Zaslišali nove priče v dopinški aferi

28.10.2021 18:34
Prihodnji teden bo v sodnem procesu zoper mariborska tekača Igorja Šalamuna in Borisa Špesa pričal strokovnjak za kontrolo dopinga Lovro Žiberna
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Borisa Špesa (levo) in Igorja Šalamuna je obremenila hrvaška atletinja Danijela Kuna. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinsek

Z zaslišanjem prič se je na mariborskem sodišču nadaljeval proces zoper atletskega trenerja Igorja Šalamuna in rekreativnega tekača Borisa Špesa, ki jima sodijo zaradi omogočanja dopinga v atletiki. V kazenskem postopku sta pristala potem, ko je bila hrvaška atletinja Danijela Kuna aprila 2017 po zmagi na maratonu v Avstriji pozitivna na dopinškem testu. V organizmu je imela darbepoetin, ki je v športu prepovedana substanca. Proti tekačici je bila uvedena preiskava, v okviru katere je bila zaslišana pred avstrijsko protidopinško agencijo. Tam je povedala, da ji je jemanje nedovoljenih snovi predlagal Šalamun, snovi pa da ji je priskrbel Špes. Slednji je takrat delal na pljučnem oddelku Univerzitetnega kliničnega centra Maribor na Pohorju.

Na prostor za priče je včeraj stopila njegova nekdanja sodelavka Maja Klemenčič, a se ni spomnila težav v zvezi z izginjanjem narkotikov z oddelka, je pa že v preiskavi izpovedala, da je Špes enkrat samkrat prišel v nočno izmeno, ko sicer ni bil dežuren, češ da potrebuje zdravilo za svojo hčer, ki je bolehala za astmo. Na vprašanje višje tožilke Januše Kušar Rotman, kako je potekal nadzor nad uporabo zdravil na oddelku, je odgovorila, da občasno, nemogoče bi bilo sproti, a saj je potrebno tudi nekaj zaupanja med sodelavci. V nadaljevanju je svoje izpovedal še nekdanji vodja centralne lekarne v mariborski bolnišnici Silvo Koder, opisal je postopek izdaje zdravil in po njegovih zagotovilih te ne more biti brez podpisa predstojnika oddelka. Večjih odstopanj na pljučnem oddelku niso zaznali, tudi zato posebnega internega nadzora v zvezi z obravnavanimi dogajanji ni bilo.

Na prostor za priče sta stopila še atletski trener Robert Herga in nekdanji atlet, zdaj pa prav tako trener, Sebastijan Jagarinec, oba iz mariborskega Atletskega kluba Poljane. Potrdila sta, da sta iz atletskih krogov poznala oba obtožena, a nikoli nista slišala, da bi bila kakorkoli povezana z nedovoljenimi poživili. Herga je povedal, da ga je Jagarinec prosil za Špesovo telefonsko številko, saj naj bi bil potreboval vitamin C. Tožilki ni znal pojasniti, zakaj se je za vitamin, ki bi ga dosti ceneje dobil v prosti prodaji, odločil prositi Špesa, vedel pa je, da je zaposlen v bolnišnici in ga bo morda dobil prej. Jagarinec je izpovedal, da se je na Špesa spomnil, ker je imel eden od njegovih atletov težave z zdravjem. Slednji naj bi se bil pri obtoženem oglasil sam, a ker prvič ni pomagalo, se je pozneje na terapiji pri njem oglasil še enkrat. Za vsako terapijo bi moral plačati 30 evrov, a to naj bi bil pozabil storiti, zato je Jagarincu vrnil denar, ki mu ga je zagotovil klub iz zaslužka od prodaje koledarjev.

Sojenje se bo nadaljevalo 9. novembra, ko so pred sodišče vabljene še tri priče, med njimi tudi strokovnjak za kontrolo dopinga Lovro Žiberna z ljubljanske medicinske fakultete. (sta)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta