Sodnica bi tatico obsodila strožje, a je imela zvezane roke

Damijana Žišt
26.11.2020 19:10
Ljubljansko sodišče je hrvaški državljanki, ki sta kradli po Ljubljani, obsodilo na pogojno kazen in ju za pet let izgnalo iz Slovenije.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hrvatici sta se na sodišču pokesali in sodnici rekli, da ju je pet mesecev pripora v zaporu na Igu izučilo, zato ne bosta ponovili kaznivih dejanj. 
Robert BALEN

Zgolj pogojna kazen je na ljubljanskem okrožnem sodišču doletela Hrvatici, visoko nosečo 20-letno Valerio Markov iz Petrijevcev in leto mlajšo Jasmine Janković iz Bjelovarja. Obe je doletel tudi stranski ukrep, izgon tujca iz države. Tožilstvo ju je obremenilo, da sta 22. junija letos v prestolnici vlomili v neko stanovanje. Markova je vlomila in premetala stanovanje, Jankovićeva pa je stražila zunaj, da ju ne bi kdo presenetil. Lastnici stanovanja je Hrvatica odnesla za okoli dva tisoč evrov različnega nakita, ukradla pa je tudi ogrlico od hčere lastnice stanovanja, vredno okoli 2500 evrov. Opisan vlom ni edini delikt, ki ga ima na vesti Markova. 6. junija je po zatrjevanju tožilstva vlomila v še eno stanovanje v Ljubljani, tedaj brez pomočnice, iz stanovanja pa ni odnesla ničesar, saj je bilo prazno.

Na kazensko odgovornost je ljubljanska sodnica Špela Koleta Hrvatici poklicala pred nekaj dnevi. Na sodišče sta prišli v spremstvu pravosodnih policistov, saj sta bili od aretacije naprej (22. junija) v priporu. Že pred začetkom naroka je bilo pred sodno dvorano videti, da se tožilka, odvetniki obtoženih in obtoženi nekaj pogovarjajo, kar je dalo slutiti, da bosta obtoženi morda priznali krivdo in si bosta s tem pri tožilki izposlovali nižjo kazen. In to se je tudi zgodilo. Ko se je narok začel, sta obtoženi sodnici dejali, da sta krivi in da priznavata vse očitano v obtožbi. Sodnica je pogledala tožilko in jo vprašala, kaj predlaga za obtoženi. Odgovor je bil: pogojna kazen za obe. Za Jankovićevo, ki doslej še ni bila kaznovana, je tožilka predlagala pogojnih deset mesecev zapora, za Markovo, ki je bila zaradi tatvine obsojena že v domovini, pa je predlagala pogojno obsodbo na leto in pol zapora. Zgolj pogojno kazen zanjo pa zato, "ker je obtožena že pet mesecev v priporu, ker smo v času epidemije s koronavirusom in ker bi državi, če bi obtoženi sodišče izreklo zaporno kazen, nastali dodatni stroški". Več strogosti je tožilka pokazala pri tem, kako dolgo naj traja ukrep izgona tujca iz države. Menila je namreč, da si zaslužita izgon za pet let.

"Že to, da sem v priporu, je zame velika kazen, še posebej ker imam doma otroka, ki ga zdaj pet mesecev nisem videla," je v zaključni besedi jokala Valeria Markov in na sodišču prisegala, da nikoli več ne bo ponovila nič kaznivega. Da jo je pet mesecev za zapahi izučilo, je sodnici rekla tudi Jasmine Janković.

Sodnica je predlagani kazni sledila, v obrazložitvi sodbe pa malce presenetila, saj je odkrito dejala, da si Markova glede na svojo predkaznovanost zasluži strožjo kazen, ampak ji je ni mogla izreči. Zakon namreč določa, da sodišče v primeru, ko obtoženi prizna krivdo v okviru predobravnavnega naroka, tega ne more obsoditi na višjo kazen, kot je predlagalo tožilstvo. Ker sta bili Hrvatici obsojeni na pogojno kazen, je sodišče kakopak obe še isti dan izpustilo iz pripora, ki sta ga prestajali v ženskem zaporu na Igu. Pravosodni policisti so obsojeni hrvaški državljanki tako na Ig odpeljali po njune osebne stvari, nakar so tja po njiju prišli policisti in ju odpeljali na mejni prehod Obrežje ter ju predali hrvaškim varnostnim organom. S tem so policisti izvršili sklep sodišča o izgonu tujca iz države za obe obsojenki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta