Rekorderska mamilarska veriga se kesa, med njimi tudi ta, ki je drogo prevažal v sodu

Damijana Žišt
15.12.2020 18:56
Prvi člani kriminalne združbe, ki je na veliko trgovala z drogo, so s tožilstvom že podpisali sporazum o priznanju krivde, sodbo jim bodo izrekli prihodnji teden.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Goran Ropret se s tožilstvom še pogaja o morebitnem priznanju krivde. Foto: BOBO
Borut Živulović/BOBO

"Svoje dejanje zelo obžalujem in tega ne bom nikoli več storil. Zato krivdo po obtožnici priznam," je na današnjem predobravnavnem naroku na ljubljanskem okrožnem sodišču dejal obtoženi Igor Levstik, ki se je znašel na zatožni klopi zaradi sodelovanja v hudodelski združbi, ki je na veliko trgovala z različnimi drogami doma in v tujini. Levstik je eden od sedemnajstih obtoženih, ki so v priporu od konca januarja letos, in eden od 35 obtoženih v obtožnici specializiranega državnega tožilstva. Sprva je tožilstvo v obtožnici nanizalo 37 imen, po ugovorih zoper obtožnico pa je tožilka Tamara Gregorčič s specializiranega državnega tožilstva dva obtožena spustila iz obtožnice, prav tako določena kazniva dejanja. Niso se pa njeni očitki bistveno spremenili. Sodnik Srečko Škerbec je predobravnavne naroke za narko združbo, največjo doslej na slovenskih tleh, začel v ponedeljek, ko bi kot prvi moral na zatožno klop sesti domnevni vodja kriminalne združbe Aleš Zupančič. Ker so iz zapora pred narokom sporočili, da je zbolel, se pa s tožilstvom še pogaja za morebitno priznanje krivde in podpis sporazuma za milejšo kazen, je bil narok zanj preložen na ponedeljek.

 

"V zgodbi sem se znašel le za enajst ur"

Za Levstika, ki naj bi bil Zupančiču dobavljal heroin, je tožilka predlagala kazen štiri leta in pol zapora in se strinjala, da jo prestaja na polodprtem oddelku zapora. Terjala je tudi stransko denarno kazen v višini 15 tisoč evrov. Njegov odvetnik Gorazd Fišer je sodišče prosil, ali lahko obtoženi denarno kazen odplača v obrokih v zakonskem roku dveh let. Sodnik je sporazum sprejel in bo Levstiku sodbo izrekel 23. decembra. Za Levstikom je na zatožno klop sedel obtoženi Simon Pretnar. Tožilstvo mu očita, da je v enem primeru po Zupančičevem navodilu na dogovorjeno mesto odnesel plastični sod z več kilogrami amfetamina (spida), ki ga je prevzel tajni delavec policije, od njega pa prejel denar za mamila. Pretnar, ki je v nasprotju z Levstikom že bil obsojen na celjskem okrožnem sodišču leta 2015 zaradi trgovanja z drogo, in sicer na dve leti in pol zapora, kar je že prestal, je prav tako s tožilko sklenil sporazum o priznanju krivde. Tožilka zanj terja štiri leta zapora, 15 tisoč evrov stranske kazni in plačilo sodnih stroškov. Tudi ta sporazum je sodnik Škerbec sprejel, Pretnarja pa je sodnik še vprašal, ali bo morda povedal, ali je peljal drogo na dogovorjeno mesto in ali je za njo prejel 30 tisoč evrov. "V zgodbi sem se znašel za samo enajst ur od celotne dveletne preiskave. Policisti so me začeli opazovati in mi slediti, ko sem sod z drogo peljal na dogovorjeno mesto, to je bilo zvečer, naslednje jutro ob 6. uri pa sem že imel hišno preiskavo. Ja, drogo sem peljal, denarja pa nisem mogel prejeti od nikogar, saj sem sod z drogo pustil na dogovorjenem mestu," je povedal Pretnar. Njegov odvetnik Jurij Cujnik pa je sodnika prosil, ali lahko sodišče obtoženemu vrne v hiši preiskavi zasežena mobilna telefona in 2350 evrov, ki izvirajo iz legalne dejavnosti. "Obtoženi je bil samostojni podjetnik in mu je dobro šlo, kar dokazujemo tudi z listinami v sodnem spisu. Zaseženi denar je bil namenjen za plačilo krovca, je v sodni preiskavi povedala tudi njegova žena. Poleg tega tožilstvo mojemu klientu ne očita, da bi si s trgovanjem z drogo pridobil premoženjsko korist. Zato vas prosimo, da se mu zaseženi denar vrne," je dejal odvetnik Cujnik. Sodnik Škerbec mu je pojasnil, da bo o njegovi prošnji odločal posebej in da bo vse znano ob izreku sodbe, ki bo tudi za Pretnarja znana 23. decembra.

 

​Sodnik čaka na obtoženčevo potrdilo o službi

Tudi obtoženi Rok Lesjak, nekdanji varnostnik družbe za zasebno varovanje Delta v Ljubljani, je danes s tožilko sklenil sporazum o priznanju krivde. Priznava torej, da je v prostorih družbe v Ljubljani po navodilih kolovodje združbe hranil drogo in jo nato dajal Zupančičevim kurirjem. Tožilka je povedala sodniku, da za Lesjaka predlaga triletno zaporno kazen, ki pa bi jo prestajal samo ob vikendih, med tednom pa bi delal. Tudi zanj je predlagala stransko kazen, in sicer v višini 10 tisoč evrov. Potem ko se je sodnik seznanil s predlogom sporazuma, je vse razen tožilke in Lesjakove odvetnice Klementine Fincinger napotil iz sodne dvorane. Po krajši pavzi je vse poklical nazaj in sporočil, da se bo narok za Lesjaka nadaljeval v ponedeljek. "Obtoženi, več vam bo povedala odvetnica," je rekel Lesjaku. Kot smo neuradno izvedeli kasneje, sodnik še ni mogel sprejeti sporazuma o priznanju krivde. Eden od pogojev, da obsojeni kazen prestaja samo ob vikendih, je namreč potrdilo o tem, da je zaposlen. Tega dokazila pa ni v spisu, zato je sodnik obrambi naročil, naj ga dostavi v naslednjih dneh.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta