Tat orožja sodišču: Le mlatite slamo in praznite proračun

Kdo poleg Primoža Kupška je januarja predlani ukradel orožje iz podjetja 365 Plus v ljubljanskih Fužinah, še vedno ugotavljajo na sodišču

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Lovro Smergut in Ivan Robežnik sta se na zatožni klopi skrila pred fotografskim objektivom. Foto: Tomaž SKALE/DNEVNIK

Tomaž Skale/Dnevnik

Na sojenju Ivanu Robežniku in Lovru Smergutu zaradi tatvine orožja iz podjetja 365 Plus v ljubljanskih Fužinah januarja predlani so zaslišali njunega domnevnega pajdaša Primoža Kupška, ki je krajo že priznal. Zdaj prestaja kazen v zaporu na Dobu, od koder so ga zaslišali prek videokonferenčne povezave.

"Jaz sem bil že obsojen in ne vem, zakaj to zadevo še vedno meljete, ker nobeden od teh dveh obtoženih ni bil zraven. Ne vem, zakaj ju še vlačite po sodišču, očitno imate dovolj proračuna," je izjavil. Zaradi tatvine orožja je dobil tri leta zapora, zaradi nedovoljenega prometa z orožjem poldrugo leto, ker pa je imel še nekaj drugih starih grehov (rop, poskus vloma in prikrivanje), je bil obsojen na sedem let.

Po prepričanju tožilstva so Kupšek, Robežnik in Smergut 8. januarja 2019 zvečer kako uro z avtom krožili v okolici prodajalne orožja, nakar so se odpravili na ogled še peš. Kupšek naj bi se bil nato po lestvi povzpel na streho, odstranil kritino in v strehi naredil odprtino. V strahu, da se bo sprožil alarm, so se za nekaj časa umaknili, potem pa je Kupšek skozi odprtino splezal v skladišče in nakradel za okoli 40.000 evrov orožja. V obtožnici piše, da sta ga soobtožena naložila v avto in da ga je Robežnik še isti dan odpeljal v Bosno.

Organizator Slovenec iz Italije

Kupšek trdi, da sta bila v resnici v tatvino vpletena nekdo, ki ga pozna samo pod vzdevkom Pajdo, in moški, o katerem ne ve nič. "In tudi če bi kaj vedel o njiju, ne bi povedal, ker bi s tem ogrožal svoje življenje. Ker tu ne gre za krajo čokolade ..." je izjavil. Ko pa so vseeno želeli izvedeti kaj več, je odvrnil, da "se v takih primerih med seboj ne govori o imenih, telefonskih številkah in kje kdo živi". Glede tega, kje in kako so vlom načrtovali, pa, da so "se dobili v gostilni, se pogovarjali, ali je to izvedljivo, in potem to naredili". "Prišli smo, si pogledali, jaz sem šel skozi luknjo v skladišče in to je to," je opisal vlom. In še, da je šel skozi streho po orožje šestkrat ali sedemkrat. Trajalo je od polnoči do štirih zjutraj.

Drugače od njega in tudi od tožilstva pa je na prostoru za priče govoril F. B. V. Sebe je predstavil kot informatorja policije, ki ga je prosila za čim več informacij o tem primeru. Kot je pričal, je maja 2019 med prostim izhodom iz koprskega zapora srečal Kupška in ta mu je kar začel pripovedovati o tatvini orožja. Rekel je, da sta sodelovala tudi Robežnik in (že pokojni) Jasmin K. Zmenjeno je bilo, da bodo šli po orožje vsi trije, ampak sta se druga dva prestrašila in sta ostala zunaj. Vsakič, ko je šel v skladišče, je Kupšek skrivoma dal na stran eno pištolo - tako je zbral od šest do osem kosov orožja. Zmenjeno je bilo, da bodo za orožje dobili 30.000 evrov, ampak Kupšek je rekel, da denarja ni dobil. Zaslužil je samo s tistim orožjem, ki ga je zadržal, in sicer pet do šest tisočakov. Tatvino naj bi bil organiziral "nekdo iz Italije, ki je sicer Slovenec", Kupšek naj bi mu dolgoval denar. "Takrat se je govorilo, da Robežnik orožje prodaja po Zasavju. Kupšek Smerguta ni omenjal. Ne vem tudi, kdo bi bil Pajdo," je pričal in dodal, da policija še vedno preiskuje, kje je orožje. Na vprašanje obrambe, ali ga je za sodelovanje nagradila, je odvrnil, da ni dobil niti evra.

Kupšek ima dvojčka

Kupšek je zanikal, da bi kradel z Jasminom K. Ga pa pozna, saj sta skupaj sodelovala pri ropu enega od ljubljanskih bencinskih servisov. Spomladi 2019 so 28-letnika našli mrtvega v zapuščeni tovarni v Trbovljah. Čeprav je policija sporočila, da njegova smrt naj ne bi bila posledica kaznivega dejanja, se je po besedah F. B. V. govorilo, da sta vpletena Kupšek in njegov brat. Ko je o tem povprašal Kupška, mu je odgovoril, da brat še miši ne bi obesil.

Kupšek trdi, da s F. B. V. nista bila zaupna prijatelja in da se o orožju z njim nikoli ni pogovarjal. "Mogoče je govoril z mojim bratom dvojčkom," je pričal. Na vprašanje, ali se je brat kdaj izdajal zanj, je odgovoril pritrdilno. "Brat je kleptoman, pogosto sem imel te probleme, ko sem bil mlajši," je izjavil. Ampak F. B. V. je bil odločen: oba brata da pozna in tudi razlikuje med seboj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta