V primeru "odrezana roka" se zapleta. Težko bo dobiti primerljiv človeški kadaver

06.09.2021 18:29
Ljubljansko sodišče danes ni zagnalo ponovljenega sojenja v primeru odrezane roke. Tokrat se je zapletlo zaradi obtoženega Gorazda Colariča, očeta Sebastiena Abramova, ker zaradi bolezni ni prišel pred sodnika.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Julija Adlešič in njena odvetnica Marija Bošković, ki obtoženo zagovarja skupaj z odvetnikom Borisom Grobenikom Foto: Luka CJUHA/DNEVNIK
Luka CJUHA/Dnevnik

Na ljubljanskem sodišču bi se danesmoralo znova začeti sojenje v odmevnem primeru odrezane roke, kjer na zatožni klopi sedijo Julija Adlešič, njen zaročenec Sebastien Abramov in njegova starša Gorazd Colarič in Tinka Huskič Colarič. A se sojenje ni opravilo, saj je novi zagovornik Gorazda Colariča, odvetnik Marko Makuc, sodišče seznanil, da je njegov klient hudo bolan. "Podrobnosti ne bi razlagal javno, a Gorazd Colarič je tako rekoč nepokreten," je advokat pojasnil sodišču in dodal, da je njegov klient zbolel v nedeljo, zato bo sodišču zdravniško opravičilo zanj dostavil naknadno, po tem, ko ga bo zdravnik pregledal. Po kratki prekinitvi je sodni senat, predsednica je okrožna sodnica Marjeta Dvornik, sklenil, da ni pogojev za nadaljevanje glavne obravnave, saj ni znano, kakšno je Colaričevo zdravstveno stanje. Sodnica je zato sojenje preložila na 7. oktober.

Časa samo 24 ur

Višji sodniki po tem, ko so razveljavili prvostopenjsko sodbo, sodnici Dvornikovi naložili, da mora v ponovljenem postopku imenovati izvedenca biomehanske stroke in v procesu izpeljati preizkus žaganja na človeškem kadavru s podobno konstrukcijo, kot jo ima prvoobtožena Adlešičeva. S tem so pritrdili zatrjevanju obrambe, da svinjske noge, ki so jo uporabili na sojenju, ne gre primerjati s človeško podlahtjo, sploh pa ne z obtoženkino. Na ponovljenem sojenju bo morala sodnica Dvornikova razčistiti tudi dejansko stanje glede načina nastanka poškodbe Julijine roke. Sodnica je vse stranke obvestila, da se "poraja vprašanje, kako dokaz sploh izvesti". Pojasnila je, da je izvedenec sodne medicine Jože Balažic povedal, da je postopek mogoče izvesti na Inštitutu za sodno medicino, bo pa izjemno težko dobiti ustrezno žensko truplo. Napotilo višjega sodišča je bilo, naj se uporabi človeški kadaver podobne starosti in konstitucije, kot je Julija Adlešič. Kadaver bi moral biti star največ 24 ur, da bi bil poskus veljaven, pridobiti pa bo treba še soglasje svojcev za njegovo uporabo.

​Vztrajajo pri nesreči

Julija Adlešič si je roko odrezala januarja 2019. Obtoženi vztrajajo, da je to bila nesreča, tožilstvo pa, da si je Julija Adlešič roko odrezala namerno za odškodnino petih zavarovalnic v višini okoli 1,2 milijona evrov. Na prvem sojenju je sodišče odločilo, da zoper Huskič Colaričevo ni dovolj dokazov, da je sodelovala v goljufiji, Adlešičevo je zaradi poskusa goljufije obsodilo na dve leti zapora, njenega zaročenca Sebastiena Abramova na tri leta, Gorazdu Colariču pa je zaradi pomoči pri goljufiji izreklo pogojno kazen leto zapora s preizkusno dobo dveh let.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta