Zaslužek z bitcoini vložili v nakup droge in jo preprodajali preko darkneta. Pomurski kriminalisti so prestregli rekordno količino mamil

Vesna Lovrec
15.04.2021 19:00
Pomurski preiskovalci so razbili združbo, ki je preko darkneta preprodajala različne vrste mamil. V torek so aretirali štiri ljudi in jih danes privedli pred preiskovalnega sodnika, ki je za vse odredil pripor. Koliko droge so prestregli preiskovalci, naj bi policija razkrila na jutrišnji novinarski konferenci. Neuradno pa je govora o vsaj 390 kilogramih različnih prepovedanih substanc.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Osumljene, dva moška in dve ženski (na fotografiji je ženska), so policisti danes privedli pred preiskovalnega sodnika v Mursko Soboto. Za vse je odredil pripor.
Jure Zauneker/Vestnik

Murskosoboški kriminalisti so ta teden razbili kriminalno združbo, ki je na veliko služila z mamilarskim poslom na izjemno pretkan način. Drogo so vpleteni prodajali kar preko skritega spleta - darkneta v velikih količinah. Kot smo izvedeli od virov blizu policije, preiskovalci združbi očitajo, da je skozi njihove roke šlo najmanj 390 kilogramov prepovedanih substanc: ekstazi, heroin, LSD. Tiskovna predstavnica murskosoboške policijske uprave Suzana Rauš zaradi interesa preiskave na naša vprašanja še ni mogla celovito odgovoriti. Potrdila je zgolj, da so pomurski kriminalisti v torek s policisti in kriminalisti drugih policijskih uprav v zvezi s preiskovanjem kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog opravili več hišnih preiskav na območju mariborske in ljubljanske policijske uprave.

Vključili tajna delavca policije

Po naših podatkih so kriminalisti v torek prostost odvzeli štirim ljudem. Največ droge, menda okoli sto kilogramov, so zasegli v občini Pesnica, v kraju Kušernik, kjer je glavni osumljeni Matej T. najel objekt z namenom, da je v njem skladiščil mamila. Preiskovalci so vpletene v mamilarski posel danes privedli pred preiskovalnega sodnika v Murski Soboti. Ta je po zaslišanju odločil, da so vsi zreli za pripor.

Jure Zauneker/Vestnik
Jure Zauneker/Vestnik

Osumljeni, med njimi dva moška in dve ženski, so stari od 29 do 44 let. Zoper četverico, ki se je z mamilarskim poslom domnevno ukvarjala od februarja 2019, je policija izvajala prikrite preiskovalne ukrepe, kot so tajno opazovanje, prisluškovanje telefonskim pogovorom in prestreganje komunikacije po spletu. V preiskavo so vključili tudi tajna delavca policije, ki sta pod krinko opravila navidezni nakup droge preko darkneta (temnega spleta). Preiskovalci so očitke zoper četverico spisali na več kot sto straneh kazenske ovadbe. Bremenijo jih, da so drogo preprodajali organizirani v hudodelsko združbo, zaradi česar jim grozi od pet do petnajst let zapora.

Na računu je imel dva milijona in pol evrov

Neuradno smo izvedeli, da naj bi bil Matej T. drogo nabavljal z denarjem, ki ga je zaslužil s trgovanjem s kriptovalutami. V nekem trenutku je bilo na njegovem transakcijskem računu za dva milijona in pol evrov bitcoinov. Koliko denarja je vložil v nakup mamil, nismo izvedeli, so nam pa viri blizu policije potrdili, da so prvi nanj postali pozorni belgijski preiskovalci in o tem obvestili slovensko policijo. Belgijska preiskava se je razširila k nam, primer so prevzeli kriminalisti murskosoboške policijske uprave. Kmalu so odkrili, kdo je spretni trgovec s kriptovalutami in da ima pri mamilarskem poslu najmanj tri sodelavce. Drogo so ponujali na darknetu in jo kupcem pošiljali v paketih po navadni pošti. Valuta za nakup mamila je bila izključno bitcoin. Kot rečeno, policija o podrobnostih preiskave še strogo molči. Rauševa z murskosoboške policijske uprave je poudarila, da bo policija javnosti podrobnosti o zaključeni kriminalistični akciji posredovala po končanih aktivnostih, predvidoma jutri ob 13. uri. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta