Sova prišla na sled mlademu skrajnežu, doma je na Štajerskem

Va
13.08.2024 12:18

Pri osumljencu so identificirali začetne znake radikalizacije, je potrdila policija.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Kakor je prvo objavilo Delo, gre za mlajšega osumljenca z območja Policijske uprave Celje. Radikalizirati naj bi se bil začel prek spleta, podobno kot eden od osumljenih za načrtovanje napada na koncertih Taylor Swift na Dunaju prejšnji teden, ki so bili nato zadnji trenutek odpovedani. Po neuradnih informacijah naj bi bila Slovencu pred časom na sled prva prišla Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova), potem pa so primer prevzeli organi odkrivanja in pregona.

Na celjski policijski upravi so za časnik potrdili, da so na njihovem območju zaznali sume kaznivega dejanja, in sicer povzročitve splošne nevarnosti. Dokazno gradivo je bilo zadostno, da so na pristojno tožilstvo vložili kazensko ovadbo.

V preiskavi so pri osumljencu identificirali začetne znake radikalizacije. V sodelovanju z drugimi pristojnimi institucijami policija nadaljuje intenzivno preverjanje dosedanjih ugotovitev.

So pa na PU Celje zanikali, da bi bili med hišno preiskavo pri osumljencu zasegli orožje ali eksploziv. Zaradi varovanja osebnih podatkov in ker preiskava še poteka, policija več informacij ne razkriva.

Iz drugih virov Delo še navaja, da je šlo res za začetek islamske radikalizacije, ki pa je bila pravočasno zatrta. Neimenovani varnostni strokovnjak je za časopis poudaril, da je Slovenija prav tako del globalnega sveta in absolutne varnosti pred skrajneži žal ni mogoče nikoli zagotoviti, a to, da se odkrijejo slabi nameni že v začetni fazi, kaže, da je slovenskim varnostnim organom mogoče zaupati.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta