Zobozdravnik zanikal očitke o spolnem nasilju

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
29.03.2019 20:38

Vodstvo Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor z zobozdravnikom, nad katerim visijo hudi očitki o spolni zlorabi sester dvojčic, še ni opravilo razgovora, ker se je po Večerovem razkritju umaknil v bolniški stalež.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Da sta bila obdolženi zobozdravnik in pacientka sama v ambulanti, je na zaslišanju potrdila zobna asistentka, ki se je okoli 20 minut zadrževala v prostoru za sterilizacijo.
Sašo Bizjak

Po dveh preložitvah predobravnavnih narokov, prvič zaradi bolezni, drugič pa zato, ker je zamenjal odvetnika, je 40-letni zobozdravnik N. S., ki ga tožilstvo kazensko preganja zaradi spolnega nasilja nad njegovo pacientko M. S., danes sedel na zatožno klop mariborskega okrožnega sodišča. Postopek zoper njega vodi sodnica Simona Mernik. Na predobravnavnem naroku je ravnala po pričakovanjih - zaradi občutljivosti primera je na predlog tožilstva in zagovornice obdolženega, odvetnice Vlaste Petrucci, proces zaprla za javnost. Podrobnosti dogajanja v sodni dvorani zato niso znane, ve pa se, da se je stomatolog izrekel za nedolžnega, zato bo sodišče zoper njega razpisalo sojenje. Za spolno nasilje zakon predpisuje kazen od šestih mesecev do deset let zapora. "Tako kot sem predvideval. Obdolženi na predobravnavnem naroku krivde ni priznal, zato tudi nisem podal predloga glede kazenske sankcije," je po koncu naroka izjavil višji tožilec Zoran Klinc.  Obdolženi in njegova odvetnica pa za medije nista bila na voljo. 

Sestra dvojčica se je zlomila v preiskavi

Kot smo v Večeru razkrili pred štirinajstimi dnevi, tožilstvo zobozdravniku očita, da je bil 28. novembra 2018 spolno nasilen do svoje pacientke. Dogodek se je domnevno zgodil v zobni ambulanti Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca. Ženska je takoj po odhodu iz ordinacije sestri dvojčici v SMS-sporočilu napisala, kaj se ji je zgodilo, potem to povedala še staršema, naslednji dan pa se je zaupala znancu, ki je vojaški policist. Poslušala je njegov nasvet in 30. novembra šla zobozdravnika prijavit policiji. Najprej na Policijsko postajo Maribor II v Novo vas. "Policistu sem rekla, da sem prišla naznanit, da se z zobozdravnikom s tem imenom in priimkom (N. S.) nekaj dogaja. Dobesedno tako sem povedala: Če boste dobili še kakšno prijavo, vas prosim, da sprožite hitri postopek," nam je oškodovanka opisala svojo prvo pot na policijo. Uniformiranec jo je napotil na sedež Policijske uprave Maribor, kjer deluje sektor kriminalistične policije. Tam jo je prevzela kriminalistka in danes 33-letna M. S. ji je podrobno opisala, kako naj bi bil v ordinaciji verbalno in fizično zobozdravnik nad njo izvajal spolno nasilje. Stekla je preiskava, po treh mesecih so kriminalisti utemeljili sume, da je zobozdravnik storil kaznivo dejanje spolnega nasilja, in ga kazensko ovadili tožilstvu. Ko je sodišče uvedlo sodno preiskavo, pa je M. S. izvedela, da je bila še pred njo žrtev istega zobozdravnika domnevno tudi njena sestra dvojčica S. S., o čemer je ta dolgo molčala, med pričanjem pred preiskovalno sodnico pa se je zlomila in izpovedala, da ima sama še hujšo izkušnjo, saj naj bi jo bil N. S. posilil.

Pred odbor za pravno-etična vprašanja

Teden po razkritju tega očitka, ki je sicer šele v fazi sodne preiskave, je Zdravniška zbornica Slovenije objavila razpis specializacij na področju dentalne medicine, na kar se je obdolženi zobozdravnik prijavil in bil izbran za specializacijo oralne kirurgije. Ob kandidaturi je moral priložiti potrdilo o nekaznovanosti in da ni v kazenskem postopku, kar zanj ni predstavljalo problema, saj je tožilstvo obtožnico zaradi spolnega nasilja proti njemu vložilo deset mesecev kasneje. Po Večerovem razkritju očitkov je zbornica primer N. S. predala v obravnavo odboru za pravno-etična vprašanja, vendar zobozdravnik ne glede na to, da je zdaj že globoko v kazenskem postopku, specializacijo lahko nadaljuje, ker zbornica za zdaj nima zakonske podlage, da bi mu specializacijo prekinila. Imela bi jo kvečjemu, če bi delodajalec specializantu odpovedal pogodbo o zaposlitvi. N. S. je zaposlen v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca, kjer so že lani vedeli, kaj se očita zobozdravniku, saj je o tem predstojnika zobozdravstvenega varstva Gorazda Sajka obvestila pooblaščenka oškodovank, odvetnica Stanka Gavez. Ker je N. S. Sajku zanikal kakršnokoli neprimerno vedenje, ta zoper podrejenega ni ukrepal. Direktor zavoda Jernej Završnik vztraja, da je za obtožbe izvedel šele pred tremi tedni, ko je prejel naša vprašanja. Takrat je napovedal, da bodo nemudoma sprožili ustrezne postopke, danes pa za Televizijo Slovenija razkril, da z obdolženim zobozdravnikom neposredno razgovora vodstvo zavoda še ni opravilo, ker je N. S. "šel tisti trenutek, ko je to prišlo v javnost, v bolniški stalež".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta