Sojenje za umor: Kriminalist pričal, da jih je k dokazom vodil eden od osumljenih

Damijana Žišt Damijana Žišt
22.03.2022 17:22

Sodišče je včeraj na nadaljevanju sojenja obtoženim, ki jim tožilstvo očita umor Slavka Knaflja, zaslišalo več policistov in kriminalistov, ki so sodelovali pri iskanju obtoženih, hišnih preiskavah in ogledu kraja zločina.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi brata Mihael in Marjan Grm sta se na sodišču zavila v molk.
Tomaž Skale /Dnevnik

Na današnjem nadaljevanju sojenja na ljubljanskem okrožnem sodišču zaradi umora 77- letnega Slavka Knaflja, ki je bil 18. marca lani v gozdu pri Zgornjih Duplicah na Dolenjskem zvezan in brutalno pretepen ter je v hudih mukah umiral skoraj 24 ur, je sodnica Maha Povhe nadaljevala zasliševanje prič. In sicer policistov in kriminalistov, ki so sodelovali pri ogledu kraja dejanja, iskanju dokazov, pri hišnih preiskavah na domu obtoženih. Umora so obtoženi 23-letni Marko Belcl, njegova bratranca, brata 19-letni Mihael in 20-letni Marjan Grm, ter 24-letni Marjan Brajdič. Vsi se na sojenju branijo z molkom, čeprav je bil Brajdič hitro po aretaciji precej zgovoren. Policistom je povedal marsikaj, a sodišče njegovih izjav, povzetih v uradnih zaznamkih, ne sme upoštevati.

V potoku našli obremenilni material

Kriminalist Martin D. je pričal, da je bila Policijska uprava Ljubljana 19. marca 2021 obveščena o najdbi močno poškodovanega moškega v gozdu v bližini Police pri Grosupljem. Na kraj dogodka so bili napoteni grosupeljski policisti in reševalna ekipa. Tudi sam se je s kolegom iz Ljubljane odpravil na kraj dejanja, med potjo je po telefonu obveščal preiskovalno sodnico, bil pa je tudi v stikih z grosupeljskimi policisti, ki so bili na kraju dejanja. S kolegom še nista prispela na kraj dogodka, ko ga je policist s policijske postaje Grosuplje obvestil, da je moški umrl. Na kraju zločina so mu policisti poročali, da je bil moški ob njihovem prihodu še živ, bil je zvezan in je močno sopel. Fotografirali so ga, reševalci so mu razrezali zgornja oblačila in ga skupaj z gasilci, ki so pred njimi prišli do oškodovanca, oživljali, a so bile poškodbe prehude.

Martin D. je kasneje sodeloval pri hišni preiskavi pri Brajdiču doma, kjer so našli tudi pištolo, za katero ni imel dovoljenja. S kolegom sta sodelovala pri ogledu kraja ob potoku Ižica na Igu. Tja ga je peljal celo eden od štirih, ki so jih kriminalisti aretirali šele dva tedna kasneje. Kateri od osumljenih, zdaj obtoženih, ga je vodil do Ižice, se kriminalist ne spomni več.

Kriminalist Danilo B. je povedal, da je sodeloval pri hišni preiskavi pri Marjanu Belclu. Kasneje se je tudi on pridružil kolegom ob potoku Ižica, saj je kriminalistom Marjan Brajdič povedal, da jih bo odpeljal na kraj, kjer so odvrgli predmete, ki so jih uporabili v gozdu v bližini Police. Ko so prišli tja, niso nič videli, zato so poklicali policiste potapljače. Slednji so kasneje v potoku našli mobilni telefon znamke Nokia (kasneje se je izkazalo, da je od Slavka Knaflja), črno jakno, v njej pa so bile rokavice, maskirne kape in rute.

 

Poškodovanega in zvezanega pustili v gozdu

Policistka policijske postaje Kočevje Milena K. pa je pričala, da sta s kolegom 18. marca lani, torej na dan umora Knaflja, Marjana Grma zaradi neke zadeve okoli 10. ure iz Kočevja peljala na kriminalistično-tehnično obdelavo na policijsko postajo Ljubljana - Moste. Na postaji so bili okoli 11. ure, Grm pa je je policista prosil, da ga peljeta še nazaj v Kočevje. "Ko smo okoli 12.30 zaključili, smo se skupaj odpravili s policijske postaje. Ko smo prišli iz stavbe, je Grmu zazvonil telefon. Odmaknil se je, ko je pogovor zaključil, pa je rekel, da ga bodo prišli iskat prijatelji, da gredo po nakupih po Ljubljani, in da ga bodo oni peljali domov," je povedala policistka. Poročali smo, da tožilstvo obtožene bremeni, da so 18. marca lani v popoldanskih urah prišli do zelo priljubljenega Slavka Knaflja, ki je živel v gozdu pri Zgornjih Duplicah v okolici Grosupljega, da bi mu vzeli njegove premične stvari in si jih razdelili, a jih je ta pri dejanju zalotil. Obtoženi so po trditvah tožilke Petre Vugrinec starejšega moškega "z namenom, da mu vzamejo življenje", najprej z veliko silo udarili v glavo, nato so ga, že ležečega na tleh, udarili še v prsni koš, stegno in kolk ter mu z električnim kablom zvezali roke in noge. Povzročili so mu poškodbe možganov, prsnega koša, rok in nog. Po dejanju so vzeli oškodovančeva starejša mobilna telefona in se odpeljali, žrtev pa poškodovano in zvezano pustili v gozdu. V takem stanju ga je šele naslednji dan našel njegov prijatelj Stanislav F., ki je poklical pomoč. Zdravniška pomoč je bila hitra, nesrečnika so na kraju oživljali kakšno uro, a mu življenja niso mogli rešiti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta