Tihotapili na milijone cigaret

28.10.2021 18:39
Na celjskem sodišču se je začelo sojenje članom združbe, ki je domnevno nezakonito preprodajala cigarete.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slavko Djaković je v priporu. Prav zaradi te okoliščine je sodišče dopustilo, da je smel biti v sodni dvorani brez izpolnjevanja pogoja PCT. Foto: Mojca MAROT/DNEVNIK
Mojca Marot

Pol leta po končanih predobravnavnih narokih zoper člane mednarodne organizirane združbe, ki je tihotapila cigarete, je sodniku Marku Brišniku le uspelo opraviti prvo glavno obravnavo. A še ta je bila polna zapletov, povezanih z izpolnjevanjem PCT-pogojev pri obdolžencih. V obtožnici specializiranega tožilstva so se znašli štirje stari znanci policije s Celjskega, in sicer Slavko Djaković, njegov sin Rok Djaković, Milan Rkman in Tomaž Potočnik.

​Aretacija oktobra lani

Prvi trije krivde na predobravnavnem naroku niso priznali, Tomaž Potočnik pa se o obtožnici ni hotel izreči. Četverico so aretirali oktobra lani, kriminalistična preiskava pa se je začela že septembra 2019. Preiskovalci so ugotovili, da so člani kriminalne združba v sodelovanju z neznanimi storilci iz Litve organizirali tihotapstvo cigaret beloruske tobačne znamke iz Ruske federacije na carinsko območje Evropske unije. Tobačne izdelke so večinoma s tovornimi ladjami pripeljali do pristanišč v Belgiji in na Nizozemskem, tam so tovor naložili na vozila slovenskih prevoznikov in ga nato pripeljali v Slovenijo. Četverica obdolžencev je v Sloveniji ustanovila štiri ilegalna podjetja in organizirala prekladanje tovora. Z izpolnjevanjem nove tovorne dokumentacije pa so tudi prikrili dejanski izvor blaga. Cigarete so nato, skrite med drug tovor, odpeljali na cilj - v Veliko Britanijo.

Kriminalisti so opravili pet večjih zasegov cigaret. Največjega v Rusiji, kjer so aprila lani tihotapcem zasegli kar 3,5 milijona škatlic cigaret, 3,2 milijona zavojčkov pa na mejnem prehodu Dover v Veliki Britaniji. S prodajo tobačnih izdelkov bi združba na ilegalnem trgu Velike Britanije iztržila okoli šest milijonov evrov, so po lanskih aretacijah razkrili na Policijski upravi Celje.

​Zapleti zaradi pogoja PCT

Zaradi potrebnega izpolnjevanja pogoja PCT pri obdolženih je bilo na začetku obravnave precej zapletov. Pogoja namreč nista izpolnjevala Rok Djaković in Tomaž Potočnik. Potočnik je prišel na sodišče, a je varnostniku rekel, da nima pogoja PCT. Ponujeno mu je bilo testiranje, pa ga je zavrnil, zato sodnemu senatu ni preostalo drugega, kot da Potočnika začasno izloči iz glavnega postopka. Tudi Roku Djakoviću je bilo ponujeno testiranje in tudi on ga je zavrnil, a je kljub temu lahko ostal na obravnavi. V njegovem primeru je namreč sodnik Marko Brišnik uporabil navodilo predsednice okrožnega sodišča, da se lahko upošteva izjema in se obtoženemu dovoli navzočnost v sodni dvorani tudi brez izpolnjevanja pogoja PCT, ker gre za priporno zadevo. Djaković je tako ostal v sodni dvorani, a je moral biti od vseh drugih oddaljen vsaj pet metrov. Zagovornik Slavka Djakovića Gorazd Gabrič je odločitvi senata odločno nasprotoval. Menil je, da primer nikakor ne sodi med izjeme, zato je terjal, da se mu navodilo predsednice sodišča posreduje v pisni obliki. Ugovarjal je tudi zoper začasno izločitev Potočnika iz glavnega postopka, češ da ta ne more potekati samo zoper tri, ker so zadeve preveč prepletene. Gabrič je tako predlagal preložitev obravnave, s tem se je strinjal tudi odvetnik Igor Cek, ki brani Roka Djakovića. Senat se je umaknil v posvetovanja, nakar je vse zahteve obrambe zavrnil.

Obdolženi se (še) niso hoteli zagovarjati niti ne odgovarjati na vprašanja, zato je sodnik v nadaljevanju predvajal posnetek zagovora Rkmana v preiskavi. Takrat je povedal, da so ga prosili, ali lahko uredi prevoze za neko blago, ki ga je tudi plačal, njemu je ostalo okoli 100 do 200 evrov nagrade. Ni pa vedel, da je šlo za tihotapsko blago. Dejal je, da mu je bilo rečeno, da prevaža gradbeni material. In da je bila zato zanj že hišna preiskava pravi šok. Vedel je, da ima Slavko Djaković v Celju lokal in da se vozi z dobrim avtom z registrsko tablico Litve. Zato je menil, da ima tam kakšno podjetje. V nadaljevanju se je v potek obravnave spet vmešal odvetnik Gabrič in ugovarjal proti postopku za njegovega klienta Slavka Djakovića. Trdil je, da teče nezakonito, saj sploh ni jasno, ali se namerava zagovarjati Potočnik, ki so ga začasno izključili iz postopka. Menil je, da je zadeva zelo prepletena, da se to enostavno ne da ločiti. Ker pa je vmes prebral še pisno obrazložitev predsednice sodišča glede odločitve o preverjanju izpolnjevanja pogoja PCT, se je vrnil še na to zadevo. Izpostavil je, da bo zahteval izločitev sodnika, in če bo treba, izločitev celotnega celjskega sodišča, ker v dvorani sedi oseba brez izpolnjevanja pogoja PCT. Vztrajal je, da to absolutno ni prav, nasprotoval pa je tudi zaslišanju prič, a ga je senat zavrnil. Na prostor za priče je tako stopil velenjski fotograf Goran Vadlja Kamenjašević, na čigar naslovu je imel Slavko Djaković registrirano podjetje. Za to uslugo je fotografa prosil oče, sam pa ni vedel, s čim se je Djaković ukvarjal.

Sojenje se bo nadaljevalo novembra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta