Zanikal odgovornost za dva umrla v nesreči na pomurski avtocesti

Andrej Bedek, Vestnik
16.07.2021 17:43
Slaba štiri leta po hudi nesreči na pomurski avtocesti, v kateri sta umrla romunska državljana, stara 28 in 39 let, je murskosoboško sodišče na zatožno klop poklicalo oba voznika. Eden je prišel, drugi ne.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Posledice vzvratne vožnje šoferja tovornjaka in voznika avtomobila, ki je vozil prehitro in ni upošteval varnostne razdalje, so nepopravljive. Foto: Nataša JUHNOV/VESTNIK
Nataša Juhnov/vestnik

Oktobra bo minilo štiri leta od grozovite nesreče na pomurski avtocesti, v kateri sta umrla romunska državljana, stara 28 in 39 let, odgovornosti za povzročitev tragedije pa ni prevzel še nihče. Murskosoboška sodnica Natalija Goldinskij Husar je domnevna povzročitelja nesreče, Krisztiana Pestija iz Madžarske in Rotislava Postolatija iz Romunije, sicer že poklicala na zatožno klop, a se je zataknilo. Predobravnavnega naroka se je udeležil le Madžar, Romun pa se ni odzval na vabilo sodišča.

Tragična nesreča se je pripetila 16. oktobra ob pol petih zjutraj pred cestninsko postajo Dragotinci v smeri Lendave. Danes 44-letni Pesti je v gosti megli v tovornjaku vozil vzvratno, ker je zgrešil stezo za cestninjenje tovornih vozil, vanj pa je z osebnim vozilom trčil danes 47-letni Postolati, ki je pripeljal prehitro in s prekratko varnostno razdaljo glede na vremenske razmere. Ob tem je bil Postolati tudi pod vplivom alkohola, saj so mu policisti namerili 0,49 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka, prav tako ni bil pripet z varnostnim pasom. Trčenje je bilo tako silovito, da sta sopotnika na sprednjem in zadnjem sedežu v njegovem avtomobilu izgubila življenje. Postolati se je v nesreči lažje poškodoval, Pesti pa jo je odnesel povsem brez poškodb.

Policisti so v povezavi z nesrečo ovadili oba voznika, vendar ne zaradi povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti, pač pa zaradi hujšega kaznivega dejanja - nevarne vožnje v prometu. Madžar je po prepričanju tožilstva kaznivo dejanje zakrivil z vzvratno vožnjo po avtocesti, Romun pa je k nesreči prispeval z več cestnoprometnimi prekrški, med njimi vožnjo pod vplivom alkohola, s preveliko hitrostjo in prekratko varnostno razdaljo.

Višji državni tožilec Drago Farič je obtoženemu Pestiju v zameno za takojšnje priznanje krivde na predobravnavnem naroku ponudil, da zanj ne bo predlagal strožje kazni kot dve leti in pol zapora ter dveletno prepoved vožnje motornih vozil kategorij C in E. A Madžar se s tožilcem ni hotel pogoditi. Očitano krivdo za njegov prispevek k tragičnim posledicam nesreče, v kateri sta ugasnili dve življenji, je zavrnil. To pomeni, da mu bo sodnica Goldinskij Husarjeva sodila v rednem postopku. Pričetek glavne obravnave zanj je napovedala za september. Na isti dan bo na zatožno klop ponovno poklicala tudi Romuna Postolatija, ki se o krivdi še ni izrekel.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta