Železniška postaja Tezno: Za mladoletnico usoden selfi na tirih

Zaradi želje po ovekovečenju trenutka se je v Sloveniji zgodila prva smrtna žrtev. Na železniški postaji Tezno je v torek umrla 14-letnica. V boju proti nevarnemu trendu so v svetu na grozečih točkah selfiji prepovedani.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janko Rath

Huda tragedija, v kateri je v torek na železniških tirih v Mariboru, na postaji Tezno, umrla mladoletnica, ni bila posledica kaznivega dejanja. Preiskovalci so takoj po nezgodi izključili tudi sum na samomor. Kaj je šlo narobe, se uradno še ne ve, jasno pa je, da je bila za 14-letno deklico prav gotovo usodna njena želja po ovekovečenju trenutka s prijateljico.

Tiskovni predstavnik mariborske policijske uprave Miran Šadl je sporočil, da se je nesrečna mladoletnica okoli treh popoldan z vrstnico fotografirala med tiri. Strojevodja potniškega vlaka ICS, ki je vozil na relaciji Ljubljana-Maribor, se je z vlakom približeval z veliko hitrostjo. Mladoletnici je na drvečo nevarnost opozarjal z zvočnimi signali, a se vlaku nista pravočasno umaknili. Odskočili sta tik pred zdajci, v zadnjem trenutku. Eni je uspelo, drugi žal ne. Vlak je trčil v deklico, posledice so nepopravljive. Hudo poškodovana je umrla na kraju. Preživela v tragediji je zaradi šoka, ki ga je doživela ob izgubi prijateljice, potrebovala zdravniško pomoč. Reševalci so jo odpeljali v Univerzitetni klinični center Maribor. Kriminalisti nadaljujejo zbiranje obvestil. Preiskujejo tudi v smeri morebitnega sodelovanja v kakšnem od nevarnih izzivov, ki se jim posamezniki - ne samo mladi - pridružujejo na družbenih omrežjih.

Igor Napast

V torek smo pri nas tako zabeležili prvi primer smrtonosnega selfija. V tujini je takšnih primerov več. Na Hrvaškem je pred dvema letoma umrl 14-letnik, ki je zaradi želje, da bi posnel nepozaben trenutek, splezal na streho tovornega vagona, pri tem pa ga je ubila elektrika. V Indiji so pred časom v raziskavi ugotavljali, da je med letoma 2011 in 2017 zaradi posledic pri fotografiranju samega sebe v ne ravno najbolj optimalnih okoliščinah po svetu umrlo 259 ljudi, nekateri so svoj tragičen konec celo ujeli s kamero telefona. Ker je seznam površno narejen, so številke smrti med ustvarjanjem selfijev zagotovo večje. Pristojni namreč kot vzrok smrti navedejo nesrečo, trk z vlakom, padec v prepad, utopitev.

Največ je utopitev

Prav voda je najbolj pogubna za te žrtve (padci s čolnov, poziranje v deroči vodi ali pod slapom, smrtonosni valovi), sledijo usodna srečanja s prevoznimi sredstvi, tretji po številčnosti so padci s pečin, gora, stavb. Pred skoraj natanko tremi leti je Kitajsko pretresla smrt 26-letnega plezalca po strehah Wuja Yongninga, ki je svoje nevarne podvige venomer prenašal v živo. Njegov padec v smrt z 62-nadstropne stavbe si je na spletu ogledalo 15 milijonov. Na Kitajskem, v Rusiji in Dubaju so tovrstne akrobacije na visokih, novozgrajenih stavbah postale skoraj nacionalni šport za mlade, ki tako preganjajo depresijo, iščejo adrenalin, si ustvarjajo imidž ali pa s tem služijo. Wu Yongning je bil, tik preden je omahnil v globino, na dobri poti do 15 tisoč dolarjev vredne nagrade, s katero bi pomagal bolni mami, obenem pa bi plačal še svojo poroko.

Pred tedni je v brezno smrti omahnila 38-letna Rosy L., ki je z možem in otrokom obiskala nacionalni park Grampians v avstralski zvezni državi Viktorija. Na eno najlepših razglednih točk se je turistka podala mimo več opozorilnih tabel, preplezala je varnostno ograjo, se namestila poleg "fotogenične" skale, a se tako nesrečno spotaknila, da je čez rob pečine padla več kot 80 metrov v globino. Priče so slišale krike, pomagati pa ji ni mogel nihče. Policisti in reševalci so se do njenega trupla prebijali kar šest ur. Glede na priljubljenost razgledne točke je skoraj neverjetno, da se podobna tragedija ni pripetila že prej. Na družbenih omrežjih turisti namreč s te lokacije objavljajo fotografije, sedeč na robu prepada, noge pa jim bingljajo v prazno, tisti bolj "pogumni" lovijo ravnotežje na ozkih skalah, nekateri se posnamejo, ko ob robu pečine delajo salte. "Še pol ure pred nesrečo sem svoje stranke opozarjal, kako nevarno je plezati čez ogrado in da bo enkrat nekdo padel čez rob," je za lokalno televizijo Nine News povedal vodič Graham Wood. Policisti poudarjajo, da nobena fotografija ni vredna posameznikovega življenja, turistom pa svetujejo, naj upoštevajo opozorilne table. "Vsakega kotička pa res ne moremo ograditi. Ljudje morajo prevzeti nekaj odgovornosti," pa pravi policijska ministrica Lisa Neville.

Ponekod so jih prepovedali

Število takih nesreč je do tega leta pandemije strmo naraščalo, med žrtvami je skoraj tri četrtine moških, največ žrtev je mladih, v povprečju starih 23 let. Največ umrlih je bilo iz Indije, sledili so Rusi in Američani. Ti držijo neslavni rekord smrti z orožjem. A to ne pomeni, da drugje pištol nimajo – mlada Moskovčanka se je ustrelila v glavo, ko se je skušala ovekovečiti v družbi s pištolo, dva moška pa sta se razstrelila, ko sta iz bombe izpulila varnostni zatič, a eksplozivno sredstvo še naprej držala v rokah. Ruske oblasti so zato že pred leti objavile vrsto opozoril, kako nevarno je orožje, za vsak primer pa jih podkrepile še z vizualnimi sporočili s slikami nevarnosti. V boju proti temu nevarnemu in nespametnemu trendu v mnogih državah na potencialno najbolj nevarnih točkah ustvarjajo cone, v katerih so selfiji prepovedani.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta