Preskakovanje čakalnih vrst v zdravstvu: Ogled letališča kot darilo

Damijana Žišt Damijana Žišt
05.11.2020 18:03

Na nadaljevanju sojenja zaradi sumov korupcijskih kaznivih dejanj v zdravstvu sodni senat nadaljeval poslušanje tajno posnetih telefonskih pogovorov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Uroš Smiljić se je v telefonskih pogovorih s soobtoženimi rad pohvalil, da ni stvari, ki je on ne more urediti.
Robert BALEN

Pred senatom ljubljanskega okrožnega sodišča se je nadaljevalo sojenje zaradi korupcijskih kaznivih dejanj v tako imenovani zadevi preskakovanje čakalnih vrst v zdravstvu, kjer na zatožni klopi sedi enajst obtoženih, med njimi dva zdravnika UKC Ljubljana in ena pravna oseba. Sojenje zaradi smotrnosti postopka poteka po sklopih, kar pomeni, da na vsako obravnavo ni treba priti vsem obtoženim, razen prvoobtoženega Uroša Smiljića, hišnika v UKC Ljubljana. Ker je sodni senat, predsednica je okrožna sodnica Nina Drozdek Draganić, nadaljeval poslušanje tajno posnetih telefonskih pogovorov med Smiljićem in soobtoženim, nekdanjim direktorjem operative na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana Robertom Gradišarjem, sta bila danes na sodišče vabljena le omenjena. Prišel pa je le Gradišar, saj Smiljića zaradi bolezni ni bilo, je bila pa navzoča njegova odvetnica Sanja Sega.

Bil je odpuščen, a so ga morali vzeti nazaj

Zgodba o domnevnem preskakovanju čakalnih vrst v zdravstvu je v javnosti zakrožila ob hišnih preiskavah v UKC Ljubljana in ljubljanskem onkološkem inštitutu v začetku oktobra 2016. Slabi dve leti pozneje je specializirano državno tožilstvo spisalo obtožnico, v kateri prvoobtoženemu Smiljiću očitajo sprejemanje podkupnine v zameno za ureditev zdravniške obravnave mimo uradne čakalne vrste, več osebam pa podkupovanje. Podkupnine naj bi bile tako v denarju kot tudi v materialnih dobrinah in uslugah. Ko je zadeva o domnevnem podkupovanju Smiljića prišla na ušesa organom pregona, so bili zoper njega uporabljeni tajni policijski ukrepi, tudi snemanje telefonskih pogovorov, v katere pa so se ujeli tudi drugi obtoženi. V UKC Ljubljana so Smiljića po izbruhu afere, ki je bila medijsko zelo odmevna, postavili na cesto. Izrekli so mu odpoved delovnega razmerja s sklicevanjem na poslovne razloge. Smiljić je zoper nekdanjega delodajalca vložil tožbo na delovno in socialno sodišče v Ljubljani in s tožbo uspel. Sodišče je v sodbi zapisalo, da je bila njegova odpoved nezakonita, zato so ga v bolnišnici vzeli nazaj v službo.

Ogledi so običajna praksa

Tožilstvo v obtožnici navaja, da je Smiljić Gradišarju obljubljal zdravniški pregled pri prav tako obtoženem zdravniku gastrologu Radu Janši na oddelku za gastroenterologijo Interne klinike v Ljubljani. V zameno za ureditev zdravniškega pregleda, ki naj bi bil opravljen mimo čakalne vrste, pa je Gradišar na Smiljićevo prošnjo septembra 2016 uredil ogled na brniškem letališču za fanta svoje prijateljice iz Murske Sobote Simonu L. Gradišar vztraja, da ni naredil nič narobe s tem, ko so Simonu L. omogočili ogled letališča, ker da je to običajna praksa in s tem ni kršil nobenega zakona ali internih aktov letališča. V zvezi s svojimi trditvami je v sodni spis vložil tudi ustrezno dokumentacijo. Danes je sodišče predvajalo nekaj tajno posnetih telefonskih pogovorov med Smiljićem in Gradišarjem ter Smiljićem in dekletom Simona L., ki mu je skupaj s Smiljićem pripravljala presenečenje za rojstni dan, torej ogled Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana. Kot je bilo razbrati iz prisluhov, sta se Smiljić in Gradišar dogovarjala glede vpogledov v Gradišarjeve zdravniške izvide, prav tako pa sta v več telefonskih pogovorih urejala podrobnosti glede ogleda letališča za Simona L. V Smiljićevih pogovorih z obema sogovornikoma je bilo tudi slišati, da se je Smiljić večkrat hvalil, da ni stvari, ki je on ne more urediti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta