S fičkom pred policisti bežal čez pol Ljubljane

Tamara Krivec, Dnevnik
18.11.2021 05:00

S fičkom čez pol Ljubljane je Klemen Rajnar bežal pred patruljami, je natančno razlagala policistka, ki je bila v spopadu z njim poškodovana. Veliko slabši spomin pa ima Ljubljančan, ki naj bi mu bil Rajnar nekaj dni prej grozil s pištolo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Klemen Rajnar je stari znanec policije. Tokrat je med drugim bežal pred policijo, dva policista naj bi bil tudi poškodoval. 

Tomaž Skale

Polno podrobnosti in zelo živo, tudi s pomočjo rok, je divje majsko zasledovanje po Ljubljani, ko je s partnerjem na vse načine skušala ustaviti Klemna Rajnarja, na sodišču opisovala policistka Mateja Müller. "Tri mesece sem se spravljala k sebi od bolečin, pa tudi zbujanja ponoči," je posledice intervencije, v kateri je bila tudi poškodovana, opisovala policistka. Zagovorniku obtoženca Milošu Zariću je na vprašanje, kako je nastala poškodba, pod nos pomolila prst. "Še danes, pol leta zatem, imam na njem brazgotino," je o bližnjem srečanju z obtoženim povedala policistka.

Sredinec za policistko

Obtoženega je policija takrat lovila zaradi domnevnih groženj in nasilništva. Ko ga je eden od policistov v civilu proti koncu maja opazil sredi Ljubljane, je o tem obvestil kolege. Najprej je s staro škodo za njim vozil sam, ko so v bližino prispele patrulje, je divje zasledovanje fiata 500 prepustil njim, pripovedujejo policisti. Sredi popoldneva je Rajnar po središču mesta dirjal tudi 90 kilometrov nas uro, prehiteval, prevozil rdečo luč, vsaj z enega avta zbil stransko ogledalo in povzročil več nesreč. Na pozive, luči in sirene policije se ni odzival. Müllerjeva in njen partner Boris Ačko sta ga uspela ujeti v slepi ulici, a ju po njunih navedbah Rajnar ni poslušal niti takrat. Upiral se jima je z rokami in nogami, nekako sta ga uspela zvleči iz avta. Sledilo je suvanje, ruvanje, odrivanje in vlačenje. Policista je obtoženi tako močno udaril v prsni koš, da je ta padel po tleh, policistki je močno zvil roko, sta pričala oba. S pomočjo kolega so obtoženega potem končno uspeli aretirati. "Razmisli, ali se ti splača kaj prijaviti," je s pogledom direktno v oči Ačka izustil Rajnar, kar je potrdil še en policist na sceni. Preden so ga zaradi poškodb odpeljali, je policistki v pozdrav pomahal z iztegnjenim sredincem. Za njim so v bolnišnico na pregled odpeljali tudi Ačka in Müllerjevo. On od Rajnarja terja tri tisoč, ona enajst tisoč evrov odškodnine. Poleg groženj in nasilništva mu tožilstvo očita še nevarno vožnjo in preprečitev uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi.

Žrtvam se je poslabšal spomin

Rajnarja je policija iskala zaradi dogodka, ki naj bi se bil zgodil tri dni prej ponoči v garaži na Fužinah. Rajnar naj bi bil takrat med druženjem in popivanjem zmotil tri moške, od katerih naj bi ga samo eden poznal. Provocirali so ga, ker so prebrali, da naj bi nekoga posilil. Povsem razumljivo Rajnar ob tem ni bil najboljše volje. Nekaj so še spili in šli vsak po svoje. Kmalu zatem se je odvil napad. "Nenadoma sem bil na tleh. Neki tip me je zbil na tla in začel tolči. Nekako mi je uspelo pobegniti. Kaj dosti drugega ne vem, bil sem zelo pijan," je sodniku Martinu Jančarju napad, v katerem je dobil lažji pretres možganov, na sodišču opisoval Marko Č. V preiskavi je znal povedati mnogo več – da ga je moški, ki ga je takrat prepoznal kot Rajnarja, zbrcal s skuterja, ga s pištolo dvakrat udaril po glavi, zahteval, da gre na kolena in moleduje za svoje življenje. Ker je bil v šoku in brez očal, kasneje ni mogel več z gotovostjo trditi, kdo ga je tisto noč napadel.

Spomin se je poslabšal še drugemu, ki je tisto noč pil v garaži in naj bi ga bil Rajnar napadel. "Neki mladenič me je ustavil, grozil mi je s pištolo in mi rekel, naj grem v prtljažnik. Ustrašil sem se in zbežal," je bil Dejan B. redkobeseden o incidentu. V preiskavi je pripovedoval še o tem, kako mu je moški grozil s smrtjo in da je med begom slišal dva strela. "Bi si mislil, da si boste tak dogodek zapomnili," je njegovo cincanje in slab spomin komentiral sodnik Jančar. Čeprav sta sodelavca, se po njegovih navedbah z Markom, ki jo je skupil huje, o tem nista nikoli pogovarjala, ni ga vprašal, kaj točno je bilo, kdo naj bi ga napadel. "Jaz nimam nič s tem, Mare ima," pa se je odzval na sodnikovo vprašanje, ali naj se obtoženega sploh še preganja zaradi groženj zoper njega. Nato je Dejan B. predlog za pregon, ki ga je pred meseci sam podal policiji, umaknil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta