Primer Delamaris: Tovšakova preklicala sporazum o priznanju krivde

Gordana Possnig Gordana Possnig
20.12.2018 18:21

Na celjskem sodišču je bil opravljen predobravnavni narok v zadevi Delamaris zoper Hildo Tovšak, ki je obtožena zlorabe položaja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hilda Tovšak skupaj z odvetnikom Dušanom Tankom na celjskem sodišču v zadevi Delamaris
Gordana Possnig

Na celjskem sodišču je sodnica Ingrid Lešnik opravila predobravnavni narok zoper nekdanjo direktorico propadlega gradbenega podjetja Vegrad Hildo Tovšak, sicer eno izmed obdolženk v zadevi Delamaris, kjer naj bi bil Vegrad oškodovan za 1,4 milijona evrov. Ob Tovšakovi, ki je prvič prišla na sodišče, potem ko so jo 28. septembra spustili na prostost (tedaj je prestala pet let in pol zaporne kazni zaradi drugih zadev, povezanih z delovanjem Vegrada), so v omenjeni zadevi obtoženi še odvetnik Miro Senica, njegova tajnica Olga Zaviršek in direktorica kmetije Bužekijan Blanka Muster. Senica je obdolžen pomoči pri zlorabi položaja in pranja denarja, Musterjeva zlorabe položaja in pranja denarja, Zavirškova pranja denarja. Vsi trije so krivdo zanikali in s svojimi zahtevami za izločitev dokazov, ki so jih predstavili na predobravnavnem naroku, uspeli. Celjsko sodišče je namreč pravnomočno iz spisa izločilo odredbe za hišne preiskave na domu in v poslovnih prostorih odvetnika Senice, ker da mu je bila pri tem kršena pravica do nedotakljivosti zasebnih prostorov.
Nekoliko drugačna pa je zgodba s Hildo Tovšak, ki je sprva s tožilstvom oktobra 2015 podpisala sporazum o priznanju krivde in se dogovorila za kazen desetih mesecev zapora s preizkusno dobo pet let. Tri leta kasneje pa je svoj sicer podpisani sporazum o priznanju krivde preklicala in pri tem pojasnila razloge za takšno odločitev: "Tedaj sem bila na prestajanju zaporne kazni, nisem poznala kazenskega spisa, bila sem pod pritiskom in v hudi stiski, proti meni je potekala medijska gonja. Sedaj sem našla neko stabilnost, na pretekle dogodke lahko gledam z distanco. Posel z Delamarisom je bil eden boljših Vegradovih poslov, pri njem nisem zlorabila položaja, nisem se osebno okoristila v škodo podjetja."
Sodnica Ingrid Lešnik je nato sprejela odločitev, da njenega sporazuma o priznanju krivde ne sprejme, ker ga sodišče še ni obravnavalo, zato tudi še ni začel veljati. Kakovost priznanja po besedah sodnice ni takšna, kot jo določa zakon, priznanje mora biti namreč podprto z dokazi v spisu.
V nadaljevanju naroka, ki so se ga udeležili odvetniki drugih obdolžencev, tudi odvetnik Senica, je Dušan Tanko, ki zastopa Tovšakovo, zahteval, da se iz spisa izloči vse odredbe sodišča o hišnih preiskavah, ker da so te premalo obrazložene, ob tem pa preiskovalna sodnica pri pisanju odredb sodišča ni ravnala v skladu z zakonom, saj je le prepisala predlog tožilstva o hišnih preiskavah. Preiskovancem so bile po njegovem s temi odredbami kršene ustavne in človekove pravice.
Tovšakova je zahtevala, da se iz spisa izloči sporazum o priznanju krivde, ob tem pa še izločitev vseh listin, povezanih s pogovori za omenjeni sporazum. Ob tem je sodišču napovedala, da se obravnav na sodišču ne bo udeleževala.
Na zahteve obrambe se je odzval tožilec specializiranega tožilstva mag. Boštjan Valentinčič, ki je vse zahteve obrambe zavrnil kot neutemeljene, ob tem pa menil, da ni bilo razloga, da podpisani sporazum Tovšakove s tožilstvom ni bil sprejet, saj je bil sklenjen tako po volji obdolženke kot tožilstva. Sodišče bo sedaj odločilo glede predloga o izločitvi dokazov, na katerega je možna tudi pritožba. Sodnica se mora iz zadeve izločiti, ker je zavrnila sporazum o priznanju krivde. Odločitev o izločitvi bo morala sprejeti še edina specializirana sodnica na celjskem sodišču Cvetka Posilovič.
Vegrad naj bi bili vpleteni v afero glede na zapisano v obtožnici za 1,4 milijona evrov oškodovali s tem, da je omenjeni znesek Vegrad plačal Musterjevi za svetovanje pri nakupu za 13 milijonov evrov delnic Delamarisa. A račun za svetovalne storitve naj bi bil fiktiven, saj te niso bile nikoli izpeljane, 1,4 milijona evrov pa naj bi bilo pristalo pri odvetniku Senici.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta