Primorska pevka na sojenju za uboj v Bertokih: "Spomnim se le, da sem babico objela."

Primorska pevka Maja Tripar, ki naj bi bila ubila svojo babico, se spomni le tega, da jo je tistega dne objela. Njeni svojci so pred tem pogosto iskali pomoč zaradi njene bolezni in agresivnosti, a so bili večkrat razočarani.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Aprila letos so policisti v Bertokih obravnavali nasilno smrt 85-letne ženske. Foto: Tomaž Primožič/FPA

Tomaž Primožič/FPA

Dne babičine smrti se ne spominjam. Takrat sem imela bizarne in absurdne halucinacije ter privide. Spomnim se samo tega, da sem babico tistega dne objela, je na koprskem sodišču danes pojasnjevala pevka Maja Tripar, ki je kot vokalistka vrsto let sodelovala s priznanimi in vidnejšimi primorskimi glasbeniki. Na sodišču se je zagovarjala zaradi očitka, da je aprila letos v Bertokih ubila svojo 85-letno babico Marijo.

Sedečo na kavču jo je v mlaki krvi našla njena hči, Majina teta. V predelu vratu je imela veliko vbodno rano, zaradi katere je izkrvavela. Kriminalistična preiskava se je hitro usmerila v Majo. Še istega večera so jo našli pri prijatelju v Bertokih, kjer sta pekla palačinke. Ker je bila pred tem zaradi svoje duševne bolezni pogosto hospitalizirana, nazadnje nekaj tednov pred ubojem, tožilstvo meni, da ni zmogla razumeti svojih dejanj, in zanjo predlaga obvezno psihiatrično zdravljenje v zdravstveni ustanovi.

Osumljena: Nisem imela motiva

Osumljena tudi pol leta po dogodku in zdravljenju na mariborskem oddelku forenzične psihiatrije ne more razumeti, da bi babico lahko ubila. "Zanjo sem skrbela, živela z njo, imela sem jo rada, medsebojno sva se podpirali, nisem imela motiva za uboj," je nadaljevala in se hkrati zahvalila tožilstvu in sodišču, da so ji že sedaj omogočili zdravljenje. "Spoznala sem, kako pomembna sta zdravljenje in opustitev uživanja drugih opojnih substanc," se je zahvaljevala dvaintridesetletna pevka, ki naj bi jo za petje navdušila prav pokojna babica.

Slednja je živela v pritličnem stanovanju, Triparjeva pa v nadstropju višje. Vse kaže, da je bil usodnega aprilskega torka v hiši nemiren dan. Osumljena se je odločila, da ne bo več čakala očeta in bo kar sama s sekiro odstranila leseno oblogo stropa, ki ji ni bila všeč. Njen oče je v preiskavi pojasnil, da ima hči že dolgo težave, da so vsaj tridesetkrat v zadnjih letih klicali nujno zdravniško pomoč. Nedostopna in težavna je bila predvsem takrat, ko je opuščala predpisano terapijo, kar se je zgodilo tudi nazadnje. Obračali so se na različne institucije, nad sistemom pomoči so bili pogosto razočarani, nazadnje so začeli sodelovati s centrom za socialno delo. Tistega dne je zato policiji naznanil razbit strop in jih prosil, naj naredijo zapisnik, da bodo imeli zbrane dokaze, da ima hči težave.

"Dejali so nam, da ne morejo posredovati zaradi vandalizma, ker gre za ožjega družinskega člana, in me preusmerili na zdravnika. Mi pa smo želeli samo zbrati dokaze, da gre na ustrezno zdravljenje in ne zgolj neke kratkotrajne hospitalizacije za dan ali dva," je povedal v preiskavi, danes pa temu le še pritrjeval. S hčerko sta se tako on kot njegova žena tistega dne večkrat slišala, bila večkrat v Bertokih, bila sta zaskrbljena zanjo, dokler ni zvečer prišel klic o tragediji. Kljub temu še danes težko verjameta, da bi njuna hči lahko dvignila roko nad babico.

Poskus požara spodletel

Na sodišču so osumljeni predočili več kot 300 fotografij, posnetih po tragediji. V oči je zbodel posnetek lončka, v katerem se je na plinskem štedilniku kuhalo jajce. Bilo je že povsem zoglenelo, medtem pa je od lončka proti plinski jeklenki vodila zvita in prav tako zoglenela kuhinjska krpa. "To kaže na to, da je storilec poskusil sprožiti požar in tako prekriti sledove kaznivega dejanja," je prepričana tožilka. Tudi sicer je storilec za sabo pustil zelo malo ali nič sledi. Sojenje se bo z zaslišanjem izvedencev in več drugih prič, ki bodo lahko razjasnili dogajanje, nadaljevalo prihodnji teden.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta