Sojenje Šišku se zaključuje

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
21.03.2019 19:03

Sodnica je zavrnila predlog obrambe za zaslišanje slovenskega državnega vrha.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Šiško bo imel po dolgem zagovoru kmalu možnost še za zaključno besedo.
Sašo Bizjak

Sojenje Andreju Šišku, predsedniku Gibanja Zedinjena Slovenija, ter soobtoženemu Mateju Lesjaku se končuje. Jutri naj bi sodnica Vanja Verdel Kokol pregledala še nekaj listinskih dokazov, nato pa naj bi sledile že zaključne besede tožilstva in obrambe.
Šiška obtožnica bremeni ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve, Lesjaka pa pomoči pri tem. Šiško, ki je v priporu od septembra lani, je bil aretiran nekaj dni po tem, ko so se na spletu pojavili posnetki postroja Štajerske varde pri Apačah, tožilstvo pa je pod obtožbo uvrstilo še posnetek, v katerem naj bi bil Mariborčan nekdanjega premiera Mira Cerarja označil za veleizdajalca in izmečka. "Neizogibno boš deležen kramole," je nastop v videu zaključil Šiško.
Ta posnetek si je danes sodišče tudi ogledalo. Sodnica je nato prebrala odziv tožilstva na policijsko ovadbo, saj je to takrat ocenilo, da v videoposnetku ni znakov kaznivega dejanja, da pa je bil Šiško žaljiv do Cerarja. Šiškova odvetnica Lucija Šikovec Ušaj je sodišče opozorila, da takratni premier Šiška za besede nikoli ni preganjal, Šiško pa je dodal, da si je posnetek na svetovnem spletu ogledalo nekaj tisoč ljudi, medijev pa da nikoli ni zanimal.
Je pa sodnica Vanja Verdel Kokol danes dokončno zavrnila zahtevo obrambe, da kot priče zasliši državni vrh. Obramba je že ob začetku sojenja predlagala zaslišanje predsednika republike Boruta Pahorja, premierja Marjana Šarca, Mira Cerarja in predsednika opozicijske SDS Janeza Janše. Kot je takrat pojasnila Šiškova zagovornica Lucija Šikovec Ušaj, bi prvi lahko kot vrhovni poveljnik slovenskih obrambnih sil pojasnil, ali so te res v tako slabem stanju, da bi utegnile poklekniti pred "športnim društvom s soft air orožjem", Cerar o tem, kako ogroženega se je počutil zaradi nekaj videonagovorov Šiška, Janša pa bi lahko kaj povedal o svojih preteklih predlogih za oblikovanje nacionalne garde. A Verdel Kokolova je ocenila, da prihod političnih veljakov ne bi v ničemer prispeval k razjasnitvi pravno relevantnih okoliščin in tako ne bi imel nobene teže pri odločanju sodišča v tej zadevi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta