Trgovina z drogo: Lićina za Nemce poslovnež, za Slovence kriminalec

Damijana Žišt
16.12.2020 20:06
Anis Lićina, ki naj bi bil domnevni član kriminalne združbe, obtožene trgovanja z drogo na veliko doma in v tujini, krivde ne priznava
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obtoženi Anis Lićina krivde po obtožnici ne priznava, zato mu bodo sodili. Foto: Robert BALEN
Robert Balen

Krivde ne priznam," je bil na današnjem predobravnavnem naroku na ljubljanskem okrožnem sodišču kratek Anis Lićina, obtožen trgovanja z drogo v veliki hudodelski združbi, ki naj bi jo vodil Aleš Zupančič. Lićina se je znašel v obtožnici tožilke Tamare Gregorčič s specializiranega državnega tožilstva skupaj s še 34 obtoženimi trgovine z drogo, ki naj bi jo po Zupančičevih navodilih na veliko prodajali v Sloveniji in tujini. Predobravnavni naroki v tej zadevi pred sodnikom Srečkom Škerbcem potekajo že od ponedeljka, nekateri obtoženi so s tožilstvom že sklenili sporazum o priznanju krivde, sodba jim bo izrečena 23. decembra. Zoper Zupančiča je bil narok preložen na ponedeljek, saj se s tožilko še pogaja o morebitnem priznanju krivde.

​Za slovenske organe pregona je bil kurir v trgovini z drogo

Anisu Lićini, znanemu tudi kot domnevnemu organizatorju protesta 5. novembra letos v Ljubljani - zaradi tega so kriminalisti pri njem doma in na sedežu družinskega podjetja L Mobil minuli petek opravili hišno preiskavo -, tožilka Gregorčičeva v zajetni obtožnici očita le eno kaznivo dejanje, povezano s trgovino z drogo. Lićina je bil 3. decembra lani ustavljen v Nemčiji. Pri pregledu avtomobila so nemški policisti pri njem našli skoraj 90 tisoč evrov in mu denar zasegli. O tem sta bila obveščena slovenska policija in tožilstvo, ki sta že dve leti preko prikritih preiskovalnih ukrepov sledila domnevnim članom kriminalne združbe Aleša Zupančiča. Zaseg denarja Lićini v Nemčiji so zato povezali z Zupančičem in sklepali, da je bil Lićina kurir, ki je prenašal denar za nakup droge oziroma denar od prodane droge. Nato je slovenska policija konec januarja letos ob sodelovanju s tujimi policijami, Europolom in Interpolom, opravila v Sloveniji in na Hrvaškem več hišnih preiskav zaradi trgovine z mamili; v Sloveniji pri domnevnem vodji združbe Alešu Zupančiču in pri nekaj več kot 40 osumljenih trgovine z drogo, tudi pri Lićini. Sprva se je v tej zgodbi trgovanja z drogo znašlo 47 osumljenih, po končani sodni preiskavi je tožilstvo vložilo obtožnico zoper 39 obtoženih. Po ugovorih zoper obtožnico pa je v nekoliko spremenjeni obtožnici ostalo 35 obtoženih, tudi Anis Lićina.

​Nemci so mu zasegli denar in mu ga tudi vrnili

Na naroku Lićina očitkov iz obtožnice ni priznal, njegov odvetnik Miloš Zarić pa je sodišče prosil, naj pridobi uradne dokumente nemških organov pregona, predvsem tožilstva v nemškem mestu Traumstein, ki je zoper Lićino v Nemčiji vodilo postopek zaradi zaseženega denarja. V Nemčiji namreč brez predhodne najave ni dovoljeno osebno prenašati več kot 10 tisoč evrov gotovine, zato mu je bil denar zasežen. Vendar pa je Lićina v postopkih nemških organov pregona dokazal, da zaseženi denar ne izvira iz nobene nelegalne dejavnosti, ampak da je bil namenjen za nakup dveh avtomobilov visokega cenovnega razreda v nemškem mestu Stuttgart. Družinsko podjetje L Mobil, kjer je zaposlen tudi Anis Lićina, se namreč ukvarja s prodajo avtomobilov. Zato so mu nemški organi pregona ves zaseženi denar vrnili maja letos. Kljub temu pa se je Lićina znašel v obtožnici tožilstva, ki je bila vložena julija na ljubljansko okrožno sodišče. Tožilstvo še vedno vztraja, da denar, ki so ga Lićini zasegli nemški policisti in so mu ga vrnili nemški organi pregona, izhaja iz trgovine z drogo in da je član kriminalne združbe Aleša Zupančiča. Datum začetka sojenja bo znan po opravljenih predobravnavnih narokih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta