Prijeli enega najhujših britanskih posiljevalcev, izkazalo se je, da gre za policista

M.R.
17.01.2023 09:12

Policist londonske metropolitanske policije, ki je svoj položaj izkoristil za vabljenje in zastraševanje svojih žrtev, je priznal več deset posilstev in spolnih zlorab 12 žensk.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
David Carrick
Profimedia

48-letni David Carrick je nekatere žrtve spoznal na spletnih straneh za zmenke, zdaj pa je priznal krivdo za skupno 49 kaznivih dejanj, ki jih je storil v dveh desetletjih.

Delal je kot oboroženi častnik v poveljstvu za parlamentarno in diplomatsko zaščito. Kazniva dejanja je storil med letoma 2003 in 2020, večinoma v Herfordshiru, kjer je živel. 

Leta 2009 je Carrick napredoval s položaja patruljnega policista v člana elitne oborožene strukture, ki straži veleposlaništva, Downing Street in poslopje parlamenta. 

Žrtve privabil z uniformo in jim nato grozil

Policisti in tožilstvo so sporočili, da je svoj položaj izkoristil, da je vabil ženske, jih nato teroriziral, da so molčale o njegovih spolnih napadih in poniževanju. Zaradi obsega svojih dejanj se uvršča v skupino najhujših spolnih prestopnikov v moderni zgodovini. 

Na sodišču so med drugim povedali, da je v enem primeru žensko privabil tako, da ji je septembra 2020 pokazal policijsko tiralico. S tem je skušal pri njej doseči zaupanje in ji nuditi občutek varnosti, pohvalil se je, da varuje premierja, in rekel, da je njegov nadimek "baraba Dave". Ostale žrtve je prepričeval, da jim ne bodo verjeli, če bodo spregovorile o posilstvih, ker je tudi sam policist. 

Carrick je delal v enoti oborožene policije, ki med drugim varuje tudi stanovanje premierja.
EPA

Nekatere žrtve je spoznal na družbenih omrežjih, namenjenih spoznavanju, kot sta tudi Tinder in Badoo, zaupanje pa si je pridobil s tem, da jim je povedal, da je policist.

Na sodišču je priznal, da je posilil devet žensk, nekatere v več mesecih ali letih večkrat, pri tem pa jih je v več primerih tudi fizično poškodoval. Carrick je imel nadzor tudi nad tem, kar so ženske oblekle, kar so jedle, kje so spale, v nekaterih primerih pa jim je celo onemogočil komunikacijo z lastnimi otroki.

Zapiral jih je v malo omaro

Priznal je tudi, da je eno od svojih žrtev večkrat zaprl v manjšo omaro pod svojimi stopnicami. Tožilci mu sicer očitajo, da je v to omaro zaprl več žrtev, ki so morale tam gole ždeti tudi po več ur. 

"Morali bi prepoznati njegov vedenjski vzorec, ker tega nismo storili, smo zamudili priložnosti, da bi ga izločili iz organizacije," je povedala pomočnica komisarja metropolitanske policije Barbara Gray. "Iskreno nam je žal, da je lahko še naprej izkoriščal svojo vlogo policista in verjetno s tem podaljševal trpljenje svojih žrtev. Vemo, da se niso prej oglasile, ker jim je govoril, da jim ne bo nihče verjel," je dodala.

Glavna tožilka državnega tožilstva Jaswant Narwal pa je povedala, da gre za človeka, ki je brez milosti degradiral, omalovaževal ter spolno zlorabljal in posiljeval ženske. "Ko je tekel čas, se je resnost njegovih prestopov še povečevala, saj se je opogumil, misleč, da se bo tako izvlekel," je pojasnila in dodala, da se s tako veliko mero poniževanja žensk v 34 letih sovje kariere še ni srečala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta