Sodba za tavino orožja: Priznal in šel za sedem let v zapor

Primož Kupšek, ki je januarja predlani vlomil v prodajalno orožja v Fužinah, je s tožilstvom sklenil sporazum o priznanju krivde. Poleg omenjenega je priznal še nekaj drugih "grehov": rop, poskus vloma in prikrivanje
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zaradi ponovitvene nevarnosti Primož Kupšek tudi po sodbi ostaja v priporu. Foto: Tomaž SKALE7DNEVNIK
Tomaž Skale/Dnevnik

Na sedem let zapora je sodnica ljubljanskega okrožnega sodišča Milena Turuk danes obsodila 38-letnega Trboveljčana Primoža Kupška, ki je januarja predlani vlomil v zasebno prodajalno orožja 365 Plus na ljubljanskih Fužinah. Cel kup ga je zbasal v vreče za krompir in ga odnesel pajdašema - tožilstvo trdi, da sta bila to Lovro Smergut in Ivan Robežnik, čeprav 29-letnik iz Radeč in 33-letnik iz Trbovelj to zanikata. Kupšek pa je (to in še nekaj drugih kaznivih dejanj) priznal, s tožilstvom je še pred glavno obravnavo sklenil pisni sporazum o priznanju krivde. Pred zaključkom mu je sodnica dala možnost, da pove nekaj besed. "Jaz bi se le opravičil gospodoma za nastalo škodo in probleme," je izjavil in pokimal proti predstavniku podjetja 365 Plus Igorju Albrehtu in direktorju Gašperju Heybalu, ki sta se na vabilo sodišča prav tako udeležila obravnave.

Tožilstvo sprva predlagalo osem let

Kot smo že pisali, se je vlom zgodil 8. januarja 2019. V obtožnici piše, da so Kupšek, Robežnik in Smergut zvečer najprej kako uro z avtom krožili v okolici prodajalne. Nato naj bi se bila Robežnik in Smergut na ogled odpravila še peš. Ko je bil "zrak čist", je šel okoli 22. ure Kupšek za prodajalno, da se je izognil senzorjem gibanja, kameram in alarmu, ki jih tam ni bilo. Na zid je prislonil kovinsko lestev in splezal na streho. Tik nad prostorom z orožjem je z žago, kladivom in "pajserjem" naredil odprtino v strehi ter se s pomočjo druge lestve spustil v notranjost. S pajdašema je bil v stiku po radijski zvezi. Za nekaj časa so se nato vsi trije umaknili, niso namreč vedeli, ali se bo sprožil alarm in bodo prišli varnostniki ali policisti.

Toda to se ni zgodilo, ker tam ni bilo varnostnega sistema. In tako so se okoli polnoči vrnili. Kupšek je spet splezal noter in iz vitrin začel jemati različno orožje: med drugim 23 polavtomatskih pištol CZ, 15 steyrjev, sedem glockov, dve beretti, gladkocevno puško Benelli, repetirko Accuracy, celo dva bombometa znamke Madritsch sta bila zraven. Metal jih je v vreče za krompir, nekatere v embalaži, druge brez nje, končal je malo pred pol drugo zjutraj. Pajdaša naj bi bila robo naložila v avto in odpeljala, tožilstvo trdi, da je Robežnik orožje še isti dan odpeljal v Bosno in Hercegovino. Za koliko naj bi ga bil tam prodal, so zgolj ugibanja. Je pa Heybal danes pojasnil, da vztraja pri premoženjskopravnem zahtevku 16.400 evrov (plus zakonite zamudne obresti), toliko bi namreč stal uradni nakup ukradenega orožja. Premoženjskopravni zahtevek je vložila tudi zavarovalnica, ki je podjetju izplačala slabih 23.000 evrov odškodnine in to vsoto zdaj terja od obtoženih.

Robežnik in Smergut sta doslej očitke zanikala, tako da ju čaka sojenje. A danes nista prišla, tokrat sta oba poslala zdravniško opravičilo. Naslednji narok je določen za 15. april.

Še rop, poskus vloma, prikrivanje

Kot je bilo navedeno v sporazumu o priznanju krivde, je Kupšek za tatvino orožja dobil tri leta zapora, za kaznivo dejanje nedovoljenega prometa orožja ali eksploziva pa poldrugo leto. Priznal pa je še nekaj drugih "grehov". Bencinski servis OMV na Zaloški v Ljubljani je oropal 2. maja predlani skupaj z že pokojnim Jasminom K. Slednji je od prodajalke s pištolo v roki zahteval denar. Ker mu ni ustregla, si je iz blagajne postregel sam - ukradel je 680 evrov. Dvesto je dal Kupšku, ki je medtem zunaj stražil. Obtoženi je priznal tudi kaznivo dejanje prikrivanja, imel je pištolo (mauser, kaliber 7,65 milimetra, z nabojnikom), za katero je vedel, da je bila ukradena. Oktobra 2018 pa je maskiran poskušal vlomiti v trgovino z mobilnimi telefoni v Grosupljem. Trikrat je zamahnil po vratih, a se niso razbila, potem pa je odnehal.

Do pravnomočnosti sodbe ostaja v priporu, saj obstaja nevarnost, da bi na prostosti kaj takega ponovil ali pa bi pobegnil in se tako izognil kazni. Tožilec Matej Peterca je opozoril, da nima stalnega bivališča, zaposlitve in prejemkov, preživlja se s kaznivimi dejanji oziroma prodajo predmetov, ki iz njih izvirajo. Bil je že večkrat obsojen, ne le pri nas, pač pa tudi v Avstriji in Nemčiji. Tudi zaradi premoženjskih kaznivih dejanj - je torej specialni povratnik. S podaljšanjem pripora se je strinjal tudi zagovornik Bojan Župevec. Je pa tudi opozoril, da je s priznanjem in sklenitvijo sporazuma pripomogel k hitrejši rešitvi zadeve. "Glede na naravo in težo kaznivih dejanj je v sporazumu dogovorjena kazen smotrna," je pridal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta