Sojenje zaradi ugrabitve: Obtoženi ni hotel biti zaščitena priča

"Hoteli so me vključiti v program zaščitenih prič. S tem primerom nimam nič," je na nadaljevanju sojenja zaradi ugrabitve, ki se je tragično končala za Danijela Božića, povedal obtoženi Dragan Čikojević

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Dragan Ćikojević zanika kakršnokoli vpletenost v ugrabitev pokojnega Danijela Božića.

Tomaž Primožič/FPA

Dragan Čikojević, doma v vasi Okroglo pri Naklem, se je pred časom že zagovarjal in zanikal očitke tožilstva. Po obtožbi naj bi bil Klemnu Kadivcu, Bojanu Stanojeviću in neznanim sostorilcem novembra 2019 pomagal tako, da je zagotovil prostor, kamor so iz Ankarana 15. novembra 2019 na Gorenjsko odpeljali Danijela Božića. Takrat so v Ankaranu poskušali ugrabiti tudi Božićevega prijatelja Žarka Tešanovića, a so po klicih občanov policisti tam kmalu prijeli Kadivca in Stanojevića. Božića pa so po dveh tednih našli umorjenega v gozdu blizu Okroglega.

Čikojevića so policisti pridržali približno dva tedna po Božićevem izginotju. "Za 48 ur so me skrili v Škofji Loki. Ko so me peljali na sodišče v Koper, so mi rekli, da imam do takrat čas, da se odločim za program zaščitenih prič," je v sredo na nadaljevanju sojenja dejal Čikojević. Povedal je, da sta ga na stopnicah koprskega sodišča potem pričakala kriminalista in ga znova vprašala, ali je razmislil o svoji družini.

"Tudi njih so prestrašili, da jih bodo ubili," je nadaljeval. Njemu pa se je zdelo neumno, da bi šel v program zaščitenih prič, če ni storil ničesar in tudi povedati ni imel ničesar. Policiste je prosil le, če lahko dobijo varovanje ponoči, če so že mislili, da je njegova družina ogrožena.

Iz njihove hiše naj bi bil nekaj tednov pred ugrabitvijo neznani moški odnesli drogo ali denar, pri tem pa so napadli Čikojevića in njegove starše. Prav to naj bi bilo v ozadju ugrabitve.

"Psihično me uničujeta"

Obtoženi je pripovedoval tudi o tem, kako ga nadlegujeta sorodnici pokojnega Božića. Grozili naj bi mu po družbenih omrežjih, tudi ponoči. Bili naj bi pred njihovo hišo, jo fotografirali s svečo, komentirali naj bi objave v medijih. "Psihično me uničujeta," je dejal, pri čemer je mislil na mamo in eno od Božićevih sester. Pošiljali naj bi mu tudi fotografijo Božićevega groba in mu grozili, da bo tudi on umrl na enak način. Grožnje je večkrat prijavil preiskovalcem NPU, a se niso odzvali.

Ko so pregledovali listinske dokaze v spisu, med drugim podatke, zavarovane s Čikojevićevega telefona, je zagovornica Klementina Fincinger opozorila, da bi kriminalisti lahko takoj ugotovili, da Klemen, s katerim je komuniciral obtoženi, ni bil soobtoženi Klemen Kadivec, temveč njegov sodelavec.

V zaporu so mu zasegli kriptiran telefon

Pregledali so tudi zapisnike o zavarovanju podatkov s Kadivčevih telefonov. Enega so mu zasegli, ko je bil že v priporu. Soglasja za pregled Kadivec ni dal, policisti so lahko ugotovili le, da je imel na telefonih aplikacijo Sky, ki omogoča kriptiranje oziroma varno komuniciranje. Letna naročnina za to platformo je 2200 evrov, polletna 1100, trimesečna pa 600 evrov.

V sredo so med drugim prebrali obdukcijski zapisnik in nekatere odgovore iz izvedenskega mnenja obducenta. Obramba se je sicer spraševala, zakaj berejo te listine, saj nobenemu od obtoženih ne očitajo umora. Obducent je ugotovil, da so bile za Božića usodne poškodbe glave in možganov (oziroma možganskega debla), ki mu jih je morilec prizadejal s težkim koničastim predmetom, dolgim najmanj 17 centimetrov. Božić je umrl zelo hitro, ne bi mu pomagala niti pravočasna zdravniška pomoč, je ugotovil obducent.

Podrobno je opisal tudi druge poškodbe. V truplu so med obdukcijo našli še štiri projektile, vendar niso mogli določiti zaporedja strelov. Opisal je tudi kraj, kjer so Božića v začetku decembra 2019 našli. V gozdu je iz zemlje molela njegova desna roka, s pokrčenimi prsti. Nedaleč so našli polomljen ročaj lopate. Oči je imel prelepljene z lepilnim trakom. V grobu so našli tulec, dve polomljeni lopati, več steklenic varikine in cevosana. Sojenje se nadaljuje v petek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta