90 let Lojzeta Smaska

pv
12.11.2018 15:41
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lojze Smasek
Arhiv Večera

Danes praznuje 90. rojstni dan dolgoletni Večerov gledališki kritik gospod Lojze Smasek. Lani sta izšli dve knjigi Smaskovih izbranih kritik iz zares obsežnega opusa, ena s področja gledališča in druga z radijskega. Obe izdaji z naslovom Post scriptum je uredila Ana Perne, izdal pa ju je Slovenski gledališki inštitut. Društvo gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije mu je marca podelilo nagrado Vladimirja Kralja za življenjsko delo, Radio Slovenija - program Ars pa pripravlja predstavitve njegovih kritik radijskih iger že vse leto.
Predsednica Društva gledaliških kritikov in teatrologov Vilma Štritof je ob jubileju Lojzeta Smaska zapisala: "Dolgoletnemu gledališkemu in radijskemu kritiku Lojzetu Smasku čestitamo ob visokem jubileju, 90. rojstnem dnevu. Lojze Smasek je kritiško spremljal slovensko gledališko in radijsko produkcijo kar štiri desetletja in svoje ocene objavljal v časniku Večer. Njegovi zapisi so bili izčrpni in analitični, ob tem pa je ostajal odprt za nekonvencionalne uprizoritvene in radiofonske prakse. Njegova drža do ustvarjalcev in ustvarjenega je zmeraj ostajala na spoštljivi distanci, hkrati pa popolnoma predana različnim odrom in zvočnostim." Iskrenim čestitkam gospodu Smasku se pridružujemo tudi v uredništvu Večera.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta