Trojni umor v Gerečji vasi: "Polovica obtožnice je laž"

16.08.2021 12:30
Silvo Drevenšek ni priznal očitkov iz obtožnice, v kateri se mu očitajo trije umori in surovo ravnaje z mladoletno osebo. Tožilka podrobno o vzgibih za grozovit zločin
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Silvo Drevenšek naj bi bil družini Lešnik večkrat grozil, svoje grožnje je izpolnil na laskoletnii božič. Foto; Igor NAPAST
Igor Napast

"Ne vem, odvisno, kaj mi ponujajo," je 36-letni Silvo Drevenšek na predobravnavnem naroku na ptujskem okrožnem sodišču odgovoril na vprašanje sodnika Marjana Strelca, ali prizna krivdo. Nato pa hitro dodal: "Ne priznam, ker je polovica obtožnice laž."

Višja državna tožilka Teja Kukovec Belšak je namreč predstavila obtožnico zoper Drevenška zaradi grozovitega zločina 25. decembra lani v Gerečji vasi, v kateri mu očita štiri kazniva dejanja: tri umore in zlorabo mladoletne osebe oziroma surovo ravnanje z njo. Na zahrbten način, iz koristoljubja, iz maščevanja in močnega sovraštva naj bi bil Drevenšek umoril svojo nekdanjo partnerico, 35-letno Mojco Lešnik. Z SMS sporočilom, naj pride po božična darila za njunega sina, je bivšo partnerico zvabil v hišo, kjer sta prej živela skupaj, tam pa jo je napadel s kuhinjskim nožem in jo večkrat zabodel. To naj bi storil, da bi obdržal hišo in se izognil delitvi skupnega premoženja, je prepričana tožilka. Svojo nekdanjo partnerico naj bi bil sovražil, ker ga je zapustila, terjala delitve premoženja in njegovo selitev iz nekdaj skupnega doma, po njegovem mnenju pa naj bi mu tudi preprečevala stike z otrokom.

Grožnje uresničil dan kasneje

Po zločinu nad nekdanjo partnerico se je Drevenšek odpravil v hišo njenih staršev, 61-letni Jožice Lešnik in štiri leta starejšega Branimirja Lešnika, ki sta tedaj varovala njegovega sina. Pred očmi dečka je nekdanji tašči prizadejal 25 ran - 18 vbodov in 7 ureznin, tasta pa je zabodel trinajstkrat. Branimir Lešnik je umrl na kraju zločina, Jožica Lešnik pa nekaj kasneje v bolnišnici. Tudi ta dva zločina naj bi bil, trdi tožilka, Drevenšek storil na zahrbten način. Samovoljno je vstopil v hiši zakoncev Lešnik, ki nanj nista bila pripravljena. Drevenšek je, je dejala Kukovec Belšakova, Lešnikoma že večkrat grozil, da ju bo ubil, grožnje s smrtjo je napovedal za 24. december, izpolnil pa jih je dan kasneje. Dejanje je po mnenju tožilke storil tudi na grozovit način, saj je po umoru hčere z istim, okrvavljenim nožem napadel njune starše, se nad njima izživljal, jima prizadejal hude bolečine in to pred očmi sina, ki ga je prosil, naj neha. Bivšima tastu in tašči je tako pred smrtno prizadejal tudi strah in hudo psihično trpljenje. Dvojico naj bi bil umoril tudi iz maščevanja in močnega sovraštva, saj ju je krivil za nesoglasja z bivšo partnerico, večkrat grozil, da bo Lešnikove poklal in da je Jožica prva na vrsti.

Surovo ravnanje z otrokom tožilka očita Drevenšku zato, ker je pred otrokovimi očmi umoril oba njegova stara starša, kljub temu, da je sin očetu kričal, naj preneha. S tem je škodljivo vplival na njegovo psiho, saj je otrok zelo prestrašen, podoživlja dogodek in večkrat joka, je razložila tožilka.

Tožilka Teja Kukovec Belšak je podrobno spregovorila o zločinih iz koristoljubja, izvršenem na zahrbten in grozovit način ter iz sovraštva. 
Igor Napast

Tožilka glede kazni molči

Ker Drevenšek dejanja ni priznal, tožilka tako v sodni dvorani ni predstavila kazenske sankcije, ki jo je imela pripravljeno v primeru priznanja. Kot je povedala kasneje pred sodiščem, je predlog sicer imela pripravljen, kakšen bi bil, pa ni želela povedati. Kot tudi ne, kakšno kazen bo predlagala na koncu sojenja, ki se bo začelo septembra. "Obtoženec je tisti, ki ima prvi pravico izvedeti, kakšno kazen predlagamo," je odgovorila Teja Kukovec Belšak.

Odvetnika Daniel Planinšec, ki v postopku zastopa sina in brata umorjenih Miho Lešnika ter njegovega mladoletnega nečaka, je prepričan, da za takšen zločin druge kazni kot kazen dosmrtnega zapora ni mogoče izreči.

Odvetnik Andrej Kac je na predobravnavnem naroku predlagal izdelavo kar treh izvedeniškim mnenj. Prvega naj bi izdelal izvedenec medicinske stroke, ki bi ugotovil, kakšna je bila stopnja alkoholiziranosti pri obtoženem v času storitve kaznivega dejanja in kako bi to lahko vplivalo na njegovo prištevnost. Drugo mnenje naj bi izdelal izvedenec medicinske stroke s področja psihologije, da se ugotovi prištevnost Drevenška v času zločina. Tretje naj bi bilo mnenje izvedenca kliničnega psihologa, za katerega pa odvetnik ni javno pojasnil, zakaj je njegovo mnenje potrebno.

Sodnik Strelec je pojasnil, da bo o dokazih odločeno do konca glavne obravnave, hkrati pa dejal, da bi v zadevi sodil veliki sodni senat, torej dva sodnika ter trije porotniki.

Na ptujskem sodišču so skušali predobravnavni narok izpeljati že v začetku julija, a ga je sodišče preložilo, saj je odvetnik Kac zatrjeval, da obtoženi ni sposoben za postopek. Na sodišče je bil pripeljan iz bolnišnice, po neuradnih podatkih se je v priporu samopoškodoval. Drevenšek je sicer skušal narediti samomor takoj po dogodku pa tudi kasneje v priporu. Sodnik Strelec je takrat odločil, da bo obtoženega pregledal izvedenec, da se ugotovi, ali je sposoben sodelovati v postopku. Kaj je strokovnjak ugotovil, danes nismo izvedeli, očitno pa, glede na to, da je narok bil izpeljal, izvednec ni dvomil v sposobnost obtoženega, da sodeluje v postopku.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta