Sodelavci Kemijskega inštituta: "Michel ni bil nikoli agresiven"

Damijana Žišt Damijana Žišt
03.12.2018 17:42

Na nadaljevanju sojenja obtoženemu Michelu Stephanu, obtoženemu napeljevanja k umoru Janeza Plavca iz Kemijskega inštituta, zaslišali priče obrambe

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Glede na izjave nekdanjih sodelavcev s Kemijskega inštituta v Ljubljani je bil obtoženi Michel Stephan veliki strokovnjak na svojem področju.
Robert Balen

"Doktor Stephan je bil odličen organski kemik, in čeprav sem delal v drugem laboratoriju na Kemijskem inštitutu, sem službeno šel večkrat k njemu in k Barbari Mohar, ki je vodila laboratorij za organsko kemijo. Večkrat sta mi pomagala, še posebno Stephan, v glavnem s strokovnimi ekpertizami. S Stephanom sva ob kavnem avtomatu večkrat pogovarjala o francoski slovnici ali čem drugem, je zelo pameten in razgledan človek," je na današnjem nadaljevanju sojenja Libanoncu s francoskim potnim listom Michelu Stephanu, doktorju kemijskih znanosti, povedala priča Janez Mauri. Z zaslišanjem prič se je namreč pred sodnim senatom ljubljanskega okrožnega sodišča nadaljevalo sojenje zaradi napeljevanja k umoru dr. Janeza Plavca z ljubljanskega Kemijskega inštituta.
Kot je v obtožnico zapisala tožilka Petra Vugrinec, naj bi bil obtoženi Stephan k umoru Plavca nagovoril moškega iz Iraka, ki ga je spoznal v Ljubljani. Dejanja, za katerega naj bi mu bil obtoženi plačal okoli 20 tisoč evrov, pa Iračan Ali ni izpeljal, ampak je o zadevi prej povedal policiji. Po aretaciji obtoženega 17. oktobra lani - Iračan naj bi bil Plavca umoril v dneh okoli 23. oktobra - je Stephan v ljubljanskem priporu, Iračan pa že eno leto varovana priča in ga ves čas varuje policija. Obtoženi očitke tožilstva zanika.

Obtoženi veljal za strokovnjaka

Danes je sodišče zaslišalo nekaj prič, ki sta jih predlagala obtoženi oziroma njegov odvetnik Gorazd Fišer. Priče so v glavnem izpovedovale o visoki strokovnosti obtoženega Stephana, ki je bil pri delu zelo zahteven do sebe in drugih, niso pa vedele, da bi bil s kom sprt. Zaslišane so bile priče iz Kemijskega inštituta in podjetja Donit Tesnit iz Medvod, kjer je Stephan delal po tistem, ko ga je direktor Janko Jamnik, ubit decembra 2014, odpustil in mu prepovedal vstop v Kemijski inštitut. V Donit Tesnit je obtoženi delal do aretacije lani oktobra.
Na vprašanje tožilke, ali je priči znano, da Stephanu Jamnik 2010 ni več podaljšal pogodbe o zaposlitvi in da mu je prepovedal vstop na Kemijski inštitut, je priča dejala, da je za vse to izvedela šele, ko je Stephan zapustil inštitut. Kmalu po tem, ko Stephana ni bilo več na inštitutu, je Plavec tudi združil laboratorij, ki ga je vodila Barbara Mohar, takrat dobra prijateljica in sodelavka Stephana, s svojim laboratorijem. Na tožilkino vprašanje, ali se je s Plavcem kaj pogovarjal o dogodku, ki je Stephana privedel na sodišče, pa je priča dejala: "S Plavcem se poznava še iz študentskih let, o tem dogodku sem se z njim pogovarjal mesec po tistem, ko so Stephana zaprli. Na kratko sva se pogovarjala, saj se s Plavcem ni dalo veliko pogovarjati, ker je bil iracionalen in mi je govoril, da so ga hoteli ubiti in da je zato verjetno odgovoren Stephan."

Stephan je bil jezen na Plavca

​Priča Luka Zevnik je bil nekaj let zaposlen na Kemijskem inštitutu, zato je poznal Plavca in Stephana osebno. Z obtoženim je obdržal stike vse do njegove aretacije oktobra lani. "Michel je bil zelo strokoven, vedno mi je rad priskočil na pomoč. Z njim sem ostal v dobrih stikih tudi, ko je zapustil Kemijski inštitut. Vem pa, da je bil zelo jezen, ko mu je menda Plavec pred približno dvema letoma znova prepovedal vstop v Kemijski inštitut. Rekel mi je, da ne razume, zakaj je to storil, saj je sam storil veliko dobrega za inštitut. Michel ni bil nikoli agresiven, pogovor z njim je bil vedno prijeten, nikoli se ni razburjal na glas. Bil pa je tudi jezen, ko je Plavec vzel laboratorij Barbari Mohar in ga združil s svojim. Zakaj je Plavec to storil, Michelu ni bilo jasno," je povedala priča.
Na prostor za priče je danes stopila tudi Irena Mušič Habjan iz podjetja Donit Tesnit. Povedala je, da obtoženega pozna od leta 2011, ko je prišel k njim v službo. "V podjetju sem zaposlena kot koordinatorka kakovosti in razvoja, Stephan je imel pri nas svoj laboratorij. Občasno smo sodelovali in lahko rečem, da je veliki strokovnjak na svojem področju in ga zelo cenim. Podjetje je zelo veliko pridobilo, od kar je bil Stephan pri nas, saj je uvajal tudi nekatere modernejše in hitrejše pristope, pomembne pri našem delu," je povedala priča.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta