Sojenje zaradi povzročitve splošne nevarnosti: "Obtožnica je fantazijski spis"

Andrej Bedek Andrej Bedek
21.03.2019 19:09

Na okrožnem sodišču v Murski Soboti ugotavljajo, kdo je odgovoren za požar v decembru 2014 med gradbenimi deli v doživljajskem parku Vulkanija

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ognjeni zublji so pred dobrimi štirimi leti pogoltnili Vulkanijo.
Nataša Juhnov

Na murskosoboškem okrožnem sodišču je potekal predobravnavni narok za Daniela Strnišo iz Gradbeništva Pintarič, ki je moral zaradi obtožb o povzročitvi splošne nevarnosti stopiti na zatožni pult pred okrožnim sodnikom Stanislavom Jugom. Začelo se je namreč ugotavljanje odgovornih za požar v doživljajskem parku Vulkanija 10. decembra 2014. Državna tožilka Jana Rogan je Strniši naprtila očitek, da je kot odgovorni vodja del opustil nekatera ravnanja za varnost ljudi in premoženja, s katerimi bi lahko preprečil to, kar se je zgodilo med gradbenimi deli v Vulkaniji. Požar je izbruhnil pri izvajanju hidroizolacijskih del na zunanjem delu stene med objektom in njegovim prizidkom. Po izbruhu se je ogenj razširil v notranjost in tam se je razvil močan požar, ki je zajel celoten doživljajski park. Pri tem je nastalo za okoli pol milijona evrov škode. Inženir gradbeništva se ni izrekel o krivdi niti se ni zagovarjal. "Zaradi vašega pregona trpim že tri, štiri leta," je le dejal tožilki.
Še preden se je Strniša izjasnil o morebitni krivdi, je besedo dobil njegov odvetnik Jure Horvat. "Obtožnica je fantazijski spis. Res je, da imamo pravnomočno obtožnico, vendar je bilo po pravnomočnosti obtožnice kasneje iz sodnega spisa umaknjeno izvedensko mnenje kot nedovoljen dokaz, na katerem je tožilka pravzaprav zgradila svojo obtožnico. Zdaj tako sploh ni podan utemeljen sum, da je moj varovanec storil kaznivo dejanje," je menil Horvat. Predlagal je še, da sodnik za obtoženega izda zavrnilno sodbo, kar se zgodi, ko tožilstvo umakne svoj obtožni predlog ali obtožnico, ker ni dovolj dokazov za pregon. Da ima njena obtožnica trden temelj in da je sodišču predlagala, naj v primer pritegne drugega izvedenca za varstvo pri delu in požarno varnost, pa je odvetniku ugovarjala Roganova. Strnišev zagovornik ni popustil: "Tožilka danes glede na obtožnico, iz katere je morala črtati dejstva iz izvedenskega mnenja, sploh ne ve, zakaj je prišlo do požara." "Mnenje ni bilo edini dokaz v obtožnici," mu je odvrnila Roganova, ki je še prosila za spodoben nastop nasprotne strani.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta