Sojenje zaradi konoplje: Aktivist grozil tožilki in njenima hčerama

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
18.12.2018 14:55

Mariborsko sodišče bo jutri že v drugo odločalo, ali morata Sanjin Jašar in njegov pajdaš Tomaž Zagoršek zaradi zasežene droge v zapor. Ju bo senat tudi tokrat oprostil?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sanjin Jašar ne skriva, da za bolnike, ki ga prosijo, konopljino smolo prideluje še naprej. 
Marko Vanovšek

Goreč zagovornik legalizacije konoplje, znani aktivist Sanjin Jašar pričakuje, da ga bo mariborsko sodišče v ponovljenem sojenju oprostilo. S tem ni nikogar presenetil, saj sodnemu senatu predseduje Danila Dobčnik Šošterič, ki je Jašarja oprostila že prvič, čeprav gojenja prepovedane konoplje, njenega posedovanja, predelave, prodaje in podarjanja konopljine smole sploh ni zanikal. Večje presenečenje kot obtoženčevo pričakovanje oprostilne sodbe je bilo v ponedeljek to, kar si je obtoženi dovolil na sojenju, a ga nihče iz sodnega senata ni prekinil pri izrekanju groženj. Uperil jih je v višjo tožilko Janušo Kušar Rotman in njeni hčeri.

Višji sodniki razveljavili oprostilno sodbo

Jašar na zatožni klopi sedi zato, ker so policisti januarja 2016 v prostorih kluba znotraj Kulturnega centra Pekarna, ki ga je uporabljal, našli 44 sadik indijske konoplje, šest kilogramov posušenih delcev te rastline, šest gramov konopljine smole in 700 mililitrov kreme s THC. Zagovornik legalizacije konoplje se brani, da je konopljo prideloval in nabavljal za kuhanje konopljine smole, s katero je pomagal bolnikom, Kušar Rotmanova pa ga kazensko ne preganja zaradi njegovega stališča, pač pa zato, ker je to njena službena dolžnost, saj je konoplja pri nas še vedno na seznamu prepovedanih drog. Res je sicer, da se konoplja in njeni produkti lahko proizvajajo, prodajajo in imajo v posesti za medicinske, veterinarske, učne in znanstvenoraziskovalne namene, vendar le na podlagi ustreznega dovoljenja pristojnega ministrstva, ki pa ga obtoženi Jašar nima. Kot rečeno, je sodišče na prvem sojenju Jašarja oprostilo. Sodnica je to obrazložila z argumentom, da je obtoženi deloval za zdravje ljudi in ne proti temu, v kar so jo prepričale priče, ki so izpovedovale, da so se k Jašarju zatekle zaradi svoje bolezni ali bolezni svojih bližnjih. Vendar oprostilna sodba na višjem sodišču ni obstala, ker iz nje ni bilo razbrati, ali je senat Jašarja oprostil, ker je ugotovil obstoj okoliščin, ki izključujejo protipravnost ravnanja obtoženih, ali zato, ker ni bilo dokazano, da je storil kaznivo dejanje.

"Igrali se bomo na moj način"

"Vem sodnica, da me boste oprostili," je bil na ponedeljkovi sklepni obravnavi ponovljenega kazenskega procesa samozavesten Jašar, ni pa bil prepričan, ali se bo tožilka zoper morebitno oprostilno sodbo znova pritožila. "Če se boste, vam povem, preveč sem intelegenten za vas. Takrat se bomo igrali na moj način," je zagrozi Kušar Rotmanovi. "Izvedel sem, da sta hčerki tožilke zdravnica in farmacevtka. Zdaj mi je jasno, zakaj me preganja. Bojijo se konkurence," si je privoščil blatiti tožilko, da v korist svojih hčera vrti kolesje zdravniškega in farmacevtskega lobija, on pa je (le) njihova žrtev. "Povem vam, javno bom izpostavil vaši hčeri, če se boste pritožili," še kar ni prekinil s poskusom ustrahovanja Kušar Rotmanove, predsedujoča senatu pa obtoženega ni prekinila. Opozorila ga je (le), naj gleda njo in ne tožilke, ko dopolnjuje "svoj zagovor". Ta zagovor je bila Jašarjeva razlaga, koliko prepovedane snovi THC ima olje, ki ga predela on. "Naše olje ima 25 odstotkov THC, če ga petkrat razredčim, bom dobil isto olje, ki ga lahko kupite v lekarni. Enako je obratno. Če kupim olje v lekarni in ga predelam, me policija prime," je razpredal v sodni dvorani. Tožilko je kritiziral tudi zato, ker je v postopku opozorila, da nima izobrazbe in licence za zdravljenje. "Res nimam licence, a je tudi ne potrebujem. Ljudje so tukaj povedali, da je šlo z njihovim zdravjem na boljše," je Jašar spomnil na pričanje svojih strank in obžaloval, da sodišče v postopek ni pritegnilo nobenega strokovnjaka o teh vprašanjih. "Če bi bil danes sodni izvedenec tukaj, bi mu postavil pet vprašanj, na katera sigurno ne bi znal odgovoriti," je hvalil svoje znanje. 
Tožilka Kušar Rotmanova na obtoženčevo osebno obračunavanje z njo ni reagirala. Tako kot že prvič je sodišču tudi v ponedeljek predlagala, da Jašarju izreče kazen enega leta zapora. Njegov zagovornik Žiga Pečuh je na senat apeliral, naj pokaže pogum, naj zgodovinsko postopka in obtoženega znova oprosti. Če bi sodišče v ponovljenem postopku glede očitanega kaznivega dejanja zavzelo drugačno stališče kot prvič, pa je odvetnik mnenja, da si Jašar kljub temu zasluži oprostilno sodbo. "Vsakodnevno rešuje življenja najbolj ranljivih skupin naše družbe. Ni dvoma, da je s tem podana nesorazmernost med pomenom očitanega dejanja in posledicami, ki bi jih prinesla obsodilna sodba," je prepričan Pečuh. Ali mu bo sodišče sledilo, pa bo znano jutri. Dobčnik Šošteričeva bo sodbo izrekla ob deveti uri. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta