Zločin v Zlogoni Gori: Zaradi umora žene namesto v zapor na psihiatrijo

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
28.01.2022 13:21

Stanislav Leskovar, ki je lanskega februarja v Zlogoni Gori vzel življenje svoji ženi, je moril neprišteven. Sodišče mu je izreklo varnostni ukrep obveznega zdravljenja v zdravstveni ustanovi, kar lahko traja največ pet let.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Mariborska sodnica je Stanislavu Leskovarju do pravnomočne odločitve podaljašala pripor.

Vesna Lovrec

Mariborsko sodišče je končalo dokazni postopek zoper 78-letnega Stanislava Leskovarja, ki je 23. februarja lani v Zlogoni Gori vzel življenje svoji bivši ženi Tereziji Leskovar. Sodni epilog za obtoženega in za javnost ni presenečenje, saj se je že od novembra lani pričakovalo, da Leskovar za umor ne bo kazensko odgovarjal. Sodna izvedenca psihiatrične stroke Mladen Vrabič in Bojan Filipič sta namreč ocenila, da se obtoženi v času dejanja ni bil sposoben obvladati ter ni razumel pomena in posledic svojega dejanja. Ker je s tem obveljalo, da je moril očitno neprišteven, je tožilec Tilen Ivič sprva vloženo obtožnico decembra lani spremenil v predlog izreka varnostnega ukrepa obveznega psihiatričnega zdravljenja v zdravstveni ustanovi.

Sodišče je obravnavo, ki je zaradi obtoženčevega duševnega zdravja ves čas potekala za zaprtimi vrati, sklenilo danes. Tožilec je v sklepni besedi predlagal izrek varnostnega ukrepa obveznega psihiatričnega zdravljenja in varstva v zdravstveni ustanovi, čemur je sodnica Simona Murko sledila in za obtoženega podaljšala pripor, ki ga prestaja na forenzičnem oddelku mariborske psihiatrije. Varnostni ukrep obveznega zdravljenja in varstva v zdravstveni ustanovi sme trajati največ pet let.

Ker je sodišče celotno glavno obravnavo označilo za tajno, bo pred javnostjo za vedno ostalo skrito, kaj je Leskovarja pahnilo v zločin. Znanih, pa še to neuradno, je malo podrobnosti. Poročali smo že, da sta Leskovarjeva kljub razvezi in dejstvu, da je Terezija Leskovar živela na posestvu v Zlogoni Gori, Stanislav Leskovar pa se je pred leti preselil na vikend v Vinarjah pri Slovenski Bistrici, ostala v stikih; 23. februarja lani pa se je 77-letnik vrnil na posest. Terezija Leskovar je menda imela težave z nogami, zato je obležala. Zaželela si je, da bi se bivši mož vrnil domov in poskrbel zanjo in za domačijo. Zakaj je tistega jutra pograbil nož in se znesel nad bivšo ženo, ni znano. Po zločinu je sedel v avto in se odpeljal, vendar ni prišel daleč. Po kakšnih 500 metrih vožnje je iz neznanega razloga zapeljal s ceste in treščil v drevo. V nesreči se je hudo poškodoval, iz zverižene pločevine pa se je rešil sam in se celo vrnil na kraj zločina. Hudo ranjeno Terezijo Leskovar je v postelji našel sin, ko se je pred odhodom v službo hotel posloviti od nje. Poklical je reševalce. Zdravnik je ugotovil, da ženski ni več pomoči, ekipa nujne medicinske pomoči pa je oskrbela hudo poškodovanega osumljenega in ga z reševalnim vozilom odpeljala na zdravljenje v Univerzitetni klinični center Maribor. Po končanem zdravljenju je preiskovalni sodnik zoper Leskovarja odredil pripor, a je odvetniku uspelo klienta spraviti na prostost. Vendar tam ni ostal dolgo. Tožilec se je zaradi izpustitve obtoženega pritožil, višji sodniki so pritožbi ugodili in Leskovar je moral nazaj v pripor. Kot že rečeno, ga prestaja na mariborski forenzični psihiatriji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta