Primer Novič: Sodišče lovi zadnje dni pred zastaranjem

Nadaljevalo se je sojenje dr. Milku Noviču zaradi umora direktorja Kemijskega inštituta dr. Janka Jamnika. Sodišče nestrpno pričakuje izvedensko mnenje iz Avstrije.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sodnica Sinja Božičnik bi rada sojenje zaključila pred zastaranjem.
Matjaž Rušt/dnevnik

Čeprav se sodni senat pod vodstvom Sinje Božičnik še ni izrekel, kdaj natančno bo zastaral kazenski pregon zoper dr. Milka Noviča zaradi umora direktorja Kemijskega inštituta dr. Janka Jamnika, je jasno, da bo to vsak čas. Tožilka Blanka Žgajnar je na eni prejšnjih obravnav dejala, da po njenih izračunih 27. decembra. Ali bo prvostopenjsko sodišče do takrat Noviču izreklo sodbo, je odvisno predvsem od balističnega izvedenskega mnenja, ki ga pričakujejo iz Avstrije. Kdaj, še ni dokončno znano. Kot je na včerajšnjem nadaljevanju glavne obravnave povedala Božičnikova, ji je izvedenec ravno sporočil, da mora svoj del dokončati še izvedenka s področja kemije, ki pa je okužena z novim koronavirusom. "Zdaj jo bodo ponovno testirali, in če bo negativna, bo v petek lahko začela delati v laboratoriju. V tem primeru bodo prihodnji teden mnenje dokončali. Torej bi ga lahko pričakovali drugi teden decembra," je razložila.

Predvideno tudi zaslišanje Avstrijcev

Kot je znano, je izvedensko mnenje vezano na sledi streljanja, ki so jih po umoru našli na Noviču. V nasprotju s slovenskim izvedencem Francem Sabličem sta nemška izvedenca Axel Manthei in Edith Gebhard dopustila možnost, da izvirajo iz časa pred umorom, ko je Novič (nazadnje približno leto prej) streljal na strelišču. Da bi to vprašanje razčistili, so torej zdaj, na tretjem sojenju, za mnenje prosili še strokovnjaka iz Avstrije, ki je k delu pritegnil nekaj svojih kolegov z različnih strokovnih področij. Koliko teh Božičnikova namerava zaslišati, včeraj ni povedala. Je pa dejala, da jih bo, če bodo potovanja možna, povabila v Ljubljano, sicer jih bo zaslišala prek videokonferenčne povezave. Glavne obravnave, že od prej določene za 9. december, za zdaj ni preklicala, je pa na novo določila še tri datume, in sicer 14., 16. in 18. december. "Za takrat načrtujemo zaslišanje izvedencev, končne besede in zaključek," je pojasnila. Še prej bo seveda treba izvedensko mnenje prevesti, toda sodnica računa, da bo tolmačka to opravila v dveh ali treh dneh.

Strele preglasila glasba

Včeraj so si ogledali še en video posnetek, in sicer nadzorne kamere izpred ljubljanske restavracije Via Bona. Kemijski inštitut je imel tam 16. decembra 2014 novoletno zabavo, na kateri so pričakovali tudi direktorja Jamnika. Žal mu je na parkirišču pred lokalom pot prekrižal morilec. Nadzorna kamera je usmerjena proti vhodu, zunanjim stopnicam v zgornje nadstropje stavbe in koridorju, ki vodi proti parkirišču. Med 19.30 do 19.57, ko kamera "zamrzne", na posnetku ni videti nič sumljivega. Od daleč je opaziti nekaj vozil, ki so pripeljala na parkirišče, in nekaj trenutkov kasneje voznike, ki so vstopili v lokal. Ob 19.37 je na parkirišče zapeljal Jamnik in vzvratno parkiral, tri minute pozneje pa je pripeljal moški, ki je ustreljenega prvi opazil na tleh in klical reševalce. Čeprav so bili pred restavracijo vseskozi ljudje, ni videti, da bi opazili karkoli nenavadnega. In tudi, ko je priča žrtev že našla, ni opaziti kake panike ali zbiranja "firbcev". Strašno dogajanje le lučaj stran je očitno preglasila glasba iz zvočnikov restavracije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta