Sojenje v aferi Facebook; Napovedal je, da bo voznik vinjen

Damijana Žišt
18.03.2021 07:11
Sodišče v nadaljevanju sojenja nekdanjim policistom, obtoženim sindikalne zarote proti tedanjemu ministru Borisu Koprivnikarju, zaslišalo pet policistov
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Denis Kadirić, Miha Sakač, Dušan Raj, Zoran Petrovič in Vojko Marguč na predobravnavnem naroku niso priznali krivde. Foto: Robert BALEN
Robert BALEN

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je včeraj z zaslišanjem prič nadaljevalo sojenje nekdanjim policistom, ki so obtoženi, da so 28. novembra 2015 snovali sindikalno zaroto proti takratnemu ministru za javno upravo Borisu Koprivnikarju. Na zatožni klopi so se znašli nekdanji funkcionarji Sindikata policistov Slovenije (SPS), predsednik Zoran Petrovič, Vojko Marguč, Denis Kadirić, Dušan Raj in Miha Sakač, ki so bili člani zasebne facebook skupine, znotraj katere naj bi bili potekali pogovori o ustavitvi Koprivnikarja, ko se bo vračal s koncerta svoje rock skupine v Loškem pubu v Škofji Loki.

Patrulja Policijske postaje Škofja Loka je Koprivnikarja res ustavila in je moral opraviti alkotest, a je ta pokazal stopnjo pod mejo dovoljenega. Koprivnikar, trdi tožilstvo, ni bil ustavljen zaradi prekrška ali česa drugega kaznivega, zadaj naj bi bili sindikalni interesi. Takrat so namreč policisti stavkali, kar je minister, ki je bil vladni pogajalec, večkrat javno kritiziral.

Ostali so brez službe v policiji

Tožilka Mojca Gruden s posebnega oddelka specializiranega državnega tožilstva očita Sakaču in Kadiriću kaznivo dejanje sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje, Marguču in Petroviču pomoč pri tem kaznivem dejanju, Raju pa kaznivo dejanje sprejemanja daril za nezakonito posredovanje. Kazniva dejanja naj bi bili storili, ko so v zaprti skupini na facebooku, namenjeni članom SPS, predlagali, da v zasedo Koprivnikarju pošljejo škofjeloško patruljo. Petrovič naj bi bil s fotografijo avtomobila odločilno prispeval, da je Sakač poklical enega od policistov v patrulji, mu opisal ministrov avtomobil - šlo je za bel BMW z ljubljanskimi registrskimi tablicami - in mu naročil, naj s kolegom ustavita Koprivnikarja in opravita alkotest. Kadirić naj bi bil enako naročil kranjski patrulji. Raj pa naj bi bil Kadiriću in Sakaču obljubil, da jima bo sindikat plačal konec tedna v toplicah, če bosta posredovala, da bo patrulja ustavila ministra med vračanjem s koncerta in izvedla alkotest, policistoma, ki bosta akcijo izvedla, pa bo plačal večerjo, so očitki iz obtožnice. Obtoženi, ki so po izbruhu afere dobili odpoved v službi, vse očitke tožilstva zanikajo.

Klic enega od obtoženih kranjskemu policistu

Sodišče je včeraj zaslišalo pet policistov, trije so kot sindikalni predstavniki SPS sodelovali v zaprti skupini na facebooku, dva pa sta bila v času, ko je bil ustavljen Koprivnikar, zaposlena na Prometni policijski postaji (PPP) Kranj in tisto noč v službi. Policist Gregor Černoša je povedal, da ga je tisti večer res klical Kadirić in ga prosil, da če bosta s kolegom iz PPP Kranj tisto noč kje srečala osebni avtomobil BMW bele barve in ljubljanskih registrskih številk, naj ga ustavita, ker naj bi voznik vozil vinjen. Rekel naj bi mu bil še, da naj bi se takšen avtomobil zadrževal na območju Škofje Loke. "Povedal sem mu, da če bodo kolegi iz Škofje Loke potrebovali pomoč, jima bova šla pomagat, sicer imava svoje delo. Tisto noč pa potem sploh nisva šla v Škofjo Loko. Naša enota sicer pokriva celotno območje Policijske uprave Kranj, " je povedala priča. Na vprašanje tožilke, ali mu je znan ​Kadirićev zapis v skupini na facebooku, kjer naj bi bilo pisalo, da se bosta kranjska policista, torej on in njegov partner, povezala s policistoma iz Škofje Loke v zvezi z ustavitvijo Koprivnikarja, je priča dejala, da ne ve, kaj je pisal Kadirić, saj sam v tej skupini ni sodeloval. Policista iz Škofje Loke, ki sta ustavila Koprivnikarja, pa pozna le na videz. Njegov tedanji partner v patrulji Boštjan Peternel je potrdil Černoševo zgodbo. Sojenje se z zaslišanjem prič nadaljuje 14. aprila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta