Primer poginulega psa: Nadzor pokazal na napako dežurne tožilke

Sijan Pretnar
26.10.2023 17:23

Vinjenemu moškemu, ki je poleti na Markovcu v Kopru z mopedom vlekel mrtvega psa, se zapeljal do smetnjaka za biološke odpadke in ga odvrgel, po novem grozi do dve leti zapora.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Domačin je v zabojniku za biološke odpadke ob Cesti na Markovec naletel na srhljiv prizor.
Ilona Dolenc

Z vrhovnega državnega tožilstva so sporočili, da je strokovni nadzor, ki ga je generalni državni tožilec odredil nad delom dežurne državne tožilke v primeru poginulega psa, pokazal na strokovno napako pri usmerjanju policije.

Spomnimo. Sedeminšestdesetletni moški je 3. julija s skuterjem za seboj vlekel pitbulko, nato pa njen kadaver odvrgel v zabojnik za biološke odpadke. Takrat so s koprske policijske uprave sporočili, da so moškega kaznovali le zaradi prekrška. Domačina so oglobili zaradi kršenja zakona o zaščiti živali - 800 evrov globe so mu izrekli, ker je pes tekel privezan ob skuter, kar je prepovedano. Moškega so oglobili tudi zaradi vožnje pod vplivom alkohola (napihal je 0,47 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka oziroma približno promil). S policijske uprave so še sporočili, da so se za takšen ukrep odločili po posvetu z dežurno državno tožilko.

Primer je močno odmeval v javnosti, oglasili so se tudi v društvih proti mučenju živali, njihovi predstavniki so opozarjali, da gre v tem primeru za mučenje živali, zato so tudi sami na tožilstvo poslali več kazenskih ovadb. S tožilstva so nato te ovadbe posredovali policiji, kjer so nato nadaljevali delo.

Z vrhovnega tožilstva so julija sporočili, da je generalni državni tožilec nad delom dežurne državne tožilke, ki je 3. julija 2023 vodila predkazenski postopek v tem primeru, odredil strokovni nadzor, ki se je končal. "Pokazal je, da je bila pri usmerjanju policije narejena strokovna napaka, saj je bil podan sum storitve kaznivega dejanja in ne prekrška," so sporočili danes.

Na Okrožnem državnem tožilstvu v Kopru se na podlagi večjega števila kazenskih ovadb za kaznivo dejanje mučenje živali vodi predkazenski postopek, ki pa še ni končan, so še dodali na vrhovnem državnem tožilstvu.

Pojasnili so, da se v okviru strokovnega nadzora pregleduje in ocenjuje zakonitost in pravočasnost dela, smotrnost uporabe procesnih pooblastil in možnosti ter pravilnost strokovnih odločitev glede na uveljavljeno politiko pregona in izdana splošna navodila. Državnotožilski svet pa pri izdelavi ocene državnotožilske službe za državne tožilce po presoji upošteva tudi ugotovitve strokovnih nadzorov v posamezni zadevi, v kateri so ugotovljene pomanjkljivosti oziroma strokovne napake.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta