25. Jazz Cerkno uspešno pod streho, novi realnosti navkljub

Darinko Kores Jacks Darinko Kores Jacks
20.09.2020 16:28

Improvizacije prosto po koroni. Izhodi v sili kažejo perspektiven potencial za prihodnje izvedbe

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gostinski del s pogledom na prizorišče
Jazz Cerkno 2020,gostinski Del S Pogledom Na Prizorišče Foto: Darinko Kores Jacks

Pripraviti v abnormalnih časih protikoronskih ukrepov vsaj približno normalen festival? In to prav tisti, ki je vseh dosedanjih 24 let slovel po pestri in prepričljivi glasbeni ponudbi pa tudi (ali celo predvsem) po sproščeni družabnosti?

Novo prizorišče festivala se lahko pohvali tudi z nekaj revolucionarne zgodovine.
Jazz Cerkno 2020, Novo Prizorišče Se Lahko Pohvali Tudi Z Nekaj Revolucionarne Zgodovine. Foto: Darinko Kores Jacks

Že polkilometrski pohod od "starega placa" sredi kraja proti novemu, večjemu, a zaradi epidemioloških omejitev precej manjšemu številu obiskovalcev namenjenemu prireditvenemu prostoru pod šotorom pri stari tovarni Eta ni ravno vlival optimizma. Saj priložnostne table so usmerjale na jazz, a na stalnem kažipotu piše Gorje.

Prostor s perspektivo

Prometni znak nima namena svariti, da je tam gorjé. Kaže le pot proti bližnji vasi nesrečnega imena - z naglasom na prvem zlogu. Sploh pa ima novo prizorišče tudi potenciale za pokoronsko prihodnost; v predkoronski je bilo staro marsikdaj pretesno.

Gostinski del s pogledom na prizorišče
Jazz Cerkno 2020,gostinski Del S Pogledom Na Prizorišče Foto: Darinko Kores Jacks

In na novem je iz gostinskega dela neoviran pogled proti odru. Organizatorji so imeli srečo, da so ujeli še zadnje dneve, preden je lokale s hrano in pijačo doletela hora legalis.

Big Band RTV Slovenija in Kristijan Krajnčan
Jazz Cerkno 2020, Big Band Rtv Slo & Kristijan Krajnčan Foto: Darinko Kores Jacks

Četrtkov spored se je začel tradicionalno, z večjo domačo zasedbo. Big Band RTV Slovenija vodi Lojze Krajnčan, kot gostje so nastopili Jani Moder (kitara), Vid Ušeničnik (tolkala) in Petra Vidmar (pavke, marimba), kot solist na bobnih in violončelu ter avtor skladb pa dirigentov sin Kristijan Krajnčan. Njegova ustvarjalnost združuje jazzovsko, elektronsko, eksperimentalno in klasično glasbo ter njene minimalistične podaljške v sodobnost, ob impozantnem volumnu enega najstarejših in najbolj cenjenih velikih orkestrov pa pridobi dinamiko, ki se zlahka dotakne tudi sodobnega jazza manj vajenih ušes.

Nekoga smo pogrešali

Za italijansko-slovenski Ombak Trio je bil nastop v Cerknem sploh prvi, so pa že malce prej posneli ploščo. Izkušeni glasbeniki Giovanni Maier (violončelo), Stefano Giust (bobni) in Cene Resnik (saksofoni) so postregli s sofisticirano kombinatoriko občasno atonalnih, celo kakofoničnih pa spet harmonično ubranih, nikakor pa prenasičenih zvočnih linij blizu umirjenejšega free jazza.

Ombak Trio
Jazz Cerkno 2020, Ombak Trio Foto: Darinko Kores Jacks

Tudi zaključek prvega večera je bil družinsko obarvan. Član italijanskega kvarteta Young Shouts, ki ga vodi kontrabasistka Silvia Bolognesi, je namreč tudi njen sin Sergio Bolognesi (bobni) pa še Emanuele Marsico (trobenta, vokal) in Attilio Sepe (saksofon).

Silvia Bolognesi Young Shouts
Jazz Cerkno 2020, Silvia Bolognesi Young Shouts Foto: Darinko Kores Jacks

Njihovo glasbo navdihuje ameriški gospel, folk, še posebno pevka Bessie Jones (1902-1984), blues, popularni jazz sredine prejšnjega stoletja, navezuje se na bebop ... A avtorska predelava se spogleduje tudi z bolj razvezanimi pristopi sodobnega jazza, rezultat pa je spevna in estetsko dodelana nadgradnja.

Ground Rituals
Jazz Cerkno 2020, Ground Rituals Foto: Darinko Kores Jacks

Za uvod petkovega večera je nastopila nova zasedba znanih slovenskih glasbenikov Ground Rituals - Jani Moder (kitara), Marko Lasič (bobni), Igor Matković (trobenta, krilovka), Jošt Drašler (kontrabas). Njihovo sveže, a poglobljeno, na momente lirično raziskovanje zvočnih pokrajin deluje igrivo lucidno. Žal je manjkal idejni vodja, tolkalec Zlatko Kaučič, sicer v Cerknem redni gost. Še dva tedna prej je v Goriških Brdih pripravil festival sodobne glasbe, tokrat pa mu je udeležbo preprečila bolezen.

Duo Falling
Jazz Cerkno 2020, Falling Foto: Darinko Kores Jacks

Švedski pihalec Mats Gustafsson (saksofoni, flavta) pogosto nastopa na slovenskih odrih; slovi po svojski energičnosti. Tokrat je z njim v duu Falling prvič pri nas nastopil avstrijski elektronik in vokalist (bolj recitator kot pevec) Christof Kurzmann. Njuna interakcija je delovala dokaj meditativno, kot postopen crescendo, ki se namesto nakazanih vrhuncev vedno znova zadrži in preide v novo stopnjevanje.

Maske (ni)so padle

Tudi ameriško-francosko-avstrijski trio Mopcut - Audrey Chen (glas, analogna elektronika), Julien Desprez (električna kitara), Lukas König (bobni, sintetizator) - je pri nas nastopil prvič.

Mopcut
Jazz Cerkno 2020, Falling Foto: Darinko Kores Jacks

Preplet z nemelodičnim scatom primerljivega vokala, industrijskemu in urbanemu hrupu sorodne amuzikalnosti ter kaotično zvenečega, a premišljeno koordiniranega zvočenja je predstavil avantgardistični eksperiment, ki očitno hoče bolj osupniti in spodbujati k razmisleku kot brezinteresno ugajati.

Okrogla miza revije Muska o živi glasbi pod protikoronskimi ukrepi
Jazz Cerkno 2020, Okrogla Miza Foto: Darinko Kores Jacks

V bivši Jugoslaviji je bil glavni maršal Tito. V njegovi ljudski armadi so se predvsem najnižji podčastniki - tisti z glavami v rdečih narekovajih (tako so bile videti oznake na epoletah) - občasno izživljali nad sonaborniki brez činov tako, da so jim ukazali nadeti si zaščitne obrazne maske. Odkar je v od koronske kuge ogroženi Sloveniji spet na oblasti "kaplar Tvito", moramo maske (resda manj neudobne) vse pogosteje nositi tudi civilisti. K sreči je bilo festivalsko občinstvo zares prizadeto šele zadnji dan, ko bi si moralo nadeti "nagobčnike" celo med sedenjem v avditoriju na varni razdalji od sosedov. Kar ni ravno prispevek k sproščenemu in hkrati zbranemu uživanju. Bi pa bil zato bolj obljuden gostinski del, a so prepolovili število stolov za mizami. Ob videoprojekcijah multimedijskega projekta Container Doxa (vodil ga je Dré A. Hočevar) in letošnjega zvočnega safarija pod vodstvom Boštjana Perovška za uvod v sobotni večer je bilo prizorišče dokaj neobljudeno, se je pa obisk povečal do največjega še dovoljenega ob koncertih v živo.

Duo Schmoliner-Drake
Jazz Cerkno 2020, Schmoliner-drake Foto: Darinko Kores Jacks

Stari znanec slovenskih odrov, ameriški bobnar (tokrat tudi pevec) Hamid Drake je v Cerknem nastopil tretjič, prvič pa ob njem avstrijska pianistka in vokalistka (uporablja tudi tehnike jodlanja, grlenega petja ...) Ingrid Schmoliner. Zelo po svoje se navezujeta na jazzovske in ljudske tradicije, na neki način tudi na klasiko, a z delno zamenjanima vlogama melodične in ritmične komponente. Prva deluje kot razgibano nizanje kratkih repetitivnih pasusov, druga kot preko celotne skladbe razvijajoč se kontinuum. Njun koncert je bil nedvomno eden od umetniških vrhuncev, je pa zahteval nekoliko več zbrane pozornosti.

Koma Saxo 4
Jazz Cerkno 2020,koma Saxo 4 Foto: Darinko Kores Jacks

Precej veseljaško je zvenelo nadaljevanje s prvim slovenskim koncertom avstrijsko-švedske zasedbe Koma Saxo 4 - Petter Eldh (kontrabas), Lukas König (bobni), Otis Sandsjö, Jonas Kullhammar (saksofoni). Izkazali so se s tekočo interakcijo, poudarjenimi sinkopami ter vseskozi živahno, vsaj v podtonih tudi zafrkantsko, vsekakor pa izvirno in zlahka poslušljivo avtorsko glasbo.

Oholo!
Jazz Cerkno 2020, Oholo! Foto: Darinko Kores Jacks

Sklepni koncert je bil svojevrstno presenečenje s plesnim pridihom. Nič naduto vzvišenega ni v glasbi septeta izkušenih domačih improvizatorjev mlajše srednje generacije, čeprav so si Vid Drašler (tolkala), Jošt Drašler in Tomaž Grom (kontrabas), Andrej Boštjančič - Ruda (električna kitara), Marko Jenič (violina), Andrej Fon in Jure Boršič (saksofoni) nadeli ime Oholo! Njihova izvirna glasba je tekoča fuzija preseka zgodovine jazza s pridihom afriških in drugih etničnih godb. Izvajajo pa jo nekako tako, kot da bi vsi člani klasičnega komornega orkestra ali jazzovskega comba ves čas hkrati igrali na polno, kot ob solističnih pasusih. Impresivno intenzivno.

Ekipa organizatorjev in sodelavcev letošnjega Jazza Cerkno
Jazz Cerkno 2020,ekipa Organizatorjev In Sodelavcev Foto: Darinko Kores Jacks

Prav za konec se je na odru - prvič doslej - priklonila občinstvu še celotna ekipa organizatorjev in si prislužila buren aplavz. Seveda v upanju, da bo prihodnje leto situacija že dovolj normalna za izvedbo festivala v običajnem terminu, od 20. do 22. maja.

Ali bo lokacija stara ali nova, se še ne ve. Morda bi bila nova boljša tudi zaradi narodnoosvobodilne tradicije. Menda je namreč prav tam med drugo svetovno vojno potekal prvi postroj partizanske Vojkove brigade.

Otroška delavnica se je predstavila praktično brez predhodnih priprav.
Jazz Cerkno 2020, Otroške Delavnice Foto: Darinko Kores Jacks
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta