Primorski krožnik, ki je poln temperamenta: Najprej biftek, nato školjke, za konec pa kremna rezina

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
28.08.2020 02:00

Bo že držalo, da je glavna specialiteta Primorske riba, sledijo pa ji seveda tudi druge morske jedi, a nič ne bo narobe, če se na jedilniku znajde še kakšna jed z drugega konca Slovenije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pepe Nero

Primorska hrana je preprosta, a zelo raznovrstna in okusna, zato sodi v vrh kulinarike. Iz tega razloga nekomu, ki gre iz osrčja Slovenije ustvarjat kulinarično zgodbo na Obalo, to pomeni velik izziv. "Iz Ljubljane v slovensko Istro - ne, ni bilo lahko," prizna Milan Vokić, ki ima v slovenski kulinariki že veliko kilometrine in se je pred časom odločil, da kulinariko iz notranjosti Slovenije prenese še v kuhinjo Primorske ter tako poveže eno z drugo. Ne nazadnje je kulinarika, kot poudari šef restavracije Pepe Nero, eno samo kombiniranje in združiti različne okuse, da se med seboj lepo prepletejo in naredijo jedi še bolj okusne, jedilnik pa raznolik, je danes trend, nad katerim je navdušenih vse več tistih, ki v kuhinji radi eksperimentirajo, predvsem pa z velikim veseljem okušajo različne kombinacije jedi.
Dobri poznavalec slovenske kuhinje kljub temu prizna, da so bili na začetku v dilemi, katere jedi sploh uvrstiti na jedilnik, da bi po eni strani ohranili pristne okuse slovenske Istre, hkrati pa dodali še ščepec kulinaričnih dobrot iz drugih delov Slovenije. Naša država namreč po mnenju Vokića premore ogromno različnih okusov in dobrot, na katere smo lahko upravičeno ponosni, in zato ne vidi težav, da kdo na Primorskem prične svoje kulinarično popotovanje z okusnim govejim biftekom, po glavni jedi, v kateri prevladujejo morski okusi, na primer na žaru pečen brancin ali orada ali pa hobotnica iz pečice, pa se posladka še s tradicionalno blejsko kremno rezino, ker ta pač tekne, ne glede na to, na katerem koncu Slovenije smo tisti čas.

Le sveže iz morja ima odličen okus

Kot ima vsaka slovenska pokrajina svoje kulinarične dobrote, jih ima tudi Primorska. In ne, povsem napačno razmišljamo, če menimo, da se na Obali jedo samo ribe in druge morske jedi. Mladi chef Blaž Vodopivec, vodja kuhinje v restavraciji Pepe Nero, je kot nekdanji član mladinske kuharske reprezentance prava zakladnica svežih kulinaričnih zamisli, predvsem pa velik poznavalec spajanja različnih okusov in odličen kreator, sicer pa prizna, da so morske jedi tradicija kuhinje slovenske Istre. "Seveda, če si na tem koncu, vsak reče riba in amen. A vendarle ni povsem tako," opozori Vodopivec. "Je pa zelo pomembno, kar se tiče tipične primorske kulinarike, da imaš sveži ulov! Kajti le tisto, ker sveže prihaja iz morja, je res odličnega okusa."
Blaž Vodopivec pravi, da ima primorska kuhinja sicer mnoge posebnosti - v Istri, na Vipavskem in Krasu, na Idrijskem, v Posočju, Goriških brdih, na Tolminskem in v Brkinih. Vse pa povezujejo velika strast do lahke, a zelo dobre hrane, začimbe mediteranskega podnebja in primorska živilska podjetja, ki ohranjajo tradicionalne recepture, predvsem pa je veliko lokalnih pridelovalcev.

Slastne školjke
Pepe Nero

Brez soli in popra v kuhinji ne gre

Milan in Helena Vokić
Pepe Nero

Slovenski gost ve, kaj je dobro

Milan Vokić ocenjuje, da je slovenski gost izredno zahteven, je gurman, ki mu ni vseeno, kaj mu postavite na mizo. Vse več ljudem je pomembno, da je hrana, ki jo dobijo postreženo na mizo, lokalna, da so ribe, če že govorimo o kulinariki Primorske, sveže in niso bile pripeljane od neznano kod, poudari sogovornik. Tudi kot poznavalci vin Slovenci še kako dobro vemo, katera se podajo h katerim jedem in katera so zares vrhunske kakovosti, predvsem pa radi okušamo lokalna, nova vina. In teh na Primorskem ne manjka. Kot tudi slastnih jedi ne. Če k tem primešaš še kanček kulinarike iz Gorenjske, Notranjske, Štajerske, Dolenjske ali Prekmurja, se pestremu jedilniku ni več mogoče upreti. In tako zadovoljen gost se bo z veseljem vrnil, je prepričan Milan Vokić.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta