Sum spolne zlorabe otrok med skavti: "Situacija nas je zelo pretresla"

A.L.
21.12.2023 09:21

Šlo naj bi za enega od njihovih prostovoljcev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Več informacij bodo v združenju podali na novinarski konferenci ob 11. uri.
Profimedia

Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov je bilo v preteklem tednu obveščeno o sumu kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost mladoletnih oseb, poroča N1. Šlo naj bi za enega od njihovih prostovoljcev. Dokler ne razjasnijo vseh okoliščin, so osebo, zoper katero je podan sum, v Združenju slovenskih katoliških skavtinj in skavtov umaknili iz vseh aktivnosti in stikov z otroki. Kot poroča portal, so starše morebitnih prizadetih otrok o dogodku že obvestili in se z njimi pogovorili. 

"Situacija nas je zelo pretresla, smo pa takoj odreagirali," je na novinarski konferenci dejala načelnica Tjaša Sušin. Izvršni odbor je izglasoval umik osebe, ki je domnevno izvajala spolno nasilje, iz vseh aktivnosti. Kot je dejala, oseba sklep spoštuje. "Poskrbeli smo, da se naše aktivnosti še naprej izvajajo v varnem okolju. Zavedamo se, da je naša odgovornost, da delujemo preventivno in da ravnamo v skladu s tem, da ne toleriramo nobene oblike nasilja," je dejala. V dejanja je bilo udeleženih več otrok in mladostnikov, v organizaciji pa poudarjajo, da gre za zdaj vseeno za sum in ne za dejstvo.

V združenju vzgajajo otroke od 6 do 21 let, prostovoljci pa so starejši od 21 let. Po poročanju N1 so posredno potrdili, da je bil prostovoljec v njihovih vrstah več let, saj je bil v organizaciji udeležen že prej kot član, je pa opravil tudi izobraževanja. Prostovoljec v preteklosti sicer še ni bil obtožen podobnih dejanj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta