Raziskava: Nizka ozaveščenost o spolnih zlorabah otrok. Staršem ni prijetno govoriti z otroki, šole ne zagotavljajo dovolj preventivnega učenja o tem

Damijana Žišt Damijana Žišt
06.10.2020 18:08

Skoraj vsaka peta žrtev je v otroštvu doživela eno izmed oblik spolne zlorabe, je pokazala raziskava Percepcija spolne zlorabe otrok v Sloveniji

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Sloveniji naj bi prihodnje leto zaživela hiša za otroke, kjer bi lahko otroci strokovnjakom v varnem okolju povedali o spolnih zlorabah.
Arhiv Večera

Slovenija si že dolgo prizadeva, da bi otrokom, udeleženim v kazenskih postopkih, zagotovila obravnavo, ki bi preprečevala nadaljnjo viktimizacijo, zato je zelo resno pristopila k projektu, kjer sodelujemo s Svetom Evrope in Evropsko komisijo. Omenjeni projekt vključuje tudi končano raziskavo Percepcija spolne zlorabe otrok v Sloveniji ter ustanovitev hiše za otroke, posebne institucije, kjer bi otroke, žrtve ali priče kaznivih dejanj in spolnih zlorab, obravnavali celostno po mednarodno uveljavljenem modelu Barnahus. To je zahteven in kompleksen projekt, ki pomeni več kot le vzpostavitev posebnih prostorov. Spremeniti bo treba postopke in miselnost ljudi na vseh ravneh, pri vseh, ki pridejo v stik z zlorabljenim otrokom," je na tiskovni konferenci izpostavila ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič. Skupaj s predstavniki podjetja Ipsos, ki so opravili omenjeno raziskavo, je ministrica predstavila rezultate raziskave. Povedala je, da je bil namen raziskave preveriti razumevanje vprašanja spolnih zlorab otrok med otroki samimi in med odraslimi ter tudi način odzivanja nanje. "Odgovori iz raziskave bodo pomagali oblikovati storitve v hiši za otroke po meri otrok in staršev," je še poudarila ministrica Kozlovičeva.

​​Staršem ni prijetno govoriti z otroki o spolnih zlorabah

Nataša Mohorč Kejžar, direktorica raziskav pri podjetju Ipsos, je dejala, da je raziskava pokazala, da večina sodelujočih Slovencev v raziskavi verjame, da je spolna zloraba otrok resen problem, in skoraj vsak peti je v otroštvu doživel eno izmed oblik spolne zlorabe. Toda ozaveščenost o tej vrsti zlorab je nizka, saj staršem ni prijetno govoriti z otroki in šole ne zagotavljajo dovolj preventivnega učenja o tem. Dve tretjini anketirancev namreč meni, da šole ne zagotavljajo dovolj informacij za preprečevanje spolnih zlorab, in velika večina, kar 90 odstotkov, jih verjame, da bi moralo biti učenje o tem del učnega načrta. Hkrati skoraj polovica staršev pravi, da bi se počutili nelagodno, če bi se o tem pogovarjali z otroki doma, in le tretjina se je z otroki o tem že pogovarjala. Raziskava je tudi pokazala, da sta bili najpogostejši obliki spolnih zlorab v Sloveniji neprimerno dotikanje in razkazovanje. Le šest odstotkov žrtev je zlorabo prijavilo in v samo treh odstotkih vseh primerov sta prijavi sledila kazenski postopek in obsodba. Ministrica Kozlovičeva je ob predstavitvi rezultatov dodala: "Tako v svetu kot v Sloveniji sodijo spolne zlorabe otrok med kazniva dejanja, kjer je najmanj prijav glede na pojavnost. Za boj proti spolnim zlorabam seveda potrebujemo zakone in strategije, ampak predvsem potrebujemo spremembo odnosa in spremembo načina dela, tako da nobenega otroka ne pustimo zadaj in bo vsak sum zlorabe prijavljen in učinkovito obravnavan. Spolne zlorabe otrok pogosto obkrožajo tabuji, stigma in sram. Ta raziskava nam bo pomagala, da prelomimo molk."

Dober primer za druge evropske države

​Prek videokonference pa se je na tiskovno konferenco javila tudi Mirka Honko z oddelka za otrokove pravice pri Svetu Evrope. Povedala je, da pomeni slovenska raziskava za Svet Evrope začetno točko za bolj usmerjene aktivnosti v Sloveniji glede spolnih zlorab otrok. "Raziskava nam je pokazala trenutno raven razumevanja spolnih zlorab otrok v Sloveniji in kje so vrzeli. Zdaj tudi vemo, na kakšen način se moramo lotiti usposabljanj ljudi, ki bodo delali s spolno zlorabljenimi. Upam, da bo raziskava služila tudi kot navdih drugim državam, da sledijo slovenskemu primeru," pravi Honkova. Poudarila je še, da so rezultati raziskave zelo pomembni za pripravo in sprejemanje zakona v Sloveniji, ki bi uredil delovanje Hiše za otroke. V pripravi je zakon o zaščiti otrok v kazenskem postopku in njihovi celostni obravnavi v hiši za otroke, je temu dodala ministrica Kozlovičeva. Ministrica ocenjuje, da bomo lahko že prihodnje leto v Sloveniji "želi prve sadove". To pomeni, da bi do takrat lahko bila sprejeta ustrezna zakonodaja na področju spolnih zlorab otrok in bi začela delovati hiša za otroke, kjer bi stekel pilotni projekt. "Hiša je že izbrana, ni pa še vse urejeno glede lastništva, vendar so postopki v teku," je dodala Kozlovičeva. Sicer pa od 2018. Svet Evrope in Evropska unija tesno sodelujeta s slovenskim ministrstvom za pravosodje, da bi Sloveniji pomagali pri vzpostavitvi in delovanju prve hiše za otroke za celovito obravnavo otrok, žrtev zlorab, v skladu z mednarodnimi standardi in dobrimi praksami.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta