58. beneški bienale: Umetnost kot vodič po zanimivih časih

Petra Vidali Petra Vidali
07.05.2019 16:44

Danes bo odprtje slovenskega prostora s projektom Marka Peljhana Here We Go Again ... System 317

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kombinacija X-43A-ja in Pegasusa, ki je padla v Tihi ocean po izgubi nadzora kmalu po začetku prvega poizkusa samostojnega leta. Delovni material umetniškega raziskovanja
Jim Ross

V Benetkah se bo v soboto v Vrtovih, Arzenalu in drugih razstaviščih po mestu začel 58. mednarodni umetnostni bienale z naslovom May You Live in Interesting Times. To je starokitajsko "voščilo sovražniku", bi se reklo. Če so komu zaželeli, da bi njegovi otroci živeli v zanimivih časih, je bilo tako, kot da bi nanj klicali jezdece apokalipse, vojne, revščino, bolezni, lakoto, potrese in poplave. Kot da bi jim želeli, da živijo danes na senčni strani sveta, skratka.
Predsednik institucije Beneški bienale Paolo Baratta je rekel, da letošnji naslov deluje skorajda kot prekletstvo, vendar ga sam razume "kot vabilo k razumevanju kompleksnosti človekovega delovanja" oziroma "kot pomembno vabilo k razumevanju v času, v katerem prepogosto prevlada poenostavljanje, ki se rojeva iz konformizma in strahu".
Predogledi za novinarje, galeriste in vabljene goste se bodo začeli danes in bodo trajali do petka, veliko odprtje bo v soboto. Na glavni razstavi pod kuratorstvom Ralpha Rugoffa bo svoja dela predstavljalo 79 umetnikov z vsega sveta, po nacionalnih paviljonih pa bodo na ogled še dela 90 umetnikov. Na bienalu se bodo letos prvič predstavili Gana, Madagaskar, Malezija in Pakistan, s svojim paviljonom pa se bo prvič predstavila Dominikanska republika.
Rugoff je izbiro naslova tako utemeljil: "V času, v katerem digitalna distribucija lažnih novic in 'alternativnih dejstev' spodkopava politično debato in zaupanje, na katerem ta debata temelji, se je vredno ustaviti, če je le mogoče, in v debato ponovno v ospredje postaviti referenčne točke." Bienale tokrat ne določa posebna tema, temveč generalno vprašanje razumevanja družbe skozi umetnost. O tem pravi še: "Umetnost denimo ne more zajeziti nacionalističnih gibanj in avtoritarnih vlad po različnih koncih sveta, prav tako ne more blažiti tragičnih usod ljudi, razseljenih po svetu (njihovo število jedanes skoraj odstotek svetovne populacije). A posredno je lahko umetnost morda neke vrste vodič za to, kako živeti in razmišljati v zanimivih časih."

Poetično in z minimalistično potezo proti toku

V letošnji koncept bienala se zelo dobro umešča slovenski predstavnik, umetnik Marko Peljhan. V ospredju njegovega projekta Here We Go Again...System 317 je hipersonično plovilo, v katerem si bodo obiskovalci lahko postavljali vprašanja, povezana s trenutnim ekološkim in političnim stanjem na planetu, in iskali odgovore nanje. Projekt je del Peljhanove serije Resolucija, ki obsega 20-letni ciklus del.

Kombinacija X-43A-ja in Pegasusa, ki je padla v Tihi ocean po izgubi nadzora kmalu po začetku prvega poizkusa samostojnega leta. Delovni material umetniškega raziskovanja
Jim Ross
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta