Zapisnikar celjskega sodišča kriminalcem izdajal zaupne podatke

Gordana Possnig
19.04.2021 16:13
Na celjski policiji so predstavili podrobnosti kriminalistične preiskave, tarča katere je bil tudi uslužbenec celjskega okrožnega sodišča, zaposlen na oddelku za kazensko pravo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kriminalisti so skupaj z zaposlenim na sodišču ovadili 15 ljudi zaradi 49 kaznivih dejanj. Foto: Gordana POSSNIG
Gordana Possnig

Na celjski policijski upravi so danes razkrili uradne podrobnosti kriminalistične preiskave, ki so jo opravili v drugi polovici minulega tedna. Vodja sektorja kriminalistične policije Damijan Turk je ob tem povedal, da so med obsežno kriminalistično preiskavo s področja preprodaje drog in nedovoljenega prehajanja državne meje kriminalisti ugotovili, da je uslužbenec celjskega okrožnega sodišča, ki je bil tam zaposlen od leta 2018, tajne podatke iz koristoljubja sporočal članom hudodelske združbe. Večji del pridobljenih sredstev je nato porabil za odpis svojih dolgov, povezanih z preprodajo droge. Po naših podatkih gre za sodnega zapisnikarja Vojka Tadina, ki je bil menda tudi sam odvisnik od prepovedanih drog. Podatke, kot so datumi hišnih preiskav zoper posamezne osumljence, je ljudem iz kriminalnega podzemlja nosil vsaj že dve leti.

Opravili 16 hišnih preiskav

Šef celjskih kriminalistov Damijan Turk je predstavil podrobnosti kriminalistične akcije, ki so jo sklenili prejšnji teden. Foto: PU Celje
Gordana Possnig

Šest jih je v priporu

Nadaljnja preiskava je pokazala, da s posameznimi člani kriminalne združbe sodeluje uslužbenec sodišča, in sicer sodni zapisnikar kazensko-preiskovalnega oddelka Okrožnega sodišča v Celju. "Zapisnikar sodišča je v nasprotju s svojimi nalogami varovanja tajnih podatkov in iz koristoljubja sporočal tajne podatke članom kriminalne združbe. Kriminalno združbo je obveščal o kriminalističnih aktivnostih zoper njih in tudi o izvajanju prikritih preiskovalnih ukrepov. Po do sedaj zbranih ugotovitvah je osumljeni neupravičeno razkril večje število kriminalističnih preiskav, katerih uspešnost je bila zaradi razkritja najmanj 100 zaupnih dokumentov sodišča okrnjena," je razkril Turk. S tem njegovim početjem so bile v treh primerih ogrožene obsežne kriminalistične preiskave s področja tihotapljenja drog. Podrobnosti in okoliščine kriminalisti še ugotavljajo. So pa že ugotovili, da so podatki s sodišča odtekali že vsaj od sredine lanskega leta. Predvidevajo, da se je to dogajalo tudi prej. Dokumente so med hišnimi preiskavami odkrili tako v elektronski kot fizični obliki. Predvidena zaporna kazen za izdajanje tajnih podatkov v primeru uslužbenca sodišča je osem let.

"Petnajst oseb smo kazensko ovadili za 49 različnih kaznivih dejanj. V šestih premerih je šlo za izdajo tajnih podatkov, v enem primeru za dajanje daril, štirikrat za nedovoljeno prehajanje državne meje, v 38 primerih je šlo za neupravičeno proizvodnjo in promet z mamili. Sedem osumljencev smo v petek privedli k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Celju, šestim od njih je bil odrejen pripor. Pripor je bil odrejen tudi za uslužbenca sodišča," je zaključil Turk, ki je ob tem še dodal, da gre za prvi tovrstni primer na celjskem območju. Pred dobrim desetletjem so imeli podoben primer tudi na ljubljanskem sodišču, ko je podobno počela kazenska strojepiska Tjaša D. in bila kasneje pravnomočno obsojena.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta