Pri 93. letih umrl "oče tiramisuja" Ado Campeol

31.10.2021 13:05
To svetovno znano italijansko sladico je sicer po nesreči izumil kuhar Roberto Linguanotto, nadgradila pa jo je Adova žena Alba Campeol.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fascinadora

Pri 93. letih je umrl "oče tiramisuja" italijan Ado Campeol, poročajo svetovni mediji. Bil je lastnik restavracije na severu naše zahodne sosede Alle Beccherie, v kateri sta njegova žena Alba Campeol in kuhar Roberto Linguanotto izumila svetovno slavno sladico.

Kot piše na kuharjevi spletni strani ga je družina iz Trevisa povabila k sodelovanju s prošnjo po preposti sladici, ki bo zadovoljila sladkosnedne želje odraslih in otrok.

Po njegovih besedah je jed posledica nesreče pri izdelavi vanilijevega sladoleda. Gospod Linguanotto je v skledo z jajci in sladkorjem dodal nekaj sira maskarpone. O prijetnem okusu mešanice je seznanil gospo Campeol. "Nekega dne sem zmešal znane in preproste elemente, iskal sem najboljšo kombinacijo, in rodila se je sladica, ki smo jo takoj poimenovali Tiramesù!" piše na spletni strani. Par je nato sladico izpopolnil tako, da sta ji dodala piškote, namočene v kavo, in jo potresla s kakavom. Prvotno ime Tiremesù, v angleščini prevajajo kot "poberi me", je poročal BBC. Danes svetovno znano sladico - originalu se je pridružilo mnogo variacij - so kasneje preimenovali v Tiramisu.

Jed s piškoti prepojenimi s kavo in maskarponejevo kremo so na jedilnik restavracije dodali leto 1972. Kljub temu da družina jedi ni nikoli patentirala, je ta postala osnova italijanske kuhinje. O izvoru sladice se sicer že dolga leta bijejo spori. Nekateri so celo prepričani, da je bila izvorno postržena kot afrodiziak v enem od bordelov v Trevisu.

Luca Zaia, guverner regije Veneto, je tvitnil, da je mesto "izgubilo še eno zvezdo v svoji zgodovini hrane in vina".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta