Reševalna akcija v Mariboru: Za odvitje vžigalnikov na speči bombi sta potrebovala vsega 35 minut

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
07.04.2024 17:49

Pripadnika državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Aljaž Leban in Karl Marko sta na gradbišču v mariborski četrti Tezno bombo uspešno onesposobila v 35 minutah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Okrog bombe so naredili luknjo in bariere z balami sena. Ker sta se vžigalnika vdala že v prvi fazi, je scenarij s kopanjem devetmetrske luknje in detonacijo odpadel.
Andrej Petelinsek

Kot še vedno doslej je tudi današnje odstranjevanje 250-kilogramske letalske bombe iz obdobja druge svetovne vojne v Mariboru minilo po najboljšem možnem scenariju, skoraj v rekordnem času. Sirena za splošno nevarnost se je zaradi zamude mednarodnega vlaka oglasila ob 10.21 (enaindvajset minut po predvidenem času), že 35 minut kasneje pa je zatulila drugič in oznanila preklic nevarnosti. "Maribor je rešen," se je smejalo 160-članski ekipi sodelujočih v akciji odstranitve bombe, ki so jo pri zemeljskih delih na ulici Ledina v mariborski Mestni četrti Tezno našli 28. marca. 

Zadnji vžigalnik se je malo upiral

Junaka današnje akcije sta pripadnika Državne enote Civilne zaščite za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Aljaž Leban, vodja Severnoprimorske enote za varstvo pred NUS in Karl Marko, najstarejši pripadnik mariborske enote. Onadva sta šla namreč v jamo k bombi in se lotila odvijanja mehanskih vžigalnikov. "Tako, kot je bilo predvideno, tako smo naredili," si je po uspešni deaktivaciji nasmejan do ušes oddahnil Karl Marko in priznal, da "se je zadnji vžigalnik pri odvijanju malo upiral, sprednji pa ne". V svoji 35-letni karieri je Marko sodeloval pri deaktivaciji okoli 20 aviobomb, vse so stekle gladko.

Najstarejši pripadnik mariborske enote Karl Marko (levo, ob njem Sašo Turnšek in Jože Novak) je v svoji 35 let dolgi karieri uspešno onesposobil že okoli 20 neeksplodiranih bomb.
Andrej Petelinsek
Gre za tip bombe GP AN 64A1, kakršne so v Državni enoti Civilne zaščite za varstvo pred NUS že onesposabljali, a jo strokovnjaki vselej iz previdnosti obravnavajo tako, kot če bi šlo za neznani tip bombe.
Andrej Petelinsek

Ko smo Marka vprašali, kaj je mislil s tem, da se je vžigalnik malo upiral, je spomnil na dejstvo, da je bomba v zemlji ležala 80 let. "Pride do oksidacije in vsega tega," je razložil najstarejši pripadnik mariborske enote za varstvo pred NUS. Strokovnjaka na silo vžigalnika seveda nista odvijala. Še preden sta šla v jamo, je Leban poudaril, da so v vsaki akciji previdni. "Ne bomo šli z glavo skozi zid. Če se ne bo dalo vžigalnikov odviti, gremo v izkop luknje, zadaj nas že čaka strojnik z bagerjem. Luknjo bomo poglobili na devet metrov, vanjo položili bombo, jo zasuli z materialom, ki ga imamo pripravljenega, in jo z detonacijo uničili na lokaciji," je predstavil drugi možen scenarij, ki pa ni bil potreben.

Aljaž Leban in Sašo Turnšek
Andrej Petelinsek

Tudi zaradi tega so sodelujoči v današnji operaciji po uspešno zaključeni akciji poželi aplavz. Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan je čestital in se zahvalil vsem sodelujočim. To je zalogaj, ki pa ga mariborska občina očitno zelo dobro obvlada, je dejal in spomnil, da je bilo v Mariboru v preteklosti že več primerov uspešnih onesposobitev takšnih najdb. Po besedah Šestana bodo bombo zdaj odpeljali na Goriško, v skladišče, namenjeno začasni hrambi neeksplodiranih ubojnih sredstev, v treh mesecih pa jo bodo skupaj z drugimi neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi različnih kalibrov in dimenzij prepeljali na poligon, ki je registriran za uničenje teh sredstev. 

Tudi evakuacija je gladko stekla

Darko Zonjič. 
Andrej Petelinšek

Tako kot na vsaki podobni akciji se je tudi danes zdelo, da sta Leban in Marko nalogo z bombo opravila "z levo roko", poveljnik Državne enote za varstvo pred NUS Darko Zonjič pa je poudaril, da se je treba "zavedati, da dokler stvar ni končana, ne moreš biti stoprocenten, nikoli ne veš ... Jaz vedno pravim, da tudi ko smo 99,9 odstotka prepričani o uspehu, vedno ostane tista malenkost, ki jo je treba rešiti. Tudi tokrat smo jo rešili, zato se nam je odvalil kamen od srca. V prvi vrsti zato, ker ni bilo nobene žrtve, v drugi vrsti pa zato, ker ni nastala nobena gmotna škoda. Če se v takšnih primerih kaj zgodi, je lahko škoda ogromna, govorimo lahko tudi o več milijonih škode."

V 160-članski ekipi pri detonaciji bombe je pod taktirko Aleša Cirinegerja sodelovalo 70 poklicnih in prostovoljnih gasilcev Javne gasilske zveze Maribor, v občini Hoče - Slivnica pa še deset tamkajšnjih prostovoljnih gasilcev.
Andrej Petelinsek

Operativcem, ki so sodelovali pri pripravah v povezavi z odstranitvijo bombe, se je zahvalil tudi poveljnik Civilne zaščite Maribor Samo Robič. Po njegovih besedah je samo v današnji akciji sodelovalo okoli 160 ljudi, upoštevaje vse sodelujoče pri pripravah v preteklih dneh pa je ta številka še veliko večja. Tudi na 50 stanovalcev, ki živijo v radiju 400 metrov od najdene bombe in so morali dopoldan iz varnostnih razlogov zapustiti domove, ni pozabil. "Pomembno je tudi to, kar naredijo občani in občanke in poslovni subjekti. Znajo prisluhniti in upoštevati navodila, zato je tudi njim treba čestitati za to, da v času od 8. do 10. ure, ko so morali od doma, ni bilo nobenega pregovarjanja. Ljudje so celo že prej odšli od doma in dan namenili kakšnemu izletu ali obisku," je bil zadovoljen Robič in še dodal, da se je v času evakuacije v Panonsko ulico 11, kamor so lahko prišli vsi, ki v času evakuacije ne bi imeli kam, zatekel le en prebivalec. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta