Preiskava policistov tudi na celjskem sodišču, najmanj eden od zaposlenih naj bi izdajal zaupne podatke

Kriminalisti v današnji hišni preiskavi na celjskem okrožnem sodišču iskali dokaze o tem, da naj bi tamkajšnji zaposleni izdajal zaupne podatke s sodne preiskave kriminalnemu podzemlju.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Celjsko sodišče, kjer so danes potekale hišne preiskave zaradi domnevnega uhajanja informacij o datumih hišnih preiskav
Gordana POSSNIG

Na okrožnem sodišču v Prešernovi ulici v Celju so se danes okoli 13. ure po naših podatkih nahajali kriminalisti. Novica ne bi bila nič posebnega, saj imajo policisti vsakodnevno službene opravke na sodišču, če ne bi šlo za resno zadevo, ki se tiče najmanj enega zaposlenega na omenjenem sodišču. Neuradno: celjski kriminalisti naj bi bili danes opravili hišno preiskavo v nekaterih prostorih celjskega okrožnega sodišča, in sicer v prostorih sodne preiskave. Obveščeni naj bi bili, da naj bi najmanj eden od osumljenih, zaposlen na tem sodišču, izdajal zaupne podatke določenim članom kriminalnega podzemlja. Zaposleni naj bi imela dostop do računalniške baze, v kateri so zelo zaupni podatki o osumljenih, o odredbah za hišne preiskave, odredbah za dovoljenje policiji za izvajanje posebnih prikritih ukrepov zoper osumljene, kot so tajno prisluškovanje telefonov, tajno sledenje in drugo. Ta uslužbenec sodišča - po neuradnih podatkih naj bi šlo za Vojka T., ki je kot strojepisec zaposlen na sodni preiskavi - naj bi zaupne podatke kriminalnemu podzemlju izdajal v zameno za plačilo.

Kriminalisti so hišno preiskavo danes zjutraj najprej opravili na domu osumljenega v okolici Rogaške Slatine, po končani preiskavi so okoli 13. ure prišli na njegovo delovno mesto na celjsko okrožno sodišče. Hišne preiskave naj bi potekale tudi na naslovih drugih osumljencev na celjskem območju. Na naše vprašanje, ali drži informacija glede hišne preiskave na celjskem okrožnem sodišču, Milena Trbulin, tiskovna predstavnica celjske policijske uprave pojasnjuje, da kriminalisti in policisti danes na območju njihove uprave izvajajo več operativnih aktivnosti z različnih področij njihovega dela. "Ker so hišne preiskave in ostale aktivnosti še v teku, vam več podatkov še ne moremo posredovati," pravi Trbulinova. 

Ljubljanska strojepiska obsojena zaradi izdajanja tajnih podatkov 

Podoben primer se je pred leti zgodil tudi na ljubljanskem okrožnem sodišču. Nekdanja strojepiska Tjaša D. iz Ljubljane je bila zaradi izdaje tajnih podatkov članom kriminalne združbe na prvostopenjskem sodišču obsojena na osem mesecev hišnega pripora, sodba je kasneje postala pravnomočna. Ženska je dejanje na sodišču priznala in obžalovala, tožilec Boštjan Jeglič pa je tedaj zanjo predlagal osem mesecev zapora; vendar je sodišče sledilo predlogu njenega odvetnika Gorazda Fišerja, ki je zanjo predlagal osem mesecev hišnega zapora. Strojepiski, ki je bila po odkritju, da je članom kriminalne združbe prodajala podatke, suspendirana, je tožilstvo očitalo, da je konec leta 2009 in 2010 v zameno za denar trem članom kriminalne združbe izdala, da policija zoper njih izvaja prikrite preiskovalne ukrepe. To je bilo v nasprotju z dolžnostjo varovanja podatkov, saj je imela kot zaposlena, ki je podpisala pisno izjavo o varovanju podatkov, dostop do tajnih informacij. Tjaša D. je bila kot strojepiska zaposlena pri preiskovalni sodnici, ki je izdala odredbe za prisluškovanje telefonov in tajno policijsko sledenje osumljencem v policijski zadevi Bawaria ter za akcije tajnih policijskih sodelavcev. V zameno za informacije je od osumljencev dobila drogo.

Njene informacije naj bi policistom otežile sledenje, saj so se osumljenci po njeni informaciji, da jim sledijo policisti, znebili telefonov in nehali komunicirati. Pozneje je sojenje članom kokainske naveze vseeno steklo in se končalo z obsodbami, saj so 12 članov na sodišču obsodili na zaporne kazni do treh let in pol. Če bi lahko kriminalisti akcijo neovirano izpeljali do konca, bi bile te verjetno daljše. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta