Sporočilne table za večjo varnost v prometu

Damijana Žišt Damijana Žišt
28.03.2019 19:59

Na pomembnost uporabe varnostnega pasu med vožnjo in na nevarnost telefoniranja med vožnjo v akciji opozarja agencija za varnost prometa

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
AVP je začela akcijo za zmanjšanje uporabe telefonov in uporabo varnostnega pasu med vožnjo.
Robert BALEN

Med vožnjo nisva bila pripeta, ne jaz kot voznik ne prijatelj, ki je sedel na sovoznikovem sedežu. Vozil sem prehitro in pod vplivom alkohola, zato me je zaneslo s ceste v drevo. Oba naju je ob trku vrglo iz avtomobila, jaz sem bil zelo hudo poškodovan, prijatelj je umrl na kraju dogodka. Kasneje so mi povedali, da bi po vsej verjetnosti preživel, če bi bil privezan z varnostnim pasom, tako pa se je ob padcu tako hudo poškodoval, da je na kraju nesreče umrl," pravi Andrej Pegan, ki bo vse življenje čutil posledice hude prometne nesreče.
Vožnja, med katero vozniki in sopotniki niso pripeti z varnostnim pasom ali pa vozniki uporabljajo mobilni telefon, je nevarna za vse udeležence v prometu. Da bi opozorili na to, so v republiški agenciji za varnost prometa (AVP) pripravili akcijo, v kateri posamezniki z živo rumenimi sporočilnimi tablami opozarjajo na nevarnosti v prometu. Table je bilo in bo videti v večjih krožiščih in križiščih - včeraj v Ljubljani, danes v Mariboru, nadaljevalo pa se bo v Kranju, Celju in Kopru.

​Počasnejše zaznavanje in reagiranje

Namen akcije AVP je voznike aktivno ozaveščati, predvsem pa nemudoma vplivati na njihovo vedenje v prometu in s takojšnjim ukrepanjem prispevati k varnosti vseh udeležencev v prometu. Na AVP pravijo, da so raziskave številnih študij pokazale, da je uporaba telefona med vožnjo zelo nevarna zaradi preobremenjenosti zmogljivosti naših možganov. Reakcijski čas voznika se zaradi uporabe mobilnega telefona poslabša za kar petdeset odstotkov. Voznik počasneje zaznava prometno signalizacijo in nanjo reagira, ima daljši zavorni čas, zmanjšano zaznava okolico in promet ter ima večje tveganje pri odločitvah, kot je ustrezna varnostna razdalja ali prilagoditve razmeram na cesti. Zato so mobilni telefoni, ki jih uporabljajo vozniki v prometu, to velja tudi za kolesarje in pešce, vse večji motilci pozornosti v prometu. Številne študije kot tudi znanstveni eksperiment, ki ga je z nevroznanstveniki opravila AVP, dokazujejo, da uporaba mobilnega telefona na voznika vpliva negativno. Če voznik telefonira med vožnjo, je to tako, kot bi imel v krvi 0,8 promila alkohola, med pisanjem sporočila pa kar štirikrat več časa ne gleda na vozišče kot pri normalni vožnji.
Zato na AVP opozarjajo: "Ne precenjujte svojih zmožnosti med vožnjo, temveč se varno ustavite na primernem mestu in tam opravite telefonski klic ali pošljite SMS-sporočilo. Zavedajte se, da vaše oči gledajo, vendar možgani ne vidijo."

Z varnostnim pasom so posledice blažje

Po podatkih AVP kar tretjina tistih, ki so umrli v prometnih nesrečah, ni bila pripeta. Skrb vzbujajoče je, da je bila več kot tretjina tistih, ki v času prometne nesreče niso bili pripeti, trčenje pa se je zanje končalo tragično, v starosti od 15 do 29 let.
Varnostni pas in zračna blazina pri trku upočasnita in preprečita gibanje telesa proti trdim delom v vozilu in tako prevzameta velik del sile, ki se sprosti ob trku. Posledice za potnike so blažje, kot bi bile brez uporabe teh varnostnih pripomočkov. Dosledna uporaba varnostnega pasu zato zmanjša tveganje za smrtno žrtev za kar polovico, za skoraj toliko zmanjša tudi tveganje za hude poškodbe in za skoraj četrtino zmanjša tveganje za nastanek lažjih poškodb, tako pri voznikih kot pri sopotnikih na sprednjih sedežih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta