milijonov evrov na škodo druge gospodarske družbe s Celja. To so storili tako, da so preprodajali delež v več gospodarskih družbah in s tem zmanjšali možnost za poplačila najetih posojil. Pri večkratni preprodaji deležev dveh gospodarskih družb so s cenitvami nepremičnin navidezno zviševali njihovo realno vrednost in deleže družb, kljub dejansko nespremenjeni vrednosti, ter jih po nekajkrat višji ceni prodali nazaj oškodovani družbi," je bistvo očitkov iz ovadbe povzela Ciperle Adlešičeva in spomnila, da je za opisano dejanje predvidena kazen do osem let zapora.

Kdo so ovadeni, policija ne razkriva, smo pa že lani neuradno poročali, da so bili glavna tarča preiskave zakonca Mirko in Tanja Tuš ter kranjski poslovnež Danilo Dujović, ki naj bi bil zakoncema pomagal pri 30- milijonskem oškodovanju Engrotuša. S toliko milijoni naj bi se bili okoristili dve gospodarski družbi, po neuradnih podatkih podjetji Celjske mesnine in Radgonske gorice. Obe družbi sta imeli med letoma 2006 in 2010 terjatve do Engrotuša, ki sta jih zakonca Tuš domnevno poplačala z izstopajoče višjimi zneski. Preiskovalci so prepričani, da sta zakonca s tem načrtno in naklepno izčrpavala Engrotuš in domnevno s potezo na nezakonit način oplemenitila družbi Celjske mesnine in Radgonske gorice, ki naj bi ju bila v ozadju celo lastniško obvladovala. Na papirju so večinski lastnik podjetja Radgonske gorice sicer Celjske mesnine, te pa so v stoodstotni lasti avstrijske družbe CM Invest Gmbh. Preko dveh različnih podjetij si lastništvo v avstrijski družbi CM Invest delita nadzornik Celjskih mesnin Danilo Dujović (preko družbe MIF Invest) in direktor Celjskih mesnin Izidor Krivec (preko družbe Amur), izhaja iz avstrijskega registra podjetij.

Po lanskih hišnih preiskavah, ki so potekale 1. februarja, smo se obrnili na podjetje Tuš, kjer so potrdili, da so preiskovalci bili pri njih, vendar vsebine niso hoteli komentirati. "Mirko Tuš in Tanja Tuš sta brezpogojno, brezplačno in za nedoločen čas podjetju Engrotuš podala v uporabo vse blagovne znamke Tuš," so odgovorili

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta